Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto5215.06.20235

4567-2023 (12 00 01)

Turun kaupungin kaksivuotisen esiopetuksen suunnitelma 2023 - 2024

Tiivistelmä:

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu on käynnissä vielä lukuvuonna 2023 - 2024. Kokeilutoiminnassa noudatetaan kokeilulle laadittua esiopetussuunnitelmaa, joka perustuu valtakunnalliseen Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman perusteet -asiakirjaan. Turun paikallinen esiopetussuunnitelma on päivitetty perusteasiakirjan ja opiskeluhuoltoa koskevan lainsäädännön muutosten vuoksi. Uusi paikallinen opetussuunnitelma tulee voimaan kokeiluyksiköissä 1.8.2023.

Kaoplksj § 52

Suunnittelija Maarit Lamminniemi 5.6.2023:

 

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu on käynnissä vielä lukuvuonna 2023-2024. Kokeilutoiminnassa on Turussa mukana 22 päiväkotia, ja niissä noudatetaan kokeilulle laadittua esiopetussuunnitelmaa, joka perustuu valtakunnalliseen Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman perusteet -asiakirjaan. Turun paikallinen esiopetussuunnitelma on päivitetty perusteasiakirjan ja opiskeluhuoltoa koskevan lainsäädännön muutosten vuoksi. Uusi paikallinen opetussuunnitelma tulee voimaan kokeiluyksiköissä 1.8.2023.

 

Päivityksen yhteydessä kaksivuotisessa esiopetuksessa otetaan käyttöön 1.8.2023 alkaen paikallista opetussuunnitelmaa täydentävä, yksiköissä laadittava esiopetuksen vuosisuunnitelma, jonka sisällöstä on määrätty esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Vuosisuunnitelmat tulee laatia vuosittain 15.9. mennessä, ja ne hyväksyy varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja. Vuosisuunnitelman lisäksi jokainen esiopetusryhmä laatii ryhmäkohtaisen esiopetussuunnitelman, jossa kuvataan esiopetuksen pedagogiikan toteuttamista oppimisen alueittain, ryhmän arviointikäytäntöjä sekä ryhmän yhteistyötä lähikoulun kanssa.

 

Kaksivuotisen esiopetuksen opiskeluhuoltoa ohjaa oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Lakia päivitettiin hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa ja muutokset astuivat voimaan 1.1.2023. Lainsäädännön muutoksen myötä opetuksen järjestäjän on laadittava opiskeluhuollon kokonaisuuden toteuttamiseksi opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma. Opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma korvaa opiskeluhuollon osalta paikallisen opetussuunnitelman luvun 6. Tämä muutos on huomioitu päivitetyssä kaksivuotisen esiopetuksen opetussuunnitelmassa.

 

Näiden yllä mainittujen päivitysten lisäksi paikalliseen opetussuunnitelmaan on päivitetty tietoa paikallisten toimijoiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden (kulttuurin sekä lasten ja nuorten palvelukokonaisuuden) kanssa yhteistyössä on laadittu esiopetuksen kulttuurikasvatuksen suunnitelma Pikkuväen taidepolku. Pikkuväen taidepolun tarkoituksena on tarjota esiopetuksen aikana monipuolisia ja paikallisia kulttuuri- ja taide-elämyksiä esiopetuksen lapsille. Pikkuväen taidepolku toimii ensiaskeleina koululaisten Elämyspolku-ohjelmalle ja sen tarjonnasta vastaavat Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto, Turun kaupunginteatteri, Turun filharmoninen orkesteri, Turun museokeskus sekä Turun kaupunginkirjasto. Pikkuväen taidepolussa on huomioitu esiopetussuunnitelman oppimisenalueiden tavoitteet, ja se tukee varhaiskasvatuksen opettajia ja muuta henkilöstöä opetussuunnitelman toteuttamisessa.

 

Liite 1                                  Turun kaupungin kaksivuotisen esiopetuksen opetussuunnitelma

 

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevanTurun kaupungin kaksivuotisen esiopetuksen opetussuunnitelman käyttöönotettavaksi 1.8.2023 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

noudKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
noudSvenskspråkig fostran och undervisning
tpvKulmala Vesa
tpvLamminniemi Maarit


Liitteet:

Kaoplksj § 52
Liite 1:Turun kaupungin kaksivuotisen esiopetuksen opetussuunnitelma