Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto2530.03.20238

2444-2023 (07 02 01)

Varhaiskasvatuksen asiakaskyselyn yhteenveto

Tiivistelmä: -

Kaoplksj § 25

Aluepäälliköt Virpi Kariluoma ja Pia Jokinen 22.3.2022:

 

Varhaiskasvatuksessa on tehty huoltajille asiakaskysely. Vastaajia oli yhteensä 1 712. Vuonna 2022 vastaajia oli 1 878. 90 % vastaajista antoi arvosanan 8, 9 tai 10. Kaikkien vastausten keskiarvo oli 8,9 vuonna 2023. Vuonna 2022 keskiarvo oli 8,8. Huoltajat kokevat tyytyväisyyttä ammattitaitoiseen henkilöstöön ja varhaiskasvatuksen laatuun Turun alueen päiväkodeissa ja perhepäivähoidoissa.

 

Keskeisiä tuloksia

 

Kaiken kaikkiaan tulokset olivat jonkin verran parantuneet viime vuodesta. Tämä näkyy myös huoltajien antamassa yleisarvosanassa, joka oli tänä vuonna 8,9 kun viime vuonna se oli 8,8. Erityisesti parannusta oli lapsen ja huoltajien osallisuutta koskevien väitteiden osalta.

 

Kyselyn mukaan huoltajat olivat tyytyväisiä varhaiskasvatuksen toteutumiseen yleisesti ottaen kaikilla osa-alueilla. Arviot osallisuudesta paranivat kaikilta osin. Erityisesti parani se, onko saanut mahdollisuuden osallistua toimintaan ja toiminnan suunnitteluun.

 

Huoltajat pitävät tärkeänä päivittäisiä kohtaamisia erityisesti lapsen saapuessa ja lähtiessä. He haluavat tietää mahdollisimman paljon lapsen päivän kulusta. Vanhemmat toivoivat vielä enemmän osallistavia yhteisiä hetkiä ja yhdessä tekemistä lasten, päiväkodin henkilökunnan ja muiden lasten aikuisten kanssa, kuten avointen ovien päiviä, yhteinen aamupalahetki, teemapäiviä, vanhempainiltoja, tapahtumia, juhlia ja retkiä.

 

Tutustumisjaksolla oli 305/360 äskettäin varhaiskasvatuksessa aloittaneesta lapsesta. 91 % vastaajista katsoi tutustumisjakson olevan tarpeellinen ja 89 % aloittaneista katsoi tutustumisen sujuneen hyvin tai erinomaisesti.

 

Arviot varhaiskasvatuksen toteutumisesta, fyysisestä ja psyykkisestä ympäristöstä olivat samalla tasolla tai hieman paremmat kuin vuonna 2022.

 

Huoltajat antavat paljon kiitosta varhaiskasvatuksen henkilöstöstä, aktiviteeteistä ja esiopetuksen laadusta. Huoltajien kokemasta osallisuuden noususta huolimatta he kaipaavat edelleen enemmän avointa kommunikointia, tiedottamista ja tietoa käytännön asioista ja lapsen päivästä päivähoidossa.

 

Huoltajia askarruttavia asioita olivat henkilöstön riittämättömyys ja vaihtuvuus, ruuan laatu, pihojen siisteys ja kunnossapito, ryhmien koot sekä vaativaa tukea tarvitsevat lapset sekaryhmissä.

 

Palvelualuejohtaja esittelee tuloksia tarkemmin kokouksessa.

 

Liite 1                                  Yhteenveto tuloksista

 

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto merkitsee kyselyn tulokset tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kaoplksj § 25
Liite 1:Yhteenveto tuloksista