Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto1416.02.20236

1246-2023 (05 10 00)

Vuorohoidon linjaukset Turun kaupungin varhaiskasvatuksessa 1.3.2023 alkaen

Tiivistelmä:

Vuorohoidon linjaukset hyväksyttiin kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisessä varhaiskasvatus- ja perusopetusjaostossa 25.4.2019 § 12. Linjauksia on tarkasteltu säännöllisesti ja tehty tarpeen mukaan päätöksiä uusista linjauksista.

Kaoplksj § 14

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala ja aluepäällikkö Pia Jokinen 6.2.2023:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto on päättänyt edellisen kerran vuorohoidon linjauksista 25.4.2019 § 12. Linjauksia on tarpeen päivittää. Valmistelua on johtanut aluepäällikkö Pia Jokinen ja valmisteluun ovat osallistuneet vuorohoidon lähijohtajat, varajohtajat sekä vuorohoidossa toimivat varhaiskasvatuksen erityisopettajat. Linjauksilla varmistetaan vuorohoidossa varhaiskasvatuslain mukainen laadukas varhaiskasvatus, riittävä henkilöstö ja työehtosopimusmääräysten toteutuminen henkilökunnan työaikajärjestelyissä. Keskeiset muutokset on korostettu kursiivilla. Päätettäväksi esitettävissä linjauksissa ei enää oteta kantaa ruokailuaikoihin, lapsen tukeen liittyviin asioihin ja esiopetukseen, koska näitä ohjaa jo selkeät normit tai muut ohjaavat asiakirjat.

 

Palvelua ohjaava lainsäädäntö

 

Varhaiskasvatuslain (540/2018) 5 §:n mukaan kunnan on järjestettävä varhaiskasvatusta siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. Samassa pykälässä mainitaan niin ikään, että päiväkodin toiminta kalenterivuoden aikana ja aukioloaika vuorokaudessa on järjestettävä paikallisen tarpeen mukaan.

 

Varhaiskasvatuksen päivittäinen kesto voi olla varhaiskasvatuslain 9 §:n mukaan enintään kymmenen tuntia yhtäjaksoisesti lukuun ottamatta vuorohoitoa, jossa päivittäinen kesto on lapsen tarpeen mukainen.

 

Varhaiskasvatuslain 13 §:ssä säädetään vuorohoidon järjestämisestä seuraavaa: Vuorohoitoa järjestetään iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arki- ja juhlapyhinä päiväkodeissa tai perhepäivähoidossa. Vuorohoitoa on järjestettävä tarpeen mukaisessa laajuudessa lapselle, joka tarvitsee sitä vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi. Oikeus vuorohoitoon ei ole siis lapselle subjektiivinen oikeus.

 

Tarjottavat palvelut ja niistä käytettävät käsitteet

 

Päiväaikaan toimivat päiväkodit ovat auki pääsääntöisesti kello 6.30 - 17.00 sekä tarpeen mukaan kello 6.00 - 18.00 perustuen huoltajien työvuoroihin tai opiskeluihin.

 

Varhaiskasvatus, jota tarjotaan vuorohoitopäiväkodeissa kello 17.00 - 6.30 välillä, on vuorohoitoa. Tämän lisäksi viikonloppuina ja arkipyhinä tarjottava varhaiskasvatus on vuorohoitoa. Varhaiskasvatusta järjestetään iltaisin auki olevissa päiväkodeissa kello 22.00 asti.

 

Ympärivuorokautista varhaiskasvatusta järjestetään kaikkina vuorokaudenaikoina ja kaikkina viikonpäivinä. Juhannuksena muut vuorohoidon päiväkodit ovat pääsääntöisesti kiinni, viimeinen aukiolo päättyy edeltävään arkipäivään. Jouluna aukioloaika noudattaa juhannuksen aukioloaikaa, viimeinen aukiolo päättyy edeltävään arkipäivään. Juhannuksena ja jouluna muut vuorohoidon päiväkodit aukeavat pääsääntöisesti seuraavana arkipäivänä. Juhannuksen ja joulun palvelun tarpeet keskitetään ympärivuorokautisiin päiväkoteihin.

 

Lapsiryhmät ja henkilöstö vuorohoidossa

 

Vuoropäiväkotien lapsiryhmien lasten ja henkilökunnan määrä on suurempi kuin tavallisissa päiväkotiryhmissä. Ko. ryhmissä on pääsääntöisesti hoito- ja kasvatustehtävissä neljä henkilöä (ympärivuorokautisessa varhaiskasvatuksessa kuusi henkilöä) ja heitä vastaava määrä lapsia varhaiskasvatuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (753/2018) 1 §:n mukaisesti. Ko. lapsiryhmät on jaettu pienryhmiin siten, että varhaiskasvatuslain (540/2018) 35 §:n määräykset täyttyvät. Lasten hoitoajat ja henkilökunnan työajat vuorohoidossa jakautuvat eri vuorokauden aikoihin (aamu, päivä, ilta ja yö).

 

Oikeus vuorohoitoon

 

Vuorohoitoon ei ole subjektiivista oikeutta. Vuorohoitoa järjestetään ainoastaan niille lapsille, joiden sopimukseen varhaiskasvatuksesta on kirjattu vuorohoidon tarve. Tällöin varhaiskasvatuksen järjestelmään avautuu huoltajille mahdollisuus tehdä myös ilta-, yö- ja viikonloppuvarauksia. Varhaiskasvatuksen järjestäjä pyytää vuorohoitoa haettaessa todistuksen vuorohoidon tarpeesta. Tällainen on esim. työnantajan todistus vanhemman vuorotyöstä. Vuorohoidon tarve tarkistetaan säännöllisesti, kuitenkin vähintään kerran toimintakaudessa.

 

Vuorohoidon tarve voi syntyä vanhempien säännöllisestä ja jatkuvasta vuorotyöstä tai sen kaltaisesta työstä tai opiskelusta. Vuorohoidossa lasten läsnäoloajat varhaiskasvatuksessa perustuvat lähtökohtaisesti vanhempien työvuoroihin. Lapsi voi olla varhaiskasvatuksessa, kun molemmat vanhemmat ovat työssä sekä lisäksi yövuoron jälkeen vanhempien nukkumisajan. Kohtuulliseksi nukkumisajaksi määritellään kahdeksan tuntia. Muut lastenhoidon tarpeet tulee järjestää muulla tavalla. Lähtökohtaisesti vanhemman vapaa- ja lomapäivät ovat lapsen vapaa- ja lomapäiviä. Lapsen hyvinvoinnin näkökulmasta myös vuorohoidossa oleva lapsi tarvitsee vapaapäiviä varhaiskasvatuksesta. Huoltajien tulee huolehtia lapsen riittävistä vapaapäivien määrästä. Riittäväksi katsotaan keskimäärin kahdeksan vapaapäivää kuukaudessa. Sopimukseen lapsen varhaiskasvatuksesta kirjataan suunnitelma vapaapäivien toteutumisesta.

 

Jos vuorohoidon tarve päättyy, järjestetään lapselle varhaiskasvatuspaikka toisesta ryhmästä, päiväkodista tai perhepäivähoidosta. Turussa ympärivuorokautista suomenkielistä varhaiskasvatusta kaikkina viikonpäivinä järjestetään vain Kaskenmäen päiväkodissa, ruotsinkielistä Port Arthurin päiväkodissa. Mikäli lapsen ympärivuorokautisen varhaiskasvatuksen tarve päättyy, mutta iltahoidon tarve jatkuu, pyritään lapsen varhaiskasvatus ensisijaisesti järjestämään Kaskenmäen päiväkodissa, ruotsinkielinen varhaiskasvatus Daghem Port Arthurissa. Muissa tapauksissa lapselle järjestetään varhaiskasvatuspaikka toisesta päiväkodista tai perhepäivähoidosta. Lapsen siirtämisestä toiseen ryhmään, päiväkotiin tai perhepäivähoitoon sekä siirron toteuttamisajankohdasta päättää Turun kaupungin varhaiskasvatus. Lapsen huoltajien kanssa keskustellaan asiasta ennen kyseisen päätöksen tekemistä.

 

Pienille koululaisille (1. ja 2. luokat) voidaan tarjota harkinnanvaraisesti tilapäisesti vuorohoitoa, mikäli se on alle kouluikäisten lasten varhaiskasvatuksen järjestämisen jälkeen mahdollista olemassa olevin resurssein.

 

Vuorohoidon tarpeesta ilmoittaminen

 

Lapsen seuraavan viikon ja viikonlopun varhaiskasvatuksen tarpeet, sisältäen ilta- ja yöhoidon, huoltajan tulee tallettaa varhaiskasvatuksen järjestelmään viimeistään maanantaihin klo 12 mennessä, jolloin järjestelmä lukkiutuu. Määräajan jälkeen ilmoitetut tarpeet pystytään huomioimaan ainoastaan, mikäli se henkilökunnan vahvistettujen työvuorojen mukaan on mahdollista. Järjestelmävarausten lisäksi huoltajien on toimitettava pyydettäessä työnantajan vahvistamat työvuorolistat tai opintojen aikataulut vuorohoitoyksikköön. Varhaiskasvatuksen henkilökunnan työaika kohdennetaan varattujen aikojen perusteella.

 

Muuttuneista varhaiskasvatusajoista ja työvuoron muutoksista tulee ilmoittaa viipymättä päiväkotiin, päiväkotiin tulee ilmoittaa esimerkiksi lapsen sairastuminen, toinen hakija ja vapaapäivä.

 

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää hyväksyä edellä esitetyt Turun kaupungin linjaukset vuorohoidon järjestämiseksi 1.3.2023 alkaen ja lähettää linjaukset hyväksyttäväksi kasvatus- ja opetuslautakunnan ruotsinkieliseen jaostoon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

noudKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
esiSvenskspråkig fostran och undervisning
tiedJokinen Pia
tpvKarlsson Hanna
tpvKjellman Liliane
tiedKulmala Vesa