Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto | 44 | 09.06.2022 | 6 |
12790-2020 (12 00 00)
Hakemus ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämisluvan muuttamiseksi vammaisalan, turvallisuusalan ja yrittäjyyden ammattitutkintojen osalta
Tiivistelmä:
Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle esitetään, että Turun kaupunki hakisi lupaa järjestää vammaisalan, turvallisuusalan ja yrittäjyyden ammattitutkinnot.
Kaoplksj § 44
Ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen 1.6.2022:
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Turun kaupungille ammatillisen koulutuksen järjestämisluvan 1.1.2018 alkaen (OKM/168/531/2017). Järjestämislupaa on muutettu viimeksi 1.1.2021 alkaen (VN/23143/2020).
Jäljempänä esitettävillä perusteilla Turun kaupungin ammatillisen koulutuksen järjestämislupaa halutaan muuttaa nyt siten, että Turun kaupungille myönnettäisiin lupa järjestää vammaisalan, turvallisuusalan ja yrittäjyyden ammattitutkinnot.
Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen puoltaa muutosta.
Vammaisalan ammattitutkinto
Turun ammatti-instituutin toiminta-alueella Varsinais-Suomessa on TE-palveluiden Avoimet työpaikat -palvelussa keväällä 2022 yli 80 henkilökohtaisen avustajan työpaikkaa. Vammaisalan ammattitutkinto tai sen osat vahvistavat työhön tarvittavaa osaamista sekä sitouttaa työhön. Tutkintokoulutuksella on positiivinen vaikutus henkilökohtaisen avustajan ja kehitysvamma-alan ohjaajan työnkuviin ja alalle hakeutumiseen. Henkilökohtaisen avustajan avoimien työpaikkojen täyttäminen on vaikeaa. Oppisopimuskoulutuksella mahdollistuu samanaikainen koulutus ja työvoiman rekrytointi, mille on suuri tarve.
Turun ammatti-instituutilla on ollut kehitysvamma-alan ammattitutkinnon järjestämislupa, jolloin myös toiminnalliset edellytykset haettavalle ammattitutkinnolle ovat olemassa, kuten myös SORA-lainsäädännön mukaiset toimintatavat.
Perusteluna koulutuksen aloittamiselle on erityisesti vammaisalan osaavan ja koulutetun työvoiman saannin lisääminen. Näin Turun ammatti-instituutti vastaisi koko alueen kattavan työelämäverkoston esittämään koulutustarpeeseen, ja samalla saataisiin koulutuksen kautta apua myös työttömien ja osatyökykyisten työelämään siirtymisen tukemiseen.
Liite 1 Vammaisalan ammattitutkintoa koskeva hakemus
Liite 2 Vammaisalan ammattitutkintoa koskeva osaamisen arvioinnin toteutussuunnitelma (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 17 kohta)
Liite 3 Vammaisalan ammattitutkintoa koskevat työelämäverkoston puoltolausunnot
Turvallisuusalan ammattitutkinto
Turun ammatti-instituutille on myönnetty järjestämislupa turvallisuusalan perustutkintoon vuonna 2019. Ammatti-instituutti on kouluttanut turvallisuusalan yhteishaun kautta tulleita perustutkinto-opiskelijoita vuodesta 2020. Nyt toimintaa halutaan laajentaa kattamaan myös turvallisuusalan ammattitutkinnon, ja tälle nähdään olevan alueellinen tarve. Turvallisuus, varautuminen ja riskienhallinta liittyvät kaikkeen jokapäiväiseen toimintaamme, ja turvallisuusalan osaajille on kasvava tarve monellakin alalla.
Ammattitutkinnon järjestämisluvan myötä Turun ammatti-instituutti voisi tarjota myös perustutkinto-opiskelijoilleen laajemman valinnan mahdollisuuden valinnaisista tutkinnon osista. Perustutkintoonhan on aina mahdollisuus sisällyttää tutkinnonosa tai –osia myös ammatti- tai erikoisammattitutkinnoista.
Ammattitutkinnon suorittaminen olisi luonnollinen jatko- ja/tai lisäkoulutus monille perustutkinnon suorittaneille opiskelijoille työkokemuksen karttuessa. Turvallisuusalalla on myös työvoiman tarvetta eritasoisille esimiehille, ja tähän tarpeeseen ammattitutkintokoulutus toisi omalta osaltaan ratkaisua.
Turun ja Varsinais-Suomen alueella on suuri pula koulutetusta työvoimasta useammalla turvallisuusalan sektorilla, joten turvallisuusalan ammattitutkintokoulutukselle on suuri alueellinen tarve ja työnäkymät tutkinnon suorittamisen jälkeen ovat erityisen hyvät. Vartiointi- ja järjestyksenvalvontatehtävissä työskentelevistä alalle koulutetuista ihmisistä on jatkuva pula alan yrityksissä. Turvallisuustekniset järjestelmät, kuten kamera- ja kulunvalvonta sekä erilaiset hälytys- ja murtosuojausjärjestelmät, lisääntyvät jatkuvasti, ja näiden järjestelmien asiantuntijoita tarvitaan sekä työntekijä- että työnjohtotasolla. Rakennusautomaation lisääntyessä nousevat esille myös näiden järjestelmien mahdolliset riskit ja niiden asianmukainen kartoitus.
Jo työssä olevat ihmiset tarvitsevat turvallisuusalan koulutusta, ja tätä voitaisiin tarjota tutkinnonosittain tai koko ammattitutkinto suorittaen. Tämä tarjoaisi monenlaisia yhteistyömahdollisuuksia alueen yritysten kanssa. Monilla eri aloilla on tarve kehittää yrityksen tai organisaation turvallisuusajattelua ja riskienhallintaa. Tuvallisuusalan ammattitutkinto tarjoaisi hyvän mahdollisuuden tällaisen koulutustarpeen täyttämiseen. Esimerkkeinä tutkinnonosien ”Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden turvallisuusvalvonta” ja ”Kaupan turvallisuustoiminta” sisällöt suorittamalla opiskelija samalla kehittäisi oman työpaikkansa turvallisuuskulttuuria ja voisi toimia oman työpaikkansa turvallisuusasioiden kehittäjänä.
Liite 4 Turvallisuusalan ammattitutkintoa koskeva hakemus
Liite 5 Turvallisuusalan ammattitutkintoa koskeva osaamisen arvioinnin toteutussuunnitelma (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 17 kohta)
Liite 6 Turvallisuusalan ammattitutkintoa koskevat työelämäverkoston puoltolausunnot
Yrittäjyyden ammattitutkinto
Turku haluaa panostaa monipuoliseen ammatti- ja yrittäjyysosaamiseen, joka mahdollistaa toimimisen erilaisissa työelämän tilanteissa ja verkostoissa. Turun talousalueen elinkeinoelämän vireyden ja resilienssin ylläpitämiseksi on tärkeää, että ihmisillä on mahdollisimman laaja-alaista osaamista, joka mahdollistaa uudelleenkouluttautumisen tai alan vaihtamisen, tai mahdollisimman syvällistä osaamista, joka mahdollistaa vaativampien työtehtävien tekemisen tai koulutustason nostamisen. On tärkeää, että yhtenä vaihtoehtona on yrittäjyys.
Vuonna 2021 Turun oppisopimustoimistolla oli 141 yrittäjänä toimivaa opiskelijaa, ja vuoden 2022 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana yrittäjänä toimivia opiskelijoita oli jo 60. Yrittäjyyden ammattitutkintoa suoritti oppisopimuksella vuonna 2022 Turun alueella 53 henkilöä ja vuoden 2022 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana tämän tutkinnon suorittajia oli jo 25.
Kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin kuuluu yrittäjyysopintoja, joiden tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää oman alansa yritystoiminnan merkityksen yhteiskunnassa sekä pääperiaatteet yrittäjyydestä ja yrityksen perustamisesta sekä osaa arvioida realistisesti valmiuksiaan toimia yrittäjänä. Turun alueen yrittäjyyden ja yritysosaamisen vahvistaminen ja lisääminen edellyttävät lisäkoulutusta. Yrittäjyyden ammattitutkinto vastaa tähän tarpeeseen.
Liite 7 Yrittäjyyden ammattitutkintoa koskeva hakemus
Liite 8 Yrittäjyyden ammattitutkintoa koskeva osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 17 kohta)
Liite 9 Yrittäjyyden ammattitutkintoa koskevat työelämäverkoston puoltolausunnot
Ehdotus Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää hyväksyä osaltaan muutosehdotuksen ja esittää Turun kaupunginhallitukselle, että Turun kaupunki hakee opetus- ja kulttuuriministeriöltä ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämisluvan muutosta edellä esitetyn mukaisesti.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Mäkipää ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Puheenjohtajana tämän asian osalta toimi varapuheenjohtaja Marjamaa.
Jakelu
esiKaupunginhallitus
Liitteet:
Kaoplksj § 44
Liite 1:Vammaisalan ammattitutkintoa koskeva hakemus
Liite 2:Vammaisalan ammattitutkintoa koskeva osaamisen arvioinnin toteutussuunnitelma (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 17 kohta)
Liite 3:Vammaisalan ammattitutkintoa koskevat työelämäverkoston puoltolausunnot
Liite 4:Turvallisuusalan ammattitutkintoa koskeva hakemus
Liite 5:Turvallisuusalan ammattitutkintoa koskeva osaamisen arvioinnin toteutussuunnitelma (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 17 kohta)
Liite 6:Turvallisuusalan ammattitutkintoa koskevat työelämäverkoston puoltolausunnot
Liite 7:Yrittäjyyden ammattitutkintoa koskeva hakemus
Liite 8:Yrittäjyyden ammattitutkintoa koskeva osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 17 kohta)
Liite 9:Yrittäjyyden ammattitutkintoa koskevat työelämäverkoston puoltolausunnot