Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto2311.11.20213

13329-2021 (12 00 01, 12 01 02)

Turun suomenkielisen perusopetuksen kuntakohtaisen opetussuunnitelman muuttaminen

Tiivistelmä: -

Kaoplksj § 23

Perusopetuksen palvelupäällikkö Riikka Koivunen 12.10.2021:

 

Opetussuunnitelman perusteet on Opetushallituksen antama valtakunnallinen määräys, jonka mukaan paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan. Uudet perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet otettiin käyttöön vuosiluokkien 1-6 osalta 1.8.2016. Vuosiluokkien 7-9 osalta uuden opetussuunnitelman käyttöönotto tapahtui porrastetusti vuosina 2017, 2018 ja 2019. Opetussuunnitelman perusteet antavat yhtenäisen pohjan paikallisille opetussuunnitelmille ja siten vahvistavat koulutuksen tasa-arvoa koko maassa. Kuntien ja koulujen omat opetussuunnitelmat ohjaavat opetusta ja koulutyötä tarkemmin ja ottavat huomioon paikalliset tarpeet ja näkökulmat.

 

Opetuksen järjestäjiä on ohjeistettu vuonna 2015 tekemään paikalliseen opetussuunnitelmaan vuosiluokkaistetut opetuksen tavoitteet ja opetuksen tavoitteista johdetut oppimisen tavoitteet kaikkiin opetettaviin oppiaineisiin vuosiluokille 1-9.Turun suomenkielinen perusopetus on tehnyt uuden opetussuunnitelman perusteiden mukaisia kuntakohtaisia linjauksia paikalliseen opetussuunnitelmaan. Opetussuunnitelma muodostuu vuosiluokkakokonaisuuksista 1-2, 3-6 ja 7-9. Näiden vuosiluokkakokonaisuuksien opetuksen tavoitteet on vuosiluokkaistettu eli tavoitteet jaettu vuosiluokille 1-9. Opetuksen tavoitteista johdettujen oppimisen tavoitteiden vuosiluokkaistamista on suoritettu kuluneen syksyn aikana kaikkien opetettavien oppiaineiden osalta vuosiluokilla 1-9.

 

Oppimisen vuosiluokkaistettujen tavoitteiden muodostamisen yhteydessä terveystiedon vuosiluokkien 7-9 opetuksen tavoitteita on tarkennettu (liite 7) ja matematiikan opetuksen tavoitteet on vuosiluokkaistettu vuosiluokille 3 ja 4 (liite 8), jotta opetuksen tavoitteista johdetut oppimisen vuosiluokkaistetut tavoitteet on voitu muodostaa.

 

Opetussuunnitelman tavoitetaulukoiden täydentämiseen osallistui yli 70 opettajaa. Jokaiseen oppiaineeseen nimettiin vastuuopettaja, joka kokosi sitten itselleen työryhmän. Työryhmien koko oli 2-5 henkeä riippuen oppiaineesta. Opetuksen tavoitteista johdettujen oppimisen tavoitteiden lisäksi matematiikan työryhmä tarkensi vuosiluokkien 3 ja 4 opetuksen tavoitteita. Terveystiedon työryhmä tarkensi myös omalta osaltaan opetuksen tavoitteita ja muodostivat sitten oppimisen tavoitteet näistä tarkennetuista opetuksen tavoitteista.

 

Oppilaan oppimisen edistymistä ja osaamisen tasoa arvioidaan aina suhteessa tavoitteisiin ja jokaisella oppilaalla on oltava käsitys siitä, mitä hänen on tarkoitus oppia. Näin ollen opetuksen tavoitteista johdetut oppimisen tavoitteet toimivat oppilaan arvioinnin perustana.

 

Nyt tarkennetut ja vuosiluokkaistetut opetuksen tavoitteet sekä opetuksen tavoitteista johdetut oppimisen tavoitteet tulee lisätä voimassa olevaan kuntakohtaiseen opetussuunnitelmaan. Muutokset koskevat koko Turun suomenkielistä perusopetusta ja astuvat voimaan 1.1.2022.

 

Liite 1                                   Kotimaiset kielet

 

Liite 2                                  Matemaattiset aineet

 

Liite 3                                  Reaaliaineet

 

Liite 4                                  Taito- ja taideaineet

 

Liite 5                                  Uskonnot

 

Liite 6                                  Vieraat kielet

 

Liite 7                                  Terveystiedon tavoitetaulukot vuosiluokille 7-9

 

Liite 8                                  Matematiikan tavoitetaulukot vuosiluokat 3 ja 4

 

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää muuttaa Turun suomenkielisen perusopetuksen kuntakohtaista opetussuunnitelmaa liitteiden 1-8 mukaisesti 1.1.2022 lukien.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, perusopetus
tpvKoivunen Riikka


Liitteet:

Kaoplksj § 23
Liite 1:Kotimaiset kielet
Liite 2:Matemaattiset aineet
Liite 3:Reaaliaineet
Liite 4:Taito- ja taideaineet
Liite 5:Uskonnot
Liite 6:Vieraat kielet
Liite 7:Terveystiedon tavoitetaulukot vuosiluokille 7-9
Liite 8:Matematiikan tavoitetaulukot vuosiluokat 3 ja 4