Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Joukkoliikennelautakunta | 44 | 29.03.2012 | 5 |
287-2012 (633)
Suomen Bussi Data Oy:n ehdotus Turun seudun rinnakkaista seutulippujärjestelmää koskevasta aiesopimuksesta
Tiivistelmä: -
Jlk § 44
Juha Jalo, Suomen Bussi Data Oy 20.12.2012:
Rinnakkainen seutulippu
Lähestymme seudun liikenteenharjoittajia, myös Turkua seudun suurimpana liikennöitsijänä, käynnistääksemme neuvottelut Turun etäkorttitekniikkaan perustuvan rinnakkaisen seutulipun perustamiseksi. Valtion seutulipputuen saaminen tuotteelle edellyttää, että liki kaikki seudun liikenne on sopimuksen piirissä. Asian kartoittamiseksi esitämme liitteenä olevan aiesopimuksen tekemistä liikenteenharjoittajien ja selvittäjän välille. Liitteenä on myös kuvaus toteuttamismallista.
Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 5.1.2012:
Tällä hetkellä Turun seutulippualueella on käytössä Matkahuollon seutulippujärjestelmä. Suomen Bussi Data Oy ehdottaa, että Turun joukkoliikenne hyväksyisi Matkahuollon seutulippujen rinnalla myös rinnakkaiset seutuliput Turun ostoliikenteessä. Kun alla olevassa tekstissä viitataan rinnakkaiseen seutulippuun, tarkoitetaan siis Suomen Bussi Data Oy:n etäkorttitekniikkaan perustuvaa seutulippua.
Suomen Bussi Data Oy on esittänyt Turun kaupungille aiesopimusta, jossa todetaan mahdollisen tulevan selvittäjäsopimuksen keskeinen sisältö. Jos asia etenee, varsinainen selvittäjäsopimus tuodaan lautakunnan päätettäväksi.
Joukkoliikennelautakunta päättää hyväksytäänkö rinnakkaiset seutuliput Turun paikallisliikenteessä, jos kortti toteutuu. Seudulliselle joukkoliikennelautakunnalle tulee päätettäväksi, hyväksyvätkö viranomaisalueen kunnat, Turku mukaan lukien, rinnakkaisella seutulipulla tehdyt matkat korvattavaksi samalla tavalla kuin Matkahuollon seutulipun osalta.
Rinnakkaisen seutulipun tärkein ero nykyiseen seutulippujärjestelmään on sen nopeus. Korttina on sama etäkortti kuin Turun paikallisliikenteessä ja kortit voidaan lukea bussin etälukijalaitteella. Joukkoliikenteen sujuvoittaminen on yksi keskeisimpiä joukkoliikenteen kehittämistavoitteita ja kuuluu myös kaupunginvaltuuston meille asettamiin tavoitteisiin. Tietyillä suunnilla kuten Länsikeskuksen suunnassa nykyisten seutulippujen käyttö hidastaa merkittävästi liikennettä pitkien pysäkkiaikojen takia.
Rinnakkainen seutulippu on nimensä mukaisesti rinnakkainen tuote Matkahuollon seutulipulle ja asiakas voi valita, kumman seutulipun ottaa käyttöön. Asiakkaan maksama hinta 30 vuorokauden latauksesta tulee olemaan sama kortista riippumatta.
Aiesopimuksen mukaan kaikki liikenteenharjoittajat voivat tehdä selvittäjäsopimuksen rinnakkaisesta seutulipusta samoilla ehdoilla.
Rinnakkaista seutulippua ei ole sidottu yhteen rahastuslaitetyyppiin vaan se toimii kaikissa seudulla käytössä olevissa rahastuslaitteissa.
Suomen Bussi Data Oy:n esittämä clearingmaksu 2,5 % on hieman edullisempi kuin nykyisessä seutulipun clearingsopimuksessa. Maksamme seutulipusta clearingmaksua 40.000-50.000 euroa vuodessa. Alentava vaikutus Turun maksamaan clearingkorvaukseen olisi maksimissaan muutamia tuhansia vuodessa edellyttäen että yleisö ottaisi rinnakkaisen seutulipun aktiivisesti käyttöön.
On vielä huomattava, että kyse ei ole hankinnasta. Turun kaupunki ei ole tekemässä hankintaa vaan päättämässä hyväksyykö se Suomen Bussi Data Oy:n seutuliput omassa liikenteessään jolloin se hyväksyy myös kyseisten seutulippujen lipputulosta maksettavan clearing-palkkion.
Aiesopimuksesta on käyty neuvotteluja joulukuun aikana ja aiesopimusluonnokseen on otettu huomioon Turun esittämät täsmennykset, jotka tulevat kirjattaviksi varsinaiseen sopimukseen. Joukkoliikennetoimi ei näe estettä rinnakkaisen seutulippujärjestelmän käyttöönotolle ja lippujen hyväksymiselle Turun ostoliikenteessä. Tämän toteamiseksi ei ole tarpeen tehdä aiesopimusta.
Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 22.3.2012:
Joukkoliikennelautakunta palautti rinnakkaista seutulippua koskevan asian 12.1.2012 uudelleen valmisteltavaksi ja edellytti, että Suomen Bussi Data Oy:n esittämän rinnakkaisen seutulippujärjestelmän lainmukaisuus varmistetaan. Lisäksi tuli selvittää, aiheutuuko Turun kaupunkiseudun linja-autoliikenteen mahdollisen kilpailutuksen yhteydessä kilpailua vääristävää etua niille liikennöitsijöille, jotka omistavat Suomen Bussi Data Oy:n ja harjoittavat myös linja-autoliikennettä Turun seudulla. Lautakunta edellytti, että rinnakkainen seutulippu on kelpoinen nykyisen Turun seutulippualueen kaikkien 13 kunnan alueella, se on valtionavustuskelpoinen ja että kaikilla liikenteenharjoittajilla on tasavertainen mahdollisuus liittyä rinnakkaiseen seutulippujärjestelmään.
Asiasta on keskusteltu Suomen Paikallisliikenneliitto ry;n toiminnanjohtajan, varatuomari Pekka Aallon kanssa ja todettu järjestelyn olevan laillinen. Ei ole myöskään tunnistettu seikkoja, jotka tukisivat sitä näkemystä, että Suomen Bussi Data Oy:n omistajien omistamat linja-autoyritykset saisivat kilpailuetua järjestelystä.
Seutulipun valtionapukelpoisuudesta päättää Varsinais-Suomen ELY-keskus. Käsittääksemme voidaan edellyttää, että seutulippujärjestelmään liittyvät liikennöitsijät hyväksyvät rinnakkaisen seutulipun maksuvälineeksi koko seutulippualueella eli 13 kunnan alueella. Kelpoisuus koko seutulippualueella ei tarkoita sitä, että jokaisen kunnan olisi mahdollistettava rinnakkaisen seutulipun hankkiminen kuntalaisilleen.
Ei ole syytä epäillä liikenteenharjoittajien mahdollisuutta päästä tasavertaisesti Suomen Bussi Data Oy:n asiakkaiksi aiesopimusluonnoksessa esitetyn mukaisesti.
Rinnakkaisen seutulipun selvittäjän Suomen Bussi Data Oy:n alihankkijana toimii sama yritys, Western Systems Oy, joka toimii myös Turun sisäisen liikenteen lippujärjestelmän selvittäjänä. Western Systems Oy on Turun kokemuksen mukaan luotettava selvittäjä.
J Vainion Liikenne Oy on lähettänyt lautakunnalle rinnakkaista seutulippua koskevan lausunnon (oheismateriaali 4).
Useimmat Turun seudullisen joukkoliikenneviranomaisen alueella voimassaolevista siirtymäajan liikennöintisopimuksista päättyvät 30.6.2014, jolloin Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomainen ottaa vastuun Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen järjestämisestä. Tämä tarkoittaa PSA:n mukaan järjestetyssä liikenteessä myös vastuuta viranomaisalueen tariffi- ja lippujärjestelmästä ja siihen perustuvasta matkakorttijärjestelmästä. Viranomaisen omistama järjestelmä ei estä sitä, etteikö Turun alueella voitaisi viranomaisalueen rajan ylittävässä liikenteessä hyväksyä muidenkin matkakorttien liikkeellelaskijoiden järjestelmiä edellyttäen, että ne ovat yhteensopivia Turun toimivaltaisen viranomaisen järjestelmän kanssa. Samalla tavalla Matkahuollon ja TLO:n liikkeelle laskemia korttituotteita hyväksytään tällä hetkellä Turun ostoliikenteessä.
Yllä esitetystä syystä päätös ehdotetaan tehtävän määräaikaisena.
Oheismateriaali Aiesopimusluonnos 5.1.2012
Oheismateriaali 2Kalvosarja rinnakkaisesta seutulipusta
Oheismateriaali 3Suomen Bussi Data Oy:n joukkoliikennelautakunnan kokouksessa 12.1.2012 jakama kaaviokuva: Seutulippu ennen siirtymäajan sopimuksia ja tämän hetken sopimuksissa
Oheismateriaali 4J Vainion Liikenne Oy:n lausunto rinnakkaisesta seutulipusta
EhdotusTurun joukkoliikennelautakunta ei näe estettä rinnakkaisen seutulippujärjestelmän käyttöönotolle ja lippujen hyväksymiselle Turun ostoliikenteessä. Varsinaisen selvittäjäsopimuksen tekeminen edellyttää, että uusi rinnakkainen seutulippu on yhteensopiva Turun rahastusjärjestelmän kanssa ja että lippu on valtionavustuskelpoinen. Lisäksi kaupungilla tulee olla oikeus ennen hyväksymistä koskevaa päätöksentekoa auditoida järjestelmä yhteensopivuuden ja sen varmistamiseksi, että järjestelmä tuottaa tarvittavat viranomaisten edellyttämät tiedot. Päätös on määräaikainen ja voimassa 30.6.2014 asti.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
aoSuomen Bussi Data Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta