Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta1114.02.20244

1207-2024 (00 01 01, 00 04 02, 02 05 01, 10 03 02)

Ruoka-aputoiminnan kehittäminen ja Operaatio ruokakassi ry:n tukeminen

Tiivistelmä:

Ruoka-aputoiminta on Turussa ja seudulla ollut hajanaista ja sirpalemaista toimijoiden ja verkoston osalta. Tarve toiminnan koordinoinnille ja kehittämiselle on nyt ajankohtaista. STM:n ruoka-aputoiminnan vuoden 2024 rahoituksen, järjestöavustusten ja laajan verkostotyön avulla edistetään ruoka-aputoiminnan toimivuutta ja saavutettavuutta sekä vahvistetaan alueellista hävikkiruoan logistiikkatoimintaa avustamalla Operaatio ruokakassi ry:n toimintaa.

Hyteedla § 11

Järjestämispäällikkö Heini Parkkunen, kehittämispäällikkö Minna Lainio-Peltola ja erityisasiantuntija Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen:​

Taustaa​

Yleisen kustannusten nousun ja väestöryhmien välisen eriarvoistumisen myötä ruoka-avun tarve on Turussa kuten kansallisestikin kasvanut ja asiakasmäärät ovat lisääntyneet. Tällä hetkellä avun tarve on suurempi kuin jaettavissa olevan hävikkiruoan määrä.

Toiminnan kehittämisessä yhtenä tavoitteena on löytää uusia ratkaisuja nykyisestä hävikkiruoan jonottamiseen perustuvasta jakelusta uusiin toimintamalleihin ja kehittää toimintaa siten, että ruoka-avun tarvitsijat ja hävikkiruoka kohtaavat toisensa paremmin. Pidemmän ajan tavoitteena on yhdessä Varhan kanssa toteuttaa toimenpiteitä, joilla ruoka-avun tarve saadaan kääntymään laskuun, ja pystytään ohjaamaan avun tarvitsijoita soveltuvin osin palveluohjauksen avulla kestävämmän avun ja ohjauksen piiriin.

Ruoka-aputoiminnan kehittäminen on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan vuoden 2024 yhtenä painopisteenä. Pormestariohjelmassa ja kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmassa heikommassa asemassa olevien kaupunkilaisten tukeminen on yhtenä teemana.

Turussa ja alueella ruoka-aputoimintaa on tehty pitkään monien toimijoiden toteuttamana. Yhtenä keskeisenä toimijana on logistiikkatoiminnoista vastannut Operaatio Ruokakassi ry, jolla on merkittävä rooli Turun ja seudun ruoka-aputoiminnassa. Se hakee laajasti hävikkiruokaa sitä tarjoavilta tahoilta, varastoi ja jakaa sitä eteenpäin ruoka-apua asiakkaille jakaville pääosin vapaaehtoisvoimin toimiville järjestötoimijoille. Operaatio ruokakassi ry:n toiminta logistiikkatoimijana ja hävikkiruoan jakelijana on oleellinen Turun alueella ja sen piirissä on 42 järjestöä 14 kunnan alueella. Vuonna 2023 Operaatio ruokakassi ry:n kautta välittyi jaettavaksi 1,95 tonnia ruokaa ja 219 000 ruokakassia. Operaatio ruokakassin sivuilta löytyy ruokajakojen kalenteri, jossa ovat jakopaikat ja aikataulut https://operaatioruokakassi.fi/events/. Ruokaa jakelevat tahot saavat jonkin verran myös suoraan lahjoituksina kauppojen hävikkiruokaa jaettavaksi avun tarvitsijoille.

Ruoka-aputoimintaan on vuonna 2023 myönnetty Turun kaupungin avustuksia Operaatio ruokakassi ry:lle ja Turun katulähetykselle yhteensä 140 000 €. Vuoden 2024 kaupungin järjestöavustuksia ruoka-aputoimintaan on haettu 323 000 €. Avustukset tulevat Hyte-lautakunnan käsittelyyn ja päätöksentekoon helmikuussa 2024.​

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoitus ruoka-aputoiminnan kehittämiseen Varsinais-Suomessa 2024​

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt vuodelle 2024 ruoka-aputoiminnan järjestämiseen valtionavustuksina yhteensä 1 829 500 euroa. Avustuksen sai 13 hyvinvointialuetta ja 7 kuntaa, jotka ottavat koordinaatiovastuun ja ohjaavat avustuksen edelleen oman alueensa ruoka-aputoimintaa harjoittaville järjestöille, yhdistyksille ja säätiöille. Turun kaupunki alueen keskuskuntana vastasi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hakemuksen valmistelusta ja hakemisesta muiden kuntien, hyvinvointialueen ja ruoka-aputoimijoiden puolesta sekä vastaa hankeaikaisesta toiminnan koordinoinnista, maksatuksesta ja raportoinnista STM:lle. Rahoitus on tarkoitettu ensi sijassa vapaaehtoistoimijoiden ruoka-aputoiminnan järjestämisestä aiheutuviin, välittömiin kustannuksiin ja Varsinais-Suomen alueelta on mukana 14 ruoka-aputoimijaa 18 kunnan alueelta. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti 31.1.2024 Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle myönnetyn STM:n ruoka-aputoiminnan rahoituksen, yhteensä 167 790 €, jaosta hankkeessa mukana oleville osatoteuttajille. STM:n ruoka-aputoiminnan rahoituksen osatoteuttajat ja määrät jaettavasta hävikkiruoasta on liitteessä 1.​

Liite 1​STM:n ruoka-aputoiminnan rahoituksen osatoteuttajat ja määrät jaetavasta hävikkiruoasta

STM:n ruoka-aputoiminnan rahoituksen avulla toteutettavan ja pilotoivan toimintamallin tavoitteena on ohjata järjestöjä ja kuntia tiiviimpään yhteistyöhön hävikkiruuan vähentämiseksi. Hankkeessa kootaan tietoa, rakennetaan toimijaverkostoa sekä haetaan hyötyjä yhteiskehittämisen ja -viestinnän avulla.

Hyvinvointialueen tehtävänä on ensi sijassa turvata ruoka-apua saavien palveluohjaus mahdollisesti tarvittavien sote-palvelujen piiriin. Hankkeessa hyödynnetään aiemmin yhteiskehittämisessä toteutettuja toimintamalleja ja -tapoja sekä tuloksia. Samalla jaetaan osaamista niin Varsinais-Suomen kuin muiden hyvinvointialueiden kuntien, ruoka-aputoimijoiden ja muiden sidosryhmien kesken.

Operaatio ruokakassi ry:n tukeminen​

Jotta ruoka-aputoiminta saadaan pidettyä riittävällä tasolla, on tärkeää huolehtia erityisesti Operaatio ruokakassi ry:n toimintaedellytyksistä tarjoamalla toiminnalle tarkoituksen mukaiset tilat, laatimalla kumppanuussopimus jatkuvuuden turvaamiseksi ja tukea toimintaa avustusmäärärahoista.

Operaatio ruokakassi ry:n nykytilat eivät enää sovellu hävikkiruoan varastointiin. Kaupunki selvittää esitettyjen tilatarpeiden perusteella toimintaan logistisesti sekä kylmä- että lämminvarastointiin soveltuvia tiloja. Katettavien vuokrakustannusten enimmäismääräksi ehdotetaan vuositasolla enintään 50 000 € ja toimintamalliksi sitä, että kaupunki osana taloudellista kokonaistukea luovuttaa tilat Operaatio ruokakassi ry:n käyttöön määräajaksi. Tilojen käytöstä laaditaan sopimus vuokratoimijan kanssa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää yleishyödyllisen yhdistysten toiminta-avustuksista helmikuussa. Järjestöavustuksista esitetään 100 000 euron avustusta Operaatio ruokakassi ry:n toimintaan, ja päätöstä tämän avustuksen osalta ehdotetaan tehtäväksi helmikuun 14. päivän kokouksessa. Lisäksi STM:n ruoka-aputoiminnan rahoituksesta on jo myönnetty Operaatio ruokakassille 49 000 € vuoden 2024 toimintaan (Hyteedla 31.1.2024 § 5).​

Operaatio ruokakassin kanssa laaditaan kumppanuussopimus, jossa toiminnan ohjaus määritellään tarkemmin. Sopimuksessa ovat mukana keskeiset rahoittajat: Turun kaupunki ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Lisäksi yhteistyötä tehdään Varhan alueen kuntien ja muiden soveltuvien tahoja kanssa.

Operaatio ruokakassi ry:n hallitukseen esitetään nimettäväksi Turun kaupungin edustaja.​

Kehittämistoimet​

STM:n ruoka-aputoiminnan rahoituksen yhteydessä kehitetään Turun ja alueen ruokatoimintaa ja sen toimintamallia laaja-alaisesti. Mallissa otetaan huomioon ruoka-aputoiminnan eri ulottuvuudet, kuten kiertotalous- ja ympäristökysymykset, kaupungin ruokapalveluiden hävikkiruoka, työllistäminen, yritys- ja oppilaitosyhteistyö sekä sosiaalinen yritystoiminta. Koordinoidummalla ruoka-aputoiminnalla, kaupungin roolin vahvistamisella, vahvalla rahoitus- ja kehittämisyhteistyöllä seurakuntayhtymän kanssa sekä yhtenäisemmin toimivalla ruoka-avun toimijakentällä edesautettaisiin hävikkiruokaketjun, järjestötoimijoiden ja ruoka-avun tarvitsijoiden tilannetta.​

Koska ruoka-aputoiminta ja Operaatio ruokakassi ry:n toiminta on alueellista, niin muiden seudun kuntien ja Varhan osallistuminen rahoitukseen on tarpeellista ja toivottavaa. Myös eri kaupparyhmien mukaantulo yhteiseen kehittämiseen ja yhteiskuntavastuun toteuttamiseen koordinoidusti on keskeisen tärkeää koko ruoka-aputoiminnan kannalta.

Integraatiojohtaja Minna Sartes:​

Ehdotus​Hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen lautakunta päättää osaltaan, että

ja esittää kaupunginhallitukselle, että​

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti ja päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.​

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti.


Liitteet:

Hyteedla § 11
Liite 1:STM ruoka-aputoiminnan rahoitus ja osatoteuttajat