Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta12313.12.20234

8415-2023 (07 02 01, 00 01 05)

Lasten ja nuorten palvelukokonaisuuden muutoshankkeen toiminta ja eteneminen

Tiivistelmä: -

Hyteedla § 123

Muutosjohtaja Anu Parantainen:​

Lasten ja nuorten palvelukokonaisuuden muutoshanke asetettiin 22.6.2023 tavoitteena yhteisvaikuttavan ja yhteensovittamisen johtamisen, resurssien suunnittelun sekä palvelutuotannon toteuttamisen kehittäminen.

Syksyn aikana Lasten ja nuorten palvelukokonaisuuden muutoshanke on edennyt suunnitelmien mukaisesti kaikkien kolmen kokonaisuuden osalta:

  1. Kehitetään yhteisvaikuttavaa johtamista. Yhteisvaikuttavan johtamisen edistämiseksi on asetettu uusi taktisen tason johtamisfoorumi, Lasten ja nuorten ydinryhmä, jossa on mukana kaikki palvelualuejohtajat, joiden palvelualueilla on lasten ja nuorten palveluita tai niiden toteuttaminen. Ydinryhmä on syksyn aikana kokoontunut neljä kertaa, kevään osalta kokoukset ovat säännöllisesti ja sen toimintaa pilotoidaan osana kaupungin johtamismallia.
  2. Kehitetään yhteisvaikuttavaa resurssien suunnittelua. Lasten ja nuorten ydinryhmä pilotoi yhteisvaikuttavaa resurssien suunnittelua ja budjetointia. Tätä pilotointia toteutetaan ensivaiheessa niin, että kaikki poikkialainen lasten ja nuorten palveluihin suunnattu kehittämisresurssi johdetaan Lasten ja nuorten palvelukokonaisuudessa. Esimerkkeinä ulkoisen rahoituksen kehittämishankkeista: Harrastamisen Suomen malli, Nuorten jengiytymisen ja häiriökäyttäytymisen ehkäisy, lukutaitostrategian toteuttaminen sekä uuden ESR-hankkeen valmistelu.
  3. Kehitetään palvelutuotannon toimintamallia. Lasten ja nuorten palvelukokonaisuuden muutoshanke kokoaa yhdessä kaupungin integraatiotoimintojen palveluiden hallinnan kehittämisen kanssa yhteistä 18-29 -vuotiaiden palveluiden tarjontaa. Palveluiden kokoamisessa ja yhteensovittamisessa on mukana myös Varha ja järjestöt. Tavoitteena yksi alusta, yksi tarjotin.

Muutoshanke on käynnistänyt työn Koulu alustana -toimintamallin ja siihen liittyvän konseptoinnin toteuttamiseksi. Syksyn aikana on kuultu niin nuoria kuin myös koulujen henkilöstöä. Osallistamisprosessia jatketaan kevään 2024 aikana, jolloin myös käynnistyy toimintamallin konseptointi. ​

Nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja häiriökäyttäytymisen ehkäisemiseksi on käynnistetty valmistelu nuorten yökahvilasta yhdessä järjestöjen kanssa. Tavoitteena on, että yökahvila avaa ovensa 16.2.2024.

Integraatiojohtaja Minna Sartes:​

Ehdotus​Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta merkitsee tiedoksi lasten ja nuorten palvelukokonaisuuden muutoshankkeen toiminnan ja etenemistilanteen.​

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti.