Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta9420.09.20234

6381-2023 (00 01 02)

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2024

Tiivistelmä:

Vuoden 2024 toimintasuunnitelma on valmisteltu lautakunnan lähetekeskustelun (30.8.2023), Pormestariohjelman sekä Hyvinvointikertomuksen tietoja ja havaintojen pohjalta. Se on tämän poikkialaisen lautakunnan ensimmäinen toimintasuunnitelma.

Hyteedla § 94

Integraatiojohtaja Minna Sartes, järjestämispäällikkö Heini Parkkunen, erityisasiantuntija Minna Lainio-Peltola:​

Vuosi 2024 on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan toinen toimintasuosi. Vuosi 2023 oli hyvinvointialueiden käynnistymisen myötä myös lautakunnan järjestäytymisen ja uuden toimintatavan käynnistymisvuosi. Lautakunnan toimivalta muuttui vuonna 2023 ja se on muuttanut myös toimintakäytäntöjä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan rooli on poikkihallinnollinen ja siten erityislaatuinen muihin lautakuntiin verrattuna. Nämä lautakunnan uudistuneet tehtävät ja toimivalta on määritelty hallintösäännössä (KV 17.4.2023).​

Lautakunnan toimintasuunnitelma sisältää seuraavat osiot: 1. Kuvaus toiminnasta, 2. Toimintaympäristön analyysi ja muutokset, 3.Toiminnan kehittämissuunnitelma ja strategiset painopisteet, 4. Toiminnalliset tavoitteet ja 4. Määrärahat.​

Toimintasuunnitelma nojaa lautakunnalle 20.9.2023 tuotavan Hyvinvointikertomuksen havaintoihin. Sieltä nousevat toimenpiteet on sisällytetty palvelukokonaisuuksien ja -alueiden toiminta- ja palvelusuunnitelmiin. Lisäksi konsernihallinnon integraatiotoiminnon hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikön kaupunkitasoisesti koordinoimia tehtäviä. Lautakunta edistää ja seuraa Hyvinvointikertomuksen pohjalta nostettujen haasteiden ratkomista ja tiedolla johtamisen vahvistamista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Lisäksi lautakunta tukee, edistää ja seuraa vuonna 2024 erityisesti seuraavia asioita:​

  1. Segregaation ja sen vaikutusten vähentäminen. Osana kaupunkitasoista segregaatiotyötä lautakunta seuraa erityisesti asunnottomuuden kehitystä sekä päihteiden ja muiden riippuvuuksien tilannetta (ehkäisevä päihdetyö).
  2. Palautekokonaisuuden kehittäminen, joka on hallintosäännön mukainen lautakunnan tehtäväalue. Kehittämisen aloittamista varten vuonna 2024 tarvitaan tilannekuva mm. palautejärjestelmän käytöstä.
  3. Osallisuuden kokonaisuuden vahvistaminen, jossa lautakunta haluaa nostaa ja vahvistaa yhteisöllisyyden merkitystä sekä vaikuttajaryhmien kuulemista.
  4. Järjestöyhteistyö, jossa painopistein ovat sekä lautakunnan avustustoiminnan kriteerien kehittäminen, että avustusyhteistyö Varhan kanssa.
  5. Lasten ja nuorten palvelukokonaisuuden etenemistä, mm. harrastamisen osalta​
  6. Ruoka-apukokonaisuus

Poikkileikkaavia teemoja lautakunnan tavoitteissa ovat viestintä, tiedolla johtaminen, seudullisen yhteistyön vahvistaminen sekä yksinäisyyden ja syrjäytymisen torjunta.

Lautakunta painopisteenä on tavoitteellisuus Varha yhteistyössä. Yhteistyötä ja yhdyspintoja Varhan kanssa edistetään ja tuetaan lakisääteisten vuosittaisen neuvottelijan ohella muilla lisääntyvillä yhteistyöfoorumeilla.

Liite 1​Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan toimintasuunnitelma 2024

Oheismateriaali 1​Avustusmäärärahat Hyteedla 2024

Integraatiojohtaja Minna Sartes:​

Ehdotus​Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää esittää vuoden 2024 talousarvioehdotuksen liitteineen kaupunginhallitukselle.​

Päätös​ Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää esittää vuoden 2024 talousarvioehdotuksen liitteineen kaupunginhallitukselle.​

Toimintasuunnitelmaan lisätään, että lautakunta seuraa oppilashuollon tilannetta terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Hyteedla § 94
Liite 1:Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ltk Toimintasuunnitelma 2024