Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta8030.08.20236

4143-2023 (02 05 05)

Turun KaraokeKlubi ry:n oikaisuvaatimus hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan päätöstä 7.6.2023 § 70

Tiivistelmä:

Turun KaraokeKlubi ry on tehnyt oikaisuvaatimuksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan päätöksestä 7.6.2023 § 70, jolla lautakunta päätti kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästörahaston ja sosiaalirahaston tuoton jaosta. Jaettu summa oli määrältään 325.000 €. Lautakunta on tehnyt päätöksen rahastojen tuoton jaosta harkintavaltansa puitteissa, eikä päätös ole lainvastainen. Lautakunnalle esitetään, että oikaisuvaatimus hylätään ja että lautakunnan päätös 7.6.2023 § 70 pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Hyteedla § 80

Asiantuntija Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen​ 22.8.2023:

Vuonna 2023 em. rahastojen tuotonjako, yhteensä 325.000 €, perustui aiempien vuosien tapaan ideahakuun, joka oli avoinna rekisteröidyille yleishyödyllisille yhdistyksille, järjestöille ja säätiöille sekä kaupunkikonsernin yksiköille. Ehdotuksia pyydettiin seuraavilta aihealueilta kulttuurihyvinvointi huomioiden:

Ideahaku​ toteutettiin avustusjärjestelmän kautta ja haku oli avoinna​ 3.4. - 5.5.2023.​ Hakuaikana saapui yhteensä​ 28​ hakukelpoista ideaa ja ideoiden toteuttamiseen haettiin yhteensä​ 549.770​ euroa.

Rahastojen sääntöjen mukaan käyttötarkoitus on kaupungin strategian mukainen hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, ja jaon painopisteenä ovat ikääntyneet kuntalaiset.​ Ideoiden​ tuli olla rahastojen sääntöjen mukaista ja​ toiminnan on​ kohdistuttava mahdollisimman moneen ihmiseen tai oltava muulla tavoin tuloksellista kohderyhmä huomioiden.​

Konsernihallinnon hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen​ yksikkö​ arvioi ja valmisteli yhdessä palvelukokonaisuuksien, integraatiotoiminnon, vanhusneuvoston ja hyvinvointialueen edustajien kanssa esityksen rahoitettavista ideoista.​

Hakukierroksella​ arvioinnin​ yhteydessä käytiin keskustelua ja käytettiin harkintaa​ erityisesti niiden ideoiden osalta,​ joissa kohderyhmä ja toiminta kytkeytyy​ hyvinvointialueen toimintavastuulla olevien palveluiden​ piiriin. Rahoitusta esitettiin niille hankeideoille, joiden vaikuttavuus arvioitiin laaja-alaiseksi ja kohderyhmän terveyttä​ ja​ hyvinvointia edistäväksi​ ja​ jotka ovat kaupungin vastuulle kuuluvaa toimintaa​ ja/tai ovat yhdyspinnoilla​ toteutettavia toimintoja, joista vastuu on sekä kunnalla että hyvinvointialueella.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti 7.6.2023 § 70 kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästörahaston ja sosiaalirahaston tuoton jaosto. Turun KaraokeKlubi ry on tehnyt em. lautakunnan päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

Turun KaraokeKlubi ry:n oikaisuvaatimus

Turun karaokeklubi ry osallistui vuoden 2023 ideahakuun ”Kai laulaa saan - ikäihmisetkin karaoken pariin” -hankehakemuksella. Idean tarkoituksena oli tarjota karaoketilaisuuksia ikäihmisille syksyn ja talven 2023 aikana. Tilaisuuksista oli sovittu jo ennakkoon, ja hakemuksen mukaan niitä tultaisiin järjestämään Paattisilla, Pansio-Pernossa, Jyrkkälässä ja Varissuolla. Hakemuksen mukaan kohderyhmä tavoitetaan lehti-ilmoituksella ja Lähimmäispalveluyhdistys ry Liikkuvan Resurssikeskustoiminnan ja Menovinkit lehti-ilmoituksella.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan kielteisessä rahoituspäätöksessä todetaan perusteluina seuraavaa:

”Kohderyhmän tavoitettavuus jäi epäselväksi.”

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan päätöstä oikaistavaksi, koska hakemuksessa on jo kerrottu, että ikäihmisten tavoittavien yhteistyökumppanien kanssa on jo sovittu viisi tilaisuutta paikkoineen ja päivämäärineen. Loput tapahtumat sovitaan, kun tieto avustuksen suuruudesta on saatu.

Vastaus Turun KaraokeKlubin ry:n oikaisuvaatimukseen

Idean osalta oli suunniteltu viisi järjestettävää tilaisuutta, mutta hakemuksessa jäi epäselväksi, kuinka suuren kohderyhmän tilaisuudet voisivat tavoittaa lehti-ilmoitusten ja liikkuvan resurssikeskuksen kautta. Hakemuksessa ei ollut tarvittavaa tarkempaa selvitystä kohderyhmän tavoitettavuudesta, eikä myöskään ollut määritelty arvioita siitä, paljonko osallistujia tilaisuuksiin voisi mahdollisesti osallistua. Oikaisuvaatimuksessa ei ole tarkennettu tätä asiaa, eikä muutoinkaan tuotu esiin seikkoja, joiden perusteella tehtyä päätöstä tulisi muuttaa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta on päätöstä 7.6.2023 § 70 tehdessään käyttänyt sille kuuluvaa harkintavaltaa asianmukaisesti, eikä lautakunnan päätös ole lainvastainen.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan tulisi hylätä Turun KaraokeKlubi ry:n oikaisuvaatimus.

Oheismateriaali 1​Ehdotus rahoitettavista hankkeista

Oheismateriaali 2​Turun KaraokeKlubin ry:n oikaisuvaatimus

Integraatiojohtaja Minna Sartes:

Ehdotus​Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää, että Turun KaraokeKlubi ry:n tekemä oikaisuvaatimus hylätään edellä esitetyin perustein ja että hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan päätös 7.6.2023 § 70 pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.​

Nurmio ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Pöytäkirjantarkastajana tämän pykälän kohdalla toimi Seila.​

Jakelu

tiedHakijat
aoTurun KaraokeKlubi ry
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedXXXXX