Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd10515.12.202210

14738-2022 (02 05 00)

Tillfällig fastighetsersättning som engångsersättning

Sammandrag: -

Efrn § 105

Räddningschef Juha Virto 13.12.2022:

Räddningsverket har tecknat brandkårsavtal med 66 FBK:er. Av dessa är 12 brandkårsfastigheter (brandstationer) som är i egen besittning. Brandstationens skötsel- och underhållskostnader har under de senaste åren ständigt stigit. Bara energikostnaderna har 2022 stigit med upp till 30 %. Räddningsverket har inte i sin budget kunnat förbereda sig på de betydande prisstegringar som ägt rum under året.

Avtalsbrandkårer som äger en egen brandstationsfastighet föreslår att regionala räddningsnämnden i Egentliga Finland ska beakta det missförhållande som orsakats av kostnadsökningen och överväga att betala ut en tilläggsbetalning (3 500 €/ avtalsbrandkår) till avtalsbrandkårer som verkar i fastigheter som ägs av nämnden.

Därutöver föreslår avtalsbrandkårer som utarbetat förslaget att Regionala räddningsnämnden i Egentliga Finland ska föreslå Egentliga Finlands välfärdsområde justering av fastighetsersättningen till dagens nivå samt likställning med den hyrespolicy som tillämpas för kommunerna.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

Förslag​​Egentliga Finlands räddningsverk föreslår att regionala räddningsnämnden antecknar ärendet för kännedom och beslutar att presentera förslaget om betalning av en engångsersättning (3 500 €/ avtalsbrandkår) åt avtalsbrandkårer (12 st) som verkar i fastigheter som nämnden äger till välfärdsområdets ansvariga beslutsfattarorgan. Regionala räddningsnämnden föreslår också att välfärdsområdets behöriga beslutsfattarorgan beaktar behovet av att höja fastighetsersättningen även för avtalsbrandkårer som äger en egen brandstationsfastighet.

Beslut​Förslaget godkändes.​

Sändlista

åtgVarsinais-Suomen hyvinvointialue