Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd10315.12.20228

13799-2021 (00 01 05, 00 00 01)

Utvecklingsprojekt för frivilliga brandkårer

Sammandrag: -

Efrn § 103

Räddningschef Juha Virto 7.12.2022:

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslöt vid sitt möte 24.11.2021 att inleda ett projekt för att utveckla den frivilliga brandkårsverksamheten som ingår i räddningsväsendets servicenivåbeslut. Projektets huvudsakliga mål är att skapa en modell med hjälp av vilken frivilliga brandkårsföreningar kan upprätthålla och utveckla sin verksamhet långt in i framtiden tillsammans med olika aktörer.

Följande personer hör till projektets ledningsgrupp: ordförande är ​Seppo Koski och medlemmar ​Ilkka Rantala, Kaj-Johan Karlsson, Pertti Tenhunen, Riku Rauhala, Pekka Koskinen, Sebastian Holm, Terhi Kivijärvi, Petri Nenonen samt Juha Virto.​Därutöver stöds ledningsgruppens arbete av ​Minna Antola ​samt​ Juha Karjalainen.

I beredningen har man bland annat beaktat säkerhetsmyndigheternas, branschförbundens och läroanstalternas samt intressentgruppernas synpunkter på vilka åtgärder det är motiverat att vidta för att utveckla den frivilliga brandkårsverksamheten i framtiden. Dessutom har man starkt beaktat de frivilliga brandkårernas synpunkter i landskapet Egentliga Finland och man har också kontaktat de frivilliga brandkårerna i betydande utsträckning. I beredningen av projektet har man dessutom beaktat brandkårsveteranernas syn på framtiden. I beredningen av projektet har man dessutom strävat efter att beakta synpunkterna från de projekt som pågår i landet.

I samband med projektet har man berett en omfattande dokumenthelhet (den s.k. handboken för avtalsbrandkårer) som innehåller olika anvisningar och verksamhetsmodeller och vars syfte är att samla alla dokument som rör avtalsbrandkårer på samma ställe. Behovet har kommit från aktörer på fältet och det uppfylls i samband med projektet.

I projektet ingår också utveckling av funktionerna vid de s.k. dagbrandstationerna. Nuvarande dagbrandstationer fungerar inom på förhand definierade områden och tryggar för sin del att kundservicen i området under tjänstetid förverkligas. Beredskapen förverkligas tillsammans med områdets avtalsbrandkår, som sörjer för räddningssäkerheten under övriga tider av dygnet. Enligt riskbedömningen är det ändamålsenligt att öka antalet dagbrandstationer för att bättre uppfylla räddningsverksamhetens krav i framtiden.

Projektet har genomförts i den tidtabell som ledningsgruppen fastställt.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

Förslag​Egentliga Finland regionala räddningsnämnd beslutar att godkänna rapporten för utvecklingsprojektet för frivilliga brandkårer och beslutar att sända rapporten till Egentliga Finlands välfärdsområde för fortsatt beredning. Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd föreslår att rapporten beaktas vid beredningen av nästa servicenivåbeslut för räddningsväsendet.

Beslut​Förslaget godkändes.​

Sändlista

åtgVarsinais-Suomen hyvinvointialue