Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd9224.11.2022

1063-2022 (10 03 02)

Avbrytande av utrymmesändringar för Loimaa brandstation

Sammandrag:

Avbrytande av utrymmesändringar för Loimaa brandstation

Efrn § 92

Teknisk chef Mikko Särmä, stationsmästare Janne Aso och räddningschef Pertti Soininvaara den 23 november 2022:

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har vid sitt möte den 3 februari 2022, 9 §, beslutat att den för sin del godkänner strukturella ändringar i brandstationens interna lokaler på grund av ändrade funktionella behov vid Loimaa brandstation, så att fastigheten betjänar räddningsväsendet långt in i framtiden. Dessutom uppfylls inte kraven på inre säkerhet utan förändringar i de befintliga lokalerna, eftersom befolkningsskyddsutrymmena även fungerar som Loimaa stads ledningscentral. Där ordnas även utbildningar inom säkerhetssektorn. I övrigt är brandstationens lokaler i gott skick i förhållande till sin ålder.

Serviceenheterna för teknik och förvaltning vid räddningsverket har utrett behovet av förändringar tillsammans med Loimaa stad som äger fastigheten. Baserat på en kostnadsberäkning som gjorts utifrån en arkitektsplan som räddningsverket beställt, beräknas kostnaderna för ombyggnadsarbetena uppgå till cirka 116 000–120 000 euro. Kostnadsberäkningen inkluderar inte lösöre eller tekniska anordningar som anknyter till verksamheten.

Man har fört förhandlingar med Loimaa stad angående genomförandet av ombyggnadsarbetena och fördelningen av kostnaderna. Förhandlingarna har resulterat i en lösning där Loimaa stad står för ombyggnadsarbetet och kostnaderna belastar räddningsverket genom ett separat tilläggsavtal på fem år, varvid det egentliga hyresavtalet blir oförändrat.

Den preliminära uppskattningen av tilläggshyrans storlek, beräknad utifrån den ovan presenterade kostnadsberäkningen, är cirka 2​700,00 euro i månaden under en femårsperiod.

Loimaa stad har som mål att realisera ombyggnadsarbetet under 2022, men den slutgiltiga tidtabellen fastställs utifrån stadens investeringsbeslut. Loimaa stads tekniska tjänster och miljötjänster ber räddningsverket kommentera förändringen av hyresnivån och inledandet av utrymmesförändringarna.

Enligt uppgifter från Loimaa stad har sju entreprenadanbud inlämnats om renoveringen i fråga, vars prisintervall är 280 000-450 000 euro utan lösöre och tekniska anordningar i anslutning till verksamheten.

Egentliga Finlands räddningsverk anser att entreprenadens pris har stigit för högt i förhållande till den nytta som uppnås. Räddningsverket föreslår att man inte inleder de ombyggnadsarbeten som behövs vid Loimaa brandstation, utan att behovet av dem bedöms på nytt med tanke på den inre säkerheten.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

Förslag​Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att avbryta de planerade ombyggnadsarbetena vid Loimaa brandstation på grund av att de uppskattade kostnaderna överskrids i stor omfattning och förutsätter samtidigt att behovsbestämningen preciseras med beaktande av den inre säkerheten.

Sändlista

partLoimaan kaupunki
förkAso Janne
förkKallio Sasu
förkMäntylä Jouni
förkSärmä Mikko