Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd | 89 | 24.11.2022 | 9 |
13799-2021 (00 01 05, 00 00 01)
Utvecklingsprojekt för frivilliga brandkårer
Sammandrag: -
Efrn § 89
Räddningschef Juha Virto 15.11.2022:
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslöt vid sitt möte 24.11.2021 att inleda ett projekt för att utveckla den frivilliga brandkårsverksamheten som ingår i räddningsväsendets servicenivåbeslut. Projektets mål är att utarbeta ett handlingsprogram så att organisationer och aktörer inom olika räddningsbranscher var och en tar hand om en del av helheten. På så sätt kan man skapa en modell som är en bestående del av planeringen för varje aktör långt in i framtiden. Det är dock värt att notera att i centrum för all utveckling står varje brandkårsförening som man strävar efter att erbjuda stödåtgärder som lyfts fram i projektet.
För projektet har en styrgrupp tillsatts med Seppo Koski som ordförande. Styrgruppens medlemmar är Ilkka Rantala , Kaj-Johan Karlsson , Pertti Tenhunen, Riku Rauhala, Pekka Koskinen, Sebastian Holm, Terhi Kivijärvi, Petri Nenonen samt Juha Virto. Dessutom har Minna Antola samt Juha Karjalainen understött styrgruppens arbete.
Beredningen av projektet har genomförts i workshopar som var och en har fått ett eget ansvar för. I beredningen har man bland annat beaktat säkerhetsmyndigheternas, branschförbundens och läroanstalternas samt intressentgruppernas synpunkter på vilka åtgärder man skulle vidta för att utveckla den frivilliga brandkårsverksamheten i framtiden efter att den grundats. Dessutom har man starkt beaktat de frivilliga brandkårernas synpunkter i landskapet Egentliga Finland och man har också kontaktat de frivilliga brandkårerna i betydande utsträckning. I beredningen av projektet har man dessutom beaktat brandkårsveteranernas syn på framtiden. I beredningen av projektet har man dessutom strävat efter att beakta synpunkterna på de projekt som pågår i landet. Under projektets gång har man ännu inte kunnat utarbeta någon egentlig kommunenkät.
I projektet ingår också utveckling av funktionerna vid de s.k. dagsbrandstationerna. Den nuvarande modellen för dagsbrandstationer har skapats för situationer där områdets avtalsbrandkår särskilt dagtid inte kan producera räddnings- och förstadelvårdstjänster fullt ut inom sitt område. För att utveckla dagbrandstationsmodellen har projektet en vision som syftar till att trygga kundservicen och samtidigt stödja avtalsbrandkårens verksamhet genom samarbete mellan huvudbrandkårerna och de frivilliga brandkårerna.
Projektets slutrapport är nästan på slutrakan och innehåller förutom utvecklingen av de funktioner som beskrivs ovan även en omfattande dokumenthelhet (den s.k. handboken för avtalsbrandkårer). Behovet av detta dokument har lyfts fram ur brandkårsfältets synvinkel och det underlättar förenhetligandet av ärenden och anvisningar, eftersom det i fortsättningen finns aktuella uppgifter på ett och samma ställe.
När det gäller projektets tidtabell är det ändamålsenligt att Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att godkänna slutrapporten vid mötet i december 2022 så att rapporten skickas till välfärdsområdet i Egentliga Finland för fortsatt beredning. Då är det motiverat att beakta slutrapporten bl.a. i nästa beredning av räddningsväsendets beslut om servicenivån och i beslutsfattandet.
Utkastet till projektets slutrapport och de sakhelheter som ingår i den presenteras under Egentliga Finlands regionala räddningsnämnds möte.
Räddningsdirektör Jari Sainio:
FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att anteckna utvecklingsprojekt för avtalsbrandkårerna för kännedom.
Sändlista
partRaision Vapaaehtoinen Palokunta ry
förkKaituri Juho
förkKallio Sasu
förkMiekka Pia
förkMäntylä Jouni
förkSoininvaara Pertti
förkSärmä Mikko
förkVirto Juha