Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd7629.09.20226

10980-2022 (02 08 00)

Vinterförvaring och dockning av oljebekämpningsbåtar under perioden 2022-2023

Sammandrag: -

Efrn § 76

Teknisk chef Mikko Särmä 20.9.2022:

Egentliga Finlands räddningsverk har cirka 15 stora oljebekämpningsbåtar som varje år måste dockas och underhållas under vintersäsongen.

Under tidigare år har dockning samt årlig service och reparationer av räddningsverkets oljebekämpningsbåtar i samband med dockningen utförts av Marinepalvelu Oy i Åbo. Området för Marinepalvelu har ur logistisk och operativ synvinkel varit en utmärkt dockningsplats. Marinepalvelu har dock meddelat att de upphör som tillhandahållare av tjänsten och därmed har räddningsverket sedan våren letat efter en motsvarande tjänsteleverantör i Egentliga Finland.

En möjlig lösning är ett arrangemang där räddningsverket skulle hyra plats för vinterförvaring och underhåll av båtar. Räddningsverkets långvariga samarbetspartner Marine Alutech Service Oy har erbjudit plats för detta ändamål och dockningstjänster för oljebekämpningsbåtar. I praktiken skulle båtarna dockas i samma område i Åbo som tidigare, men i huvudsak inomhus, vilket avsevärt underlättar underhåller under vintersäsongen. Marine Alutech Service Oy kan också sköta underhåll och reparationer under dockningen på ett övergripande sätt.

Kostnaderna för Egentliga Finlands räddningsverks oljebekämpning, med undantag av investeringar, uppgår till cirka 600 000 euro per år. Kostnaderna för underhåll/reparation av oljebekämpningsbåtar samt vinterdockning och förvaring uppgår till cirka 200 000 - 300 000 euro per år. Ovan nämnda kostnader har nästan helt ersatts av oljeskyddsfonden. Från och med början av 2023 ersätter oljeskyddsfonden inte längre räddningsverkens driftsutgifter för oljebekämpning. I finansieringen av välfärdsområdet beaktas att oljeskyddsfondens verksamhet upphör. Den lösning som nu föreslås ökar kostnaderna för oljebekämpning med cirka 80 000 euro per år.

Jag föreslår att man för vinterdockning och underhåll av räddningsverkets oljebekämpningsbåtar hyr lokaler och att båtarna tas upp och sjösätts enligt Marine Alutech Service Oy anbud.

Bilaga 1Marine Alutech Service Oy:s anbud

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att hyra lokaler för vinterdockning och underhåll av oljebekämpningsbåtar samt att de tas upp och sjösätts enligt Marine Alutech Service Oy:s anbud.

BeslutFörslaget godkändes.

Föredragande för paragrafen var räddningschef Mika Kontio.

Sändlista

partMarine Alutech Oy Ab
åtgAsikainen Jaakko
förkSärmä Mikko


Bilagor:

Efrn § 76
Bilaga 1:Marine Alutech Service Oy:s anbud