Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd6625.08.20229

25-2022 (02 05 01)

Reparation av Gustavs oljebekämpningsbåt (VS668)

Sammandrag: -

Efrn § 66

Teknisk chef Mikko Särmä 4.8.2022:

En oljebekämpningsbåt (VS668) placerad i Gustavs vid Egentliga Finlands räddningsverk fick bottenkänning i samband med en övningskörning 17.11.2021 kl. 18:19. Båten var på förhand planerad för en mörkerkörnings- och navigeringsövning vid tidpunkten för olyckan. Till följd av bottenkänningen uppkom relativt stora skador på båtens botten.

Räddningsverket har begärt en kostnadskalkyl för reparationskostnaderna av båttillverkaren Kewatec Aluboat Oy. Enligt en uppskattning den 30.11.2021 skulle reparationskostnaderna uppgå till cirka 171 000 € +/-15 %, moms 0 %.

Räddningsverket har bett Oljeskyddsfonden om ett utlåtande för att ersätta reparationskostnaderna. Oljeskyddsfonden har i sitt beslut av den 2.5.2022 konstaterat följande:

"Oljeskyddsfonden meddelar som sitt beslut att Egentliga Finlands räddningsverks ansökan om reparationskostnader för oljebekämpningsbåt av klass E avslås.

Enligt 17 § 4 mom. i lagen om oljeskyddsfonden, om materielen för bekämpning av oljeskador inte enligt den fastställda bekämpningsplanen uteslutande är avsedd för bekämpning av oljeskador, ersätts kostnaderna för anskaffning och drift enbart till den del som motsvarar användningen av materielen för bekämpning av oljeskador enligt bekämpningsplanen.

Oljeskyddsfonden anser att bottenkänningen som oljebekämpningsbåten fått har varit en följd av vårdslöshet, för hög situationshastighet och navigeringsfel. Dessutom har båten vid tidpunkten för olyckan deltagit i en allmän övning och inte en övning enbart i anslutning till oljebekämpning. Den skadade båten har anskaffats år 2019, då oljeskyddsfonden har ersatt 90 procent av anskaffningskostnaderna för båten i fråga. Båten har ingen skadeförsäkring. På grund av ovan nämnda omständigheter anser oljeskyddsfonden att räddningsverket själv ska betala reparationskostnaderna."

Gustavs oljebekämpningsbåt är nästan ny och om den repareras kommer den att ha tiotals år kvar av sin livslängd. Reparationskostnaderna är relativt små jämfört med anskaffningspriset på över 700 000 euro för en ny motsvarande båt.

Bilaga 1Kostnadskalkyl

Jag föreslår att Gustavs oljebekämpningsbåt (VS668) repareras enligt uppskattningen av reparationskostnaderna.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagFörslag Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att Gustavs oljebekämpningsbåt (VS668) repareras enligt uppskattningen av reparationskostnaderna.

BeslutFörslaget godkändes.

Föredragande för paragrafen var räddningschef Mika Kontio.

Sändlista

förkKewatec Aluboat Oy Ab
förkAsikainen Jaakko
förkHolm Sebastian
förkSärmä Mikko
förkTuominen Yrjö
förkVirto Juha


Bilagor:

Efrn § 66
Bilaga 1:Kostnadskalkyl