Åbo stad       Ändringssökande   Bilaga

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd   2.6.2022    42-57 §

 

 

 

Förbud mot ändringsansökan

 

Enligt 136 § i kommunallagen får inte omprövning begäras eller kommunalbesvär anföras över följande beslut, eftersom beslutet endast gäller beredning eller verkställighet.

 

Paragrafer: 42-55

 

Enligt 5 § 2 mom. i förvaltningsprocesslagen/annan lagstiftning kan ändring i följande beslut inte sökas genom besvär.

 

Paragrafer:

 

Enligt 163 § i upphandlingslagen får ändring inte sökas med stöd av kommunallagen eller förvaltningsprocesslagen (nuförtiden lag om rättegång i förvaltningsärenden) i ett ärende som hör till marknadsdomstolens behörighet. Enligt 134 § 1 mom. i upphandlingslagen påverkar anhängiggörande och behandling av en upphandlingsrättelse inte den tidsfrist under vilken en part med stöd av denna lag har rätt att söka ändring genom besvär hos marknadsdomstolen. I en upphandling som grundar sig på ett ramavtal får ändring inte sökas genom besvär, om inte marknadsdomstolen enligt 146 § 3 mom. i upphandlingslagen beviljar behandlingstillstånd i ärendet.

 

Paragrafer:

 

Anvisningar om hur man begär omprövning

 

Besvär får inte anföras för följande beslut, men den som är missnöjd med ett beslut får begära omprövning av beslutet enligt 134 § 1 mom. i kommunallagen. Begäran om omprövning ska anföras skriftligen hos omprövningsmyndigheten inom 14 dagar från delfåendet av beslutet. Närmare anvisningar om hur man begär omprövning fogas till protokollsutdraget.

 

Paragrafer:

 

Omprövningsmyndighet:

 

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd

Postadress: Eriksgatan 35, 20100 Åbo

E-postadress: pelastuslaitos@turku.fi

 

Anvisning om upphandlingsrättelse

 

Ändring kan sökas med en skriftlig upphandlingsrättelse i följande beslut som gäller upphandling. Rättelse ska begäras hos omprövningsmyndigheten inom 14 dagar från delfåendet av beslutet. Närmare anvisningar om hur man begär omprövning fogas till protokollsutdraget.

 

Paragrafer:

 

Omprövningsmyndighet:

 

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd

Postadress: Eriksgatan 35, 20100 Åbo

E-postadress: pelastuslaitos@turku.fi

 

 

 

Anvisning om besvär hos förvaltningsdomstolen

 

Ändring kan sökas i följande beslut genom skriftligt besvär. Besväret ska anföras hos besvärsmyndigheten inom 30 dagar från delfåendet av beslutet. En utförligare besvärsanvisning fogas till protokollsutdraget.

 

Kommunalbesvär, paragrafer:

 

Förvaltningsbesvär, paragrafer:

 

Besvärsmyndighet:

 

Åbo förvaltningsdomstol

Postadress: PB 32, Lasarettsgatan 2–4, 20101 Åbo

E-postadress: turku.hao@oikeus.fi

E-tjänst: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

 

Rättegångsavgift:

 

Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 270 euro för behandlingen av besvär. Rättegångsavgift tas inte ut om förvaltningsdomstolen ändrar ett överklagat beslut till förmån för ändringssökanden eller om ett ärende utan att de materiella frågorna ens delvis avgörs återförvisas för behandling vid en lägre myndighet eller överförs till en behörig myndighet. Ingen avgift tas heller ut i de ärendegrupper som anges i 5 § i lagen om domstolsavgifter och inte heller om en part är befriad från avgift enligt någon annan lag. Betalningsskyldig är den som har anhängiggjort ärendet. Avgiften bestäms per besvärsskrift.

 

Anvisning om besvär hos marknadsdomstolen

 

Ändring kan sökas med skriftligt besvär i följande beslut som gäller upphandling. Besväret ska anföras hos besvärsmyndigheten inom 14 eller 30 dagar från delfåendet av beslutet. En utförligare besvärsanvisning fogas till protokollsutdraget.

 

Paragrafer: 56-57 (besvärstid 14 dagar)

Paragrafer: (besvärstid 30 dagar)

 

Besvärsmyndighet:

 

Marknadsdomstolen

Postadress: Sörnäsgatan 1, 00580 Helsingfors

E-postadress: markkinaoikeus@oikeus.fi

E-tjänst: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

 

Rättegångsavgift:

 

Marknadsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 2 120 euro för behandlingen av besvär. Om värdet av upphandlingen i ett ärende som gäller offentlig upphandling och som behandlas vid marknadsdomstolen är minst 1 miljon euro, är avgiften 4 240 euro. Om värdet av upphandlingen är minst 10 miljoner euro, är avgiften 6 350 euro. Rättegångsavgiften för en enskild person är 530 euro. Vid sökande av ändring hos högsta förvaltningsdomstolen i ett mål eller ärende som avgjorts av marknadsdomstolen är avgiften lika stor som i marknadsdomstolen och bestäms enligt samma principer som i den domstolen. Vid ändringssökande som gäller offentlig upphandling tas 500 euro ut i stället för de avgifter som anges ovan, om ärendet lämnas utan vidare behandling utan att avgörande fälls i huvudärendet, om ärendet avvisas eller om ärendet avskrivs. Betalningsskyldig är den som har anhängiggjort ärendet eller den som trätt i hans ställe. Avgiften bestäms per besvärsskrift.