Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd2317.03.20228

3011-2022 (01 01 00)

Inrättande av fem skiftförmanstjänster vid lägescentralen

Sammandrag: -

Efrn § 23

Förvaltnings- och personalchef Pertti Soininvaara och personalplanerare Anita Reiman 9.3.2022:

Räddningsverkets lägescentral producerar en aktuell lägesbild av säkerheten 24/7 i samarbete med andra säkerhetsmyndigheter inom Egentliga Finlands räddningsverks område. Till lägesbilden av säkerheten hör uppföljning och stöd av räddningsuppdrag, upprätthållande av beredskap samt samarbete med andra säkerhetsmyndigheter för att skapa och upprätthålla en gemensam lägesbild av säkerheten.

Lägescentralen för Egentliga Finlands regionala räddningsverk har utvecklats i enlighet med servicenivåbeslutet (Efrn 12.11.2020 § 75), personalplanen och reformen av verksamhetsstadgan (Efrn 18.3.2021 § 28).

Vid lägescentralen inrättades 5 (fem) tidsbundna brandförmanstjänster (Efrn 21.12.2017), till vilka personer utnämndes för viss tid på basis av samtycke hösten 2020.

Inom läges- och ledningscentralens serviceområde/lägescentralstjänsterna vid serviceenheten har man sett ett behov av att inrätta fem skiftförmanstjänster som gäller tills vidare från och med 1.4.2022. För tjänsterna utnyttjas de s.k. dagmästartjänsterna som blir lediga av skiftesmästarna, varvid antalet vakanser förblir oförändrat.

Räddningsverket har strävat efter att förbereda sig för förändringar i verksamhetsmiljön bl.a. genom att utnyttja den s.k. action learning-metoden för att sätta sig in i uppgifterna från och med den tidigare ändringen av verksamhetsstadgan (Efrn 15.6.2011 § 51). Metoden har också tillämpats vid räddningsverkets lägescentral.  

Behörighetskrav är examen som förutsätts i räddningslagen (379/2011) och i 6 § i statsrådets förordning om räddningsväsendet (407/2011) samt minst BC-klassens körkort.

Enligt en utvärdering av arbetet krav i skiftesförmannens befattningsbeskrivning är skiftesförmannens uppgiftsrelaterade lön 2.605,12 euro/månad fr.o.m. 1.4.2022. Arbetstiden är allmän arbetstid 38,25 h/vecka med beaktande av det för närvarande gällande lokala avtalet om arbetstidsarrangemang för skiftpersonalen vid lägescentralen. Övriga personers tjänsteansvar upphör när detta beslut har vunnit laga kraft.

För närvarande har följande personer fungerat som brandförmän vid lägescentralen med samtycke: Christian Antila, Petteri Broström, Karl-Johan Kaarlola, Jussimatti Roitto samt Tarmo Katajamaa. De uppfyller behörighetsvillkoren för den nya skiftesförmanstjänsten. 

Vi föreslår att brandförmännen Christian Antila, , Petteri Broström, Karl-Johan Kaarlola, Jussimatti Roitto och Tarmo Katajamaa ges ordinarie skiftesförmanstjänster 1.4.2022, vilket de har gett sitt samtycke till.

Bilaga 1Indragning av brandmästartjänsterna och inrättande av skifteschefstjänsterna, (blankett)

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att brandförmännen Christian Antila, , Petteri Broström, Karl-Johan Kaarlola, Jussimatti Roitto och Tarmo Katajamaa ges ordinarie skiftesförmanstjänster 1.4.2022, vilket de har gett sitt samtycke till. Enligt en utvärdering av arbetet krav i skiftesförmannens befattningsbeskrivning är skiftesförmannens uppgiftsrelaterade lön 2.605,12 euro/månad fr.o.m. 1.4.2022. Arbetstiden är allmän arbetstid 38,25 h/vecka med beaktande av det för närvarande gällande lokala avtalet om arbetstidsarrangemang för skiftpersonalen vid lägescentralen. Övriga personers tjänsteansvar upphör när detta beslut har vunnit laga kraft.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Efrn § 23
Bilaga 1:Indragning av brandmästartjänsterna och inrättande av skifteschefstjänsterna, (blankett)