Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd1503.02.202215

1118-2022 (01 02 01)

Periodisk inspektion av uppgiftsspecifik lön i enlighet med utvärderingen av arbetets komplexitet

Sammandrag: -

Efrn § 15

Räddningschef Mika Kontio 26.1.2022:

Vid bildandet av Egentliga Finlands välfärdsområdes temporära organ konstaterades det att arbetsgivarorganisationerna för medlemmar av temporära beredningsorgan och välfärdsområdena avtalar om ersättningen för den arbetstid som beredningsorganets medlemmar använt och för eventuella andra kostnader.

På sitt möte (27.5.2021 § 41) beslutade Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd att ”när lagen om införande som inleder beredningen av välfärdsområden träder i kraft och den behöriga myndigheten utser det temporära beredningsorganet utses räddningsdirektören som räddningsväsendets representant i det temporära beredningsorganet i Egentliga Finland. Vidare beslutar nämnden att räddningsdirektörens uppgiftsrelaterade lön höjs med 10 procent i enlighet med utvärderingen av arbetets komplexitet för det temporära beredningsorganets verksamhetsperiod”.

Det temporära organets verksamhet är på väg att upphöra. Regionfullmäktige som valts till välfärdsområdet inleder sin verksamhet 1.3.2022. Förberedelserna för välfärdsområdet kommer att fortsätta oavbrutet i syfte att inleda välfärdsområdets verksamhet 1.1.2023.

Räddningsdirektören vid Egentliga Finlands räddningsverk har varit medlem i välfärdsområdets temporära organ och har samtidigt aktivt deltagit i beredningen av reformen av välfärdsområdet när det gäller räddningsväsendet, vid sidan av sin egen tjänst. Räddningsdirektören är involverad i förberedelserna, framför allt på nationell nivå (inrikesministeriet, räddningsområdena, ansvarsförberedarna), samtidigt som välfärdsområdets beredning av räddningsväsendet pågår under ledning av projektdirektören.

I enlighet med 26 § i räddningslagen (379/2011) och Egentliga Finlands räddningsverks instruktion och verksamhetsstadga är räddningsdirektören räddningsverkets högsta räddningsmyndighet och tjänsteinnehavare. Efter att det temporära organets verksamhet har upphört är det motiverat att räddningsdirektören, tillsammans med projektdirektören, fortsätter att företräda räddningsväsendet i regionen vid beredningen av reformprojekt både på nationell nivå men också på välfärdsområdesnivå. Eftersom det är ändamålsenligt att sköta den förberedande uppgiften  i det temporära beredningsorganet vid sidan av den egna tjänsten är det dessutom motiverat att justera den uppgiftsrelaterade lönen under beredningen av reformprojektet.

Det föreslås att räddningsdirektörens uppgiftsrelaterade lön höjs med 10 procent i enlighet med utvärderingen i och med att arbetets komplexitet ökar under beredningsperioden för reformprojektet fram till 31.12.2022.

Ordförande Seppo Koski:

FörslagDen regionala räddningsnämnden beslutar att räddningsdirektören uppgiftsrelaterade lön höjs med 10 procent i enlighet med utvärderingen i och med att arbetets komplexitet ökar fram till 31.12.2022.

BeslutFörslaget godkändes.

Jari Sainio förklarade sig jävig och avlägsnade sig från mötet under den tid som ärendet behandlades.

Sändlista

förkKoskinen Kirsi
förkKoskinen Tiina
partSainio Jari