Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd903.02.20229

1063-2022 (10 03 02)

Inledande av utrymmesförändringar vid Loimaa brandstation

Sammandrag: -

Efrn § 9

Räddningschef Mika Kontio och stationsmästare Janne Aso 25.1.2022:

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har vid sitt möte den 15 februari 2007, 23 §, beslutat att nämnden godkänner visionen för 2017 gällande brandstationsnätverket som bas för den fortsatta planeringen, så att varje enskild projektplan alltid godkänns separat i nämnden. Visionen har senare uppdaterats 2011, 2014 och 2017 och för närvarande pågår en uppdatering fram till 2030. Under de gångna verksamhetsåren har brandstationsprojekt genomförts enligt projektplaner som separat godkänts av nämnden och enligt visionen 2017.

I punkten om den regionala räddningsnämnden i Egentliga Finlands räddningsverks ledningsstadga framgår det att nämnden ”godkänner redogörelser över behov av lokalprojekt och projektplaner för hyresprojekt utan hinder av bestämmelserna för projektplaneringsanvisningen, då den hyrda lokalen är belägen inom en annan kommun än Åbo stad”.

Loimaa brandstation färdigställdes som ett nybyggesprojekt i december 2009. På brandstationen arbetar personal inom serviceområdena för operativa tjänster, olycksförebyggande tjänster och stödtjänster. Utryckningstjänsten vid brandstationen har beredskap dygnet runt. Utöver den heltidsanställda personalen sysselsätter brandstationen även åtgärdsavlönad personal (halvordinarie brandkår).

Förändrade verksamhetsbehov kräver strukturella förändringar i brandstationens inre utrymmen för att fastigheten ska kunna tjäna räddningsväsendet ännu en lång tid framöver. Dessutom uppfylls inte kraven på inre säkerhet utan förändringar i de befintliga lokalerna, eftersom befolkningsskyddsutrymmena även fungerar som Loimaa stads ledningscentral. Där ordnas även utbildningar inom säkerhetssektorn. I övrigt är brandstationens lokaler i gott skick i förhållande till sin ålder.

Räddningsverkets tekniska och administrativa serviceenheter har utrett behovet av förändringar tillsammans med Loimaa stad, som äger fastigheten. Baserat på en kostnadsberäkning som gjorts utifrån en arkitektsplan som räddningsverket beställt, beräknas kostnaderna för ändringsarbetena uppgå till cirka 116 000–120 000 euro. Kostnadsberäkningen inkluderar inte lösöre eller tekniska anordningar som anknyter till verksamheten.

Man har fört förhandlingar med Loimaa stad angående genomförandet av ändringsarbetena och fördelningen av kostnaderna. Förhandlingarna har resulterat i en lösning där Loimaa stad står för ändringsarbetet och kostnaderna belastar räddningsverket genom ett separat tilläggsavtal på fem år, varvid det egentliga hyresavtalet blir oförändrat.

Den preliminära uppskattningen av tilläggshyrans storlek, beräknad utifrån den ovan presenterade kostnadsberäkningen, är cirka 2 700,00 euro i månaden under en femårsperiod.

Planritningarna (1:a och 2:a våningen) där ändringsområdena är markerade, samt hyresberäkningen för utrymmesändringarna presenteras för nämnden i samband med mötet.

Loimaa stad har som mål att realisera ändringsarbetet under 2022, men den slutgiltiga tidtabellen fastställs utifrån stadens investeringsbeslut. Loimaa stads tekniska tjänster och miljötjänster ber räddningsverket kommentera förändringen av hyresnivån och inledandet av utrymmesförändringarna.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att godkänna ändringsarbetet på Loimaa brandstation och bemyndigar räddningsdirektören att underteckna bilagan till det ändrade hyresavtalet som följer av ändringarna. Tilläggshyreskostnaden täcks av räddningsverkets anslag.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkLoimaan kaupunki
förkKonsernihallinto, tilapalvelut
förkAso Janne
förkSärmä Mikko