Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd10715.12.202114

12276-2021 (02 05 01)

Understöd till Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistys ry (Åboregionens befolkningsskyddsförening) för 2022

Sammandrag:

Bidragsansökan för 2022 av räddningsmyndigheternas stödorganisation. Beviljande av ett bidrag på 8 500 € föreslås den regionala räddningsnämnden.

Efrn § 107

Räddningschef Mika Kontio 8.12.2021:

Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistys ry ansöker om ett verksamhetsbidrag på 8 500 euro för 2022.

Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistys ry är en förening som bistår myndigheter och på eget initiativ utför skydd samt utbildning, rådgivning, information och upplysning för att förebygga eldsvådor.

Under Åbo befolkningsskyddsbyrås och Åbo brandverks tid understödde Åbo stad samarbetet i form av verksamhetsbidrag, och under det regionala räddningsväsendets tid har det regionala räddningsverket haft ett avtal om köpt service med föreningen.

Tidigare stödde det regionala räddningsväsendet föreningens verksamhet genom ett avtal om köpta utbildningstjänster som grundade sig på myndigheternas utbildningsskyldighet enligt den tidigare lagstiftningen. I den nya räddningslagen, som trädde i kraft 1.7.2011, åläggs myndigheterna inte längre någon utbildningsskyldighet, och avtalet om köpta tjänster som ingåtts med föreningen har sagts upp. Räddningsväsendet ska dock fortfarande sörja för styrningen, upplysningen och rådgivningen i syfte att förhindra eldsvådor och andra olyckor samt upprätthålla beredskapen att avvärja olyckor. Enligt räddningslagen kan frivilliga organisationer anlitas för utbildnings-, rådgivnings- och upplysningsuppgifter, och räddningsväsendet ska främja verksamhetsförutsättningarna för organisationerna.

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har beviljat Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistys ry ett verksamhetsbidrag på 8 500 euro för 2021.

Föreningens verksamhet som räddningsmyndigheternas stödorganisation fortsätter som utbildnings-, rådgivnings- och upplysningsarbete för skydd på eget initiativ och för att förebygga eldsvådor samt upprättande av räddningsplaner. Avsikten är att fortsätta upplysnings- och utbildningsverksamheten i samma omfattning som tidigare. För finansiering av verksamheten ansöker föreningen om ett verksamhetsbidrag på 8 500 € för 2022 hos den regionala räddningsnämnden. Dessutom finansierar föreningen sin verksamhet med kursavgifter och medlemsavgifter.

Tilläggsmaterial 1Verksamhetsbidragsansökan för 2022 av Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistys ry

Det verksamhetsbidrag som föreningen ansökt om för 2021 motsvarar den serviceavgift som enligt avtalet om köpt service betalats till föreningen. Föreningen har tillställt den regionala räddningsnämnden kopior av bokslutet, revisionsberättelsen och verksamhetsberättelsen för 2019 som krävs i understödsbeslutet.

Enligt Åbo stadsstyrelses allmänna direktiv för understöd (Kh 21.12.1998 § 1380) beslutar nämnderna och styrelserna om beviljande av understöd som ingår i deras anslag.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att bevilja Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistys ry ett verksamhetsbidrag på 8 500 euro för 2022 (budgetkonto 40100. 474100)

Understödstagaren ska tillställa räddningsnämnden en kopia av bokslutet för verksamhetsåret (2022) av vilket det under intäkter framgår det mottagna bidraget och under utgifter hur bidraget har använts, samt kopior av revisionsberättelsen och verksamhetsberättelsen. Ovan nämnda kopior ska lämnas in före utgången av april året efter det år under vilket understödet har erhållits.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

partTurun Seudun Väestönsuojeluyhdistys ry
förkKaituri Juho
förkMiekka Pia