Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd | 90 | 24.11.2021 | 11 |
13965-2021 (00 01 01, 01 04 01)
Osakligt beteende och trakasserier vid räddningsverket
Sammandrag: -
Efrn § 90
Förvaltnings- och personalchef Pertti Soinivaara 19.11.2021:
Enligt arbetarskyddslagen (28 §) är trakasserier och osaklig behandling ett beteende som enligt arbetarskyddslagen medför olägenhet eller fara för hälsan eller säkerheten. De trakasserier som avses i lagen är systematiska och kontinuerligt negativa handlingar eller beteenden, och kan till exempel vara skrämseltaktik, elaka och antydande meddelanden, nedsättande och hånfullt prat, ihållande ogrundad kritik och försvårande av arbetet, ifrågasättande av anseende eller ställning, isolering från arbetsgemenskapen eller missbruk av rätten till arbetsledning.
Vid räddningsverket iakttas bestämmelserna i arbetsavtalslagen och lagen om tjänsteinnehavare i kommuner samt Åbo stadskoncerns anvisningar om anmärkningar och varningar till en arbetstagare, samt uppsägning av ett anställningsförhållande eller avslutande av ett tjänsteförhållande. Arbetstagaren eller tjänsteinnehavaren kan genom en anmärkning eller varning underrättas om att hans eller hennes förfarande inte är acceptabelt och ges möjlighet att rätta till sitt agerande. I allvarliga situationer finns det under vissa förutsättningar möjlighet att säga upp eller upplösa ett arbets- eller tjänsteförhållande. Anmärkningar, varningar eller uppsägningsförfaranden och deras motivering statistikförs inte.
Vid Egentliga Finlands regionala räddningsverk används en anvisad verksamhetsmodell för att undanröja mobbning, trakasserier och diskriminering, som också omfattar en anmälningsblankett som säkerställer att saken behandlas enligt anvisningen. Anmälan tas emot av arbetsgemenskapens förmän, en företrädare för arbetarskyddsorganisationen eller företagshälsovården, och behandlas av arbetsgemenskapens förmän. Egentliga Finlands regionala räddningsverk statistikför inte anmälningar om mobbning, trakasserier eller diskriminering. Arbetsgivaren behandlar anmälningarna och vidtar åtgärder för att avhjälpa missförhållandet med hjälp av tillgängliga medel under ledning av förmannen, antingen inom arbetsgemenskapen eller tillsammans med vederbörande. Stadens anvisningar i frågan har uppdaterats, bl.a. har begreppet sexuella trakasserier definierats närmare och lagrummen om sexuella trakasserier har lagts till.
Enligt Kommun10-undersökningen har man under åren 2015–2020 emottagit 36 omnämnanden om trakasserier och osakligt beteende, varav 8 har gällt sexuella trakasserier (Kommun10-undersökningens resultat 2018 och 2020). På basis av resultaten kan man dock inte avgöra hur många procent av trakasserierna som har skett i kundarbetet och hur många inom arbetsgemenskapen. I de fall som har anmälts till arbetsgivaren, har åtgärder vidtagits. Dessa har varierat från allvarlig diskussion till anmärkning och skriftlig varning.
Förmännen är i nyckelposition när man i arbetsgemenskapen behandlar mobbning, diskriminering och sexuella trakasserier. De är också skyldiga att vidta nödvändiga åtgärder för att hantera fallen. Hela arbetsgemenskapen påverkar arbetsgemenskapens verksamhetskultur och var och en borde för sin del ingripa i mobbning, diskriminering eller sexuella trakasserier som han eller hon observerar. Stadens anvisningar om ingripande i osakligt beteende är goda anvisningar även för räddningsväsendets verksamhet i dessa fall. Räddningsverket har använt modellen för tidigt stöd (modellen för hantering av arbetsförmågan) som togs i bruk 2012.
Egentliga Finlands regionala räddningsverk har 0-tolerans mot trakasserier, diskriminering, mobbning och ojämlik behandling.Vi gör detta synligt med hjälp av förebyggande åtgärder och utbildning av närmaste ledare. Varje arbetstagare ska för sin del främja ett ansvarsfullt arbetsbeteende samt arbetsgemenskapens välbefinnande.
Egentliga Finlands regionala räddningsverk har 3 personer som på heltid planerar välbefinnandet i arbetet (psykiskt, fysiskt och kompetensen), samt en visstidsanställd som planerar psykiskt välbefinnande. I arbetarskyddsorganisationen vid räddningsverket har vi två arbetarskyddsombud som för sin del stödjer personalen i alla arbetarskyddsfrågor. Egentliga Finlands regionala räddningsverk införde systemet med stationsmästare 2017. Vid ordinarie brandstationer är stationsmästarens viktiga uppgift att förebygga och utreda konfliktsituationer, skapa och upprätthålla en god anda samt övervaka arbetarskyddet. Dessutom har vi som ett nytt element infört arbetsstyrning inom hela verket.
Vi informerar regelbundet personalen om hur och var störningssituationer kan rapporteras. Närmaste ledaren har en lagstadgad skyldighet att omedelbart ingripa vid trakasserier och osaklig behandling efter att ha fått kännedom om detta. Närmaste ledaren kan få information exempelvis av en person som upplevt trakasserier, av en annan arbetstagare, från företagshälsovården, av ett arbetarskyddsombud eller av dem som planerar välbefinnandet i arbetet / arbetsledare.Vi behandlar varje anmälan och vidtar nödvändiga åtgärder.
I egenskap av arbetsgivare strävar räddningsverket efter att främja jämställdhet och jämlikhet. Räddningsverket strävar efter att fullgöra och främja dessa skyldigheter och möjligheter i all sin verksamhet.
På senare tid har man tagit upp frågan om riktade trakasserier mot myndighet. Myndighetsverksamhet, en enskild tjänsteinnehavare eller arbetstagare (nedan kallad tjänsteinnehavare) kan utsättas för riktade trakasserier eller störningar. Vid riktade trakasserier riktar exempelvis någon utanför organisationen en systematisk störning/påtryckning/osakligt beteende mot en enskild tjänsteinnehavare eller tjänsteinnehavare i syfte att på ett osakligt sätt påverka myndighetsverksamheten och myndighetens beslutsfattande eller skada myndigheten.
Strafflagen har dock inte åtminstone ännu särskilt föreskrivit att riktade trakasserier mot en myndighet är en straffbar handling, följaktligen är de straffrättsliga medlen att ingripa i trakasserier numera begränsade. Arbetsgivaren följer utvecklingen av lagstiftningen och om lagstiftningen i ärendet ändras, kan även arbetsgivarens reaktionsåtgärder och anvisningar ändras.
Tilläggsmaterial 1Åbo stads anvisningar: God behandling på arbetsplatserna i Åbo stad-anvisningarna för ingripande i osakligt beteende. Personaldirektör 24.5.2018 § 95, diarienr. 6214-20218
Tilläggsmaterial 2Anvisningar om förebyggande och hantering av faro- och hotsituationer. Koncernförvaltning, Strategisk HR. 15.4.2029, bilaga 1 § 124. Diarienr. 4935-2019
Tilläggsmaterial 3Anvisningar om bemötandet av hatretorik och hot på nätet och på en offentlig plats. Koncernförvaltning, Strategisk HR 14.3.2019. Bilaga 1 § 103. Diarienr. 3488-2019
Tilläggsmaterial 4Verksamhetsmodell: När du stöter på hatretorik eller hot på nätet. Åbo
Tilläggsmaterial 5Åbo stads hantering av risker för våld. Anvisningarna godkänts för användning i Åbo stads förvaltningssektion 17.1.2006 § 19. Diarienr. 16599-2005
Tilläggsmaterial 6Direktiv för situationer med trakasserier mot en myndighet (riktade trakasserier ). Kanslichefen 9.4.2021 § 54
Tilläggsmaterial 7Plan för jämställdhet och jämlikhet 2019–2021. Koncernförvaltningen Åbo.
Tilläggsmaterial 8Mot ett övergripande välbefinnande på arbetet. Guide för förmän och personal. Godkänd i Åbo stadsstyrelses förvaltningssektion 11.6.2012 § 141
Tilläggsmaterial 9Hantering av arbetsförmågan. Ansvarsmatris. 10.6.2021
Tilläggsmaterial 10Hantering av arbetsförmågan i ett nötskal. Anna-Kaisa Ojala 5.6.2020. Åbo stad
Räddningsdirektör Jari Sainio:
Egentliga Finlands regionala räddningsverk förbinder sig till räddningsväsendets gemensamma värden. Vi accepterar inte trakasserier, diskriminering, ojämlik behandling eller mobbning av något slag. Trots detta måste vi förbättra vår organisationskultur så att sådant här beteende i alls skulle förekomma. Varje människa måste få vara trygg oavsett tillstånd och situation. Räddningsverket följer de anvisningar som utarbetats i ärendet utan att kompromissa.
FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar anteckna ärendet för kännedom.
BeslutFörslaget godkändes.