Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd8924.11.202110

13799-2021 (00 01 05, 00 00 01)

Utvecklingsprojekt för frivilliga brandkårer

Sammandrag: -

Efrn § 89

Räddningschef Juha Virto 17.11.2021:

I landskapet Egentliga Finland verkar 66 avtalsbrandkårer med vilka räddningsverket har gjort upp brandkårsavtal för varje förening. Dessutom har man upprättat ett regionalt avtal med områdets avtalsbrandkårer, som beskriver den allmänna verksamheten för alla brandkårsföreningar. Med ovan nämnda avtal har man strävat efter att skapa lika villkor för avtalsbrandkårerna i landskapet. I landskapet verkar, utöver avtalsbrandkårerna, fem brandkårer vars personal med åtgärdslön står i arbetsavtalsförhållande till räddningsverket.

Enligt den nuvarande situationen finns det för frivilliga brandkårer (avtalsbrandkårerna, brandkårerna med åtgärdslöner) ingen tillräcklig plan för att kunna skapa en starkare grund för att ytterligare utveckla avtalsbrandkårernas framtid och livskraft. Naturligtvis har enskilda utvecklingsprojekt utarbetats i ämnet, men det saknas en bredare vision och en övergripande plan som bygger på den.

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har i beslutet om räddningsväsendets servicenivå för åren 2021–2024 beslutat att en utvecklingsplan för utvecklandet av frivilligbrandkårernas (avtalsbrandkårerna och brandkårerna med åtgärdslön) prestanda ska utarbetas under beslutsperioden för servicenivån. I utvecklingsplanen beaktas utöver räddningsverksamheten, även frivilligbrandkårernas övriga verksamhet såsom t.ex. ungdoms-, kvinno- och veteranverksamhet samt säkerhetskommunikation, serviceverksamhet, akut omhändertagande osv. Det är också ändamålsenligt att till projektet koppla en granskning och utveckling av verksamheten vid räddningsverkets s.k. dagbrandsstationer.

Huvudsyftet med utvecklingsprojektet är att skapa ett gemensamt permanent handlingssätt (vision) som är bindande för olika räddningsaktörer och som syftar till att stödja och utveckla livskraften hos frivilliga brandkårer (avtalsbrandkårerna, brandkårerna med åtgärdslöner) långt in i framtiden.

Utvecklingsprojektet föreslås omfatta två helheter: en utvecklingsplan som utarbetas under 2022 om sätten och alternativen för genomförandet, samt inledandet av den egentliga genomförandefasen under 2023.

För att samordna utvecklingsprojektet är det ändamålsenligt att inrätta en styrgrupp vars medlemmar har en uppfattning om hela branschen. Styrgruppens mandattid är 2021-2022. Styrgruppen utser den beredningsorganisation som behövs bland experter från olika områden. Följande personer föreslås ingå i styrgruppen:

 - representanterna för Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd Seppo Koski och Ilkka Rantala

 - räddningsverkets representanter Juha Virto, Sebastian Holm, Terhi Kivijärvi och Petri Nenonen

 - frivilligbrandkårernas representanter Kaj-Johan Karlsson, Pertti Tenhunen, Riku Rauhala samt Pekka Koskinen.

Var och en har gett ett positivt svar om sitt deltagande i projektet.

Kostnaderna för förberedelserna för år 2022 består huvudsakligen av rese- och mötesersättningar. I ersättningsgrunderna för styrgruppen tillämpas Åbo stads förvaltningsstadga.

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att inleda ett projekt för utvecklingen av avtalsbrandkårer och utser till projektets styrgrupp för perioden 2021-2022 Seppo Koski och Ilkka Rantala som representanter för Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd, Juha Virto, Sebastian Holm, Terhi Kivijärvi och Petri Nenonen som representanter för räddningsverket, samt Kaj-Johan Karlsson, Pertti Tenhunen, Riku Rauhala och Pekka Koskinen som representanter för frivilligbrandkårerna. I ersättningsgrunderna för styrgruppen tillämpas Åbo stads förvaltningsstadga och kostnaderna för projektet för år 2022 täcks av räddningsverkets anslag.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

partKarlsson Kaj-Johan
partKoskinen Pekka
partTenhunen Pertti
partHolm Sebastian
partKivijärvi Terhi
partKoski Seppo
partNenonen Petri
partRantala Ilkka
partRauhala Riku
förkVirto Juha