Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd5611.08.20218

9013-2021 (02 08 00)

Hyrning av tilläggslokaler för Jäkärlä FBK

Sammandrag: -

Efrn § 56

Räddningschef Mika Kontio 27.7.2021:

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har på sitt möte 15.2.2007 § 23 beslutat att den som grund för den fortsatta planeringen av visionen 2017 gällande nätverket av brandstationer så, att varje enskild projektplan alltid godkänns separat i nämnden. Visionen har senare uppdaterats åren 2011, 2014 och 2017. Under de gångna verksamhetsåren har brandstationsprojekten genomförts utgående från nämndens separat godkända projektplaner och i enlighet med visionen 2017.

Under punkten befogenhet i instruktionerna för Egentliga Finlands räddningsverk konstateras att den regionala räddningsnämnden ”Godkänner lokalprojektens behovsutredning och bestämmelserna i instruktionerna för projektplanering utan att förhindra projektplanerna när den lokal som ska hyras finns i någon annan kommun än Åbo stad”. Det är emellertid ändamålsenligt att den regionala räddningsnämnden för sin del behandlar även lokallösningar som hyrs för räddningsväsendet inom Åbo stads område.

De brandstationslokaler som Jäkärlä FBK har till sitt förfogande har både vad gäller skick och bästa möjliga användbarhet nått slutet på sin livslängd. Åbo stads lokaltjänster har utrett situationen för Jäkärlä FBK, både vad gäller den nya planläggningen som möjligheten att utnyttja de nuvarande lokalerna på bästa möjliga sätt.

Vad gäller den senare punkten konstateras att Jäkärlä FBK:s lokaler idag ohjälpligen är för små och inte fungerar. Man har som alternativ övervägt att temporärt utnyttja S:t Maries bibliotek för utbildning/sociala utrymmen/ lager mm. På lång sikt är det möjligt att en ny brandstation byggs i Koskennurmi planområde, när planen har färdigställts. Detta ska förhandlas separat med Åbo stad.

Vad gäller att hyra S:t Maries bibliotek för Jäkärlä FBK tillämpar Åbo stad principen om internt hyrande, det vill säga att man tillämpar en fastställd beräkningsformel för hyran per kvadratmeter.

De kvadratmeter som hyrs uppgår till 185 m2. En del av fastighetens lokaler omfattas inte av hyresavtalet.

Kostnaden för den helhet som hyrs uppgår till 12,84 €/m2/mån., det vill säga 2 375,40 €/mån. (28 504,8 €/år). Summan bildas av kapitalhyra, arrende, städning, skötselhyra samt förvaltningsarvode.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar hyra utrymmen i S:t Maries bibliotek till Jäkärlä FBK:s förfogande till priset 28 504,80 €/år.

BeslutRäddningsdirektören gav ett ändrat beslutsförslag vid slutet av diskussionen: Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar hyra utrymmen i S:t Maries bibliotek till Jäkärlä FBK:s förfogande till priset 28 504,80 €. Dessutom beslutar den regionala räddningsnämnden inleda förhandlingar med Åbo stad för att inleda det nya brandstationsprojektet. Beslutet fattades enhälligt enligt föredragandes ändrade beslutsförslag.

Sändlista

förkJäkärlän Vapaaehtoinen Palokunta ry
förkKaituri Juho
förkKallio Sasu
förkMiekka Pia
förkMyllärinen Eemeli
förkMäntylä Jouni
förkSärmä Mikko