Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd5911.08.202111

6312-2021 (00 04 01, 01 02 01, 00 00 01)

Tillsättning av ett temporärt beredningsorgan för Egentliga Finlands välfärdsområde

Sammandrag: -

Efrn § 59

Räddningschef Mika Kontio 8.8.2021:

Enligt 8 § 2 mom. i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (616/2021) ska kommunerna, samarbetsområdena för primärvård och socialvård, sjukvårdsdistriktet, specialomsorgsdistriktet och räddningsväsendet i välfärdsområdet (parterna) så fort denna lag har trätt i kraft avtala om det temporära beredningsorganets sammansättning och om vilken myndighet som ska tillsätta beredningsorganet. Ovan nämnda lag har trätt i kraft 1.7.2021.

Enligt denna lag ska medlemmarna av det temporära beredningsorganet väljas från tjänsteinnehavarna inom välfärdsområdets kommuner. Tjänsteinnehavarna ska ha bra kunskaper om verksamheten och ekonomin inom sin bransch. Finansministeriet ska underrättas om tillsättandet av beredningsorganet.

Utgående från riktlinjerna från Egentliga Finlands kommundirektörsmöte samt parternas förslag har ett slutgiltigt förslag om det temporära beredningsorganets (VATE) i Egentliga Finland sammansättning och de personer som ska utses till detta utarbetats.

Enligt förslaget skulle Egentliga Finlands VATE ha 13 medlemmar, av vilka 8 medlemmar kommer från kommunerna (4 från Åboregionen och en medlem från varje regional kommun), 3 från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, en medlem från specialomsorgsdistriktet och en medlem från räddningsverket. Jämställdhetslagen tillämpas när medlemmarna utses. Avtalsparternas avsikt är dessutom att medlemmen Matti Bergendahl, föreslagen av Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, verkar som ordförande för VATE och medlemmen Tuomas Heikkinen, föreslagen av Åbo stad, som vice ordförande. 

Dessutom föreslås att styrelsen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt fattar det i lagens 8 § 2 mom. avsedda beslut om genomförandet av VATE, som träder i kraft när alla kommuner i Egentliga Finlands välfärdsområde, sjukvårdsdistriktet, specialomsorgsdistriktet och det regionala räddningsverket enhälligt har godkänt punkterna i förslaget.

Enligt 8 § 5 mom. i lagen ska parterna dessutom avtala om vilken myndighet som ger förvaltningsstöd till VATE. Det föreslås att sjukvårdsdistriktet ordnar mötes- och arbetsutrymmen för VATE samt ser till att VATE också i övrigt har förutsättningar att utföra sitt arbete. Sjukvårdsdistriktet skulle också ha ansvar för den ekonomi- och personalförvaltningsservice som VATE:s verksamhet och personal förutsätter, och för att bereda budgeten för 2021 och 2022.

För att eventuella enskilda medlemsförändringar i VATE:s sammansättning inte ska kräva ett separat godkännande av alla avtalsparter föreslås dessutom ett tillvägagångssätt där den avtalspart som har föreslagit medlemmen eller suppleanten av välgrundad orsak kan meddela sjukvårdsdistriktet om att medlemmen eller suppleanten i fråga byts ut. Sjukvårdsdistriktet informerar sedan finansministeriet om detta. Vid ett eventuellt medlemsbyte ska man dock beakta att det uppfyller kriterierna i beslutet om tillsättande.  

Enligt lagens 8 § 6 mom. kan även en övervakningsgrupp tillsättas med uppgift att övervaka och stöda välfärdsområdet när området inleder sin verksamhet och sin förvaltning. Parternas avsikt är att övervakningsgruppen tillsätts av de politiska distriktsorganisationerna.

FörslagMika Kontio, räddningsdirektörens ersättare

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar godkänna att

1. det temporära beredningsorganet för Egentliga Finlands välfärdsområde består av följande 13 medlemmar och deras personliga suppleanter:

MedlemSuppleant
Tuomas Heikkinen, vice ordförandeMax Lönnqvist
Riitta LiuksaLaura Saurama
Mikko PakarinenKrista Ryödi
Seija ÖsterbergJuha Sandberg
Tero NissinenMarjaana Sorokin
Jari RantalaCarita Maisila
Anne TakalaAtso Vainio
Patrik NygrenErika Strandberg
Sari HietalaOtto Ilmonen
Matti Bergendahl, ordförandePetri Virolainen
Arja PesonenSaija Stenbacka
Sirpa RantanenMikko Pietilä
Jari SainioMika Viljanen

2. Samkommunen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt fattar beslut enligt 8 § i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (616/2021) om tillsättande av ett temporärt beredningsorgan för Egentliga Finlands välfärdsområde

3. Samkommunen för Egentliga Finland sjukvårdsdistrikt ger VATE det förvaltningsstöd som nämns i 8 § 5 i ovan nämnda lag 

4. den avtalspart som har föreslagit en medlem eller suppleant kan av välgrundad orsak meddela sjukvårdsdistriktet om att medlemmen eller suppleanten i fråga byts ut. Sjukvårdsdistriktet informerar sedan finansministeriet om detta

5. För VATE kan en övervakningsgrupp enligt 8 § 6 mom. i ovan nämnda lag tillsättas av de politiska distriktsorganisationerna.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkVarsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
förkSainio Jari
förkViljanen Mika