Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd4427.05.20218

6126-2021 (07 02 01)

Rapport om Vellamo-övningen

Sammandrag: -

Efrn § 44

Räddningschef Juha Virto 17.5.2021:

Egentliga Finlands räddningsverk beredde och ordnade Vellamo-övningsveckan 3.-8.5.2021 i samarbete med en stor partnergrupp. I Vellamo-övningen är det fråga om en helhet som bildades av tre separata projekt: Host Nation Support (HNS)-projektet, Oil Spill-projektet och övningen Saame21. HNS- och Oil Spill-projekten finansieras av EU och planen är att Saame21-övningen finansieras även av utomstående finansiärer.

Beredningen av ovan nämnda projekt inleddes redan flera år sedan. Projektcheferna är Miikka Toivonen (Oil Spill), Mikael Mattila (HNS) och Riku Koskinen (Saame21).

Projekten inleddes flera år sedan och bereddes med den utgångspunkten att varje projekt genomförs skilt. Under beredningen väcktes dock tanken att ovan nämnda projekt kan sammanslås till en enda helhet. Efter att projekten kombinerats var det tydligt att detta skulle vara den mest omfattande praktiskt betonade övningen inom bekämpning av miljöskador som har genomförts i Egentliga Finland. På grund av coronapandemin måste övningens genomförandesätt dock ändras.

På grund av coronapandemin började man förbereda övningen med den tanken att HNS- och Oil Spill-projekten genomförs virtuellt och att ett internationellt webbinarium läggs till i denna helhet. Saame21-oljebekämpningsövningen var möjlig att genomföras inom ramarna för coronabestämmelserna i mindre form än ursprungligen planerats på så sätt att en del av Saame21-övningarna kan genomföras som praktiska övningar.

Hela Vellamo-övningsscenariot var en grundstötning i Skärgårdshavet, i samband med vilken det läckte ut cirka 20 000 ton olja i havet. Scenariot var ganska sanningsenligt eftersom området trafikeras livligt av fartyg i motsvarande storleksklass. 

Som övningens huvudmål definierades begäran om och mottagande av internationell räddningshjälp (projektet HNS) och samarbete mellan myndigheter och frivilligorganisationer (projektet Oil Spill). Saame21-oljebekämpningsövningen hade som mål att öka och förstärka färdigheter i havsförhållanden. I efterhand kan man bedöma att Vellamo-veckans mål uppfylldes väl.

Övningen Vellamo gav erfarenheter med hjälp av vilka de organisationer som deltog i övningen ökade sin kunskap om de olika aktörernas prestationsförmåga, och erfarenheterna kan i fortsättningen implementeras som en del av olika organisationers dagliga verksamhet.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd antecknar rapporten för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.