Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd7312.11.20208

9837-2019 (00 01 02)

Egentliga Finlands regionala räddningsväsendes beslut om servicenivå

Sammandrag: -

Efrn § 73

Räddningschef Mika Kontio och utvecklingschef Torbjörn Lindström 5.11.2020:

Enligt 29 § i räddningslagen 379/2011 ska det lokala räddningsväsendet fatta beslut om servicenivån. Det lokala räddningsväsendet beslutar om servicenivån efter att ha hört kommunerna. I beslutet ska redogöras för vilka faror som finns i området, bedömas vilka risker de medför, fastställas verksamhetsmål och tillgängliga resurser samt service och servicenivå. Servicenivåbeslutet ska också innehålla en plan för utveckling av servicenivån. Beslutet ska uppgöras för att gälla en viss tid. Närmare bestämmelser om servicenivåbeslutets innehåll och form kan utfärdas genom förordning av inrikesministeriet.

Inrikesministeriet har gett anvisningar om servicenivåbeslutets innehåll och form, SM18:00/2012. Enligt anvisningen ska räddningsväsendets servicenivå omfatta de uppgifter som enligt räddningslagen och statsrådets förordning ska organiseras av det lokala räddningsväsendet.

Regionala räddningsverket har uppgjort ett utkast till servicenivåbeslutet. Servicenivån föreslås vara i kraft en viss tid och den har planerats till åren 2021-2024. Utkastet till servicenivåbeslut presenterades för den regionala räddningsnämnden vid mötet 15.9.2020, då man beslöt att skicka utkastet till kommunerna i området för utlåtande. Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har bett kommunerna om ett utlåtande om räddningsverkets servicenivå senast 23.10.2020. Förslagsutkastet skickades förutom till kommunerna även till Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.

Sammanlagt gavs 18 utlåtanden. 17 kommuner och Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland gav utlåtanden. De som gav utlåtande anser att servicenivåbeslutet är väl berett och är i regel nöjda med den planerade servicenivån och aktionsberedskapen. Två kommuner har föreslagit att riskanalysen ska skickas som bilaga tillsammans med utkastet till servicenivåbeslutet och två kommuner vill ha en precisering av riskområdena/-objekten i den egna kommunen. Tre kommuner tar ställning till materielanskaffningar och -investeringar. Två kommuner anser att det är viktigt att servicenivån inom det lokala räddningsväsendet förblir minst lika god efter social- och hälsovårdsreformen. Fyra kommuner lyfter fram säkerställandet av den prehospitala akutsjukvården i området. Sju kommuner ger ett utlåtande om att kommunen inte har något att anmärka på förslaget till servicenivå. Utlåtandena har behandlats i enlighet med räddningsverkets servicenivåbeslutsprocess 30.10.2020. På basis av utlåtandena har man i utkastet (Bilaga 2) gjort tillägg till punkterna 2 sidan 16 och 4 sidan 32 (markerat med rött).

Bilaga 1Sammanfattning av utlåtandena

Bilaga 2Utkast till servicenivå för Egentliga Finlands räddningsväsende

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att godkänna utkastet till servicenivåbeslut för Egentliga Finlands regionala räddningsområde 2021-2024 som utarbetats av det regionala räddningsverket och som finns i bilaga 2.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Efrn § 73
Bilaga 1:Sammanfattning av utlåtandena
Bilaga 2:Utkast till servicenivå för Egentliga Finlands räddningsväsende