Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd6315.09.20207

9837-2019 (00 01 02)

Godkännande av servicenivåavtalets utlåtandeversion

Sammandrag: -

Efrn § 63

Räddningschef Mika Kontio, utvecklingschef Torbjörn Lindström 8.9.2020:

I enlighet med räddningslagen (379/2011) ska räddningsväsendets servicenivå svara mot de lokala behoven och olyckshoten. När servicenivån fastställs ska även verksamhet i undantagsförhållanden beaktas. De uppgifter som enligt lag åläggs räddningsverket ska planeras och fullgöras så att de kan skötas så effektivt och ändamålsenligt som möjligt, och så att behövliga åtgärder vid olyckor och tillbud kan vidtas effektivt och utan dröjsmål. När förhållandena kräver det ska uppgifterna ställas i viktighetsordning.

Enligt räddningslagen ska det lokala räddningsväsendet göra upp ett beslut om servicenivå. Det lokala räddningsväsendet beslutar om servicenivån efter att ha hört kommunerna. I beslutet ska redogöras för vilka faror som finns i området, bedömas vilka risker de medför, fastställas verksamhetsmål och tillgängliga resurser samt service och servicenivå. Servicenivåbeslutet ska också innehålla en plan för utveckling av servicenivån. Beslutet ska uppgöras för att gälla en viss tid.

Närmare bestämmelser om servicenivåbeslutets innehåll och form kan utfärdas genom förordning av inrikesministeriet. Inrikesministeriet har inte utfärdat en förordning med stöd av räddningslagen där det skulle bestämmas om servicenivåavtalets innehåll och struktur. Inrikesministeriet har gett anvisningar om servicenivåbeslutets innehåll och form, SM18:00/2012. Enligt anvisningen ska räddningsväsendets servicenivå omfatta de uppgifter som enligt räddningslagen och statsrådets förordning ska organiseras av det lokala räddningsväsendet.

Regionala räddningsverket har uppgjort ett utkast till servicenivåbeslutet. Utkastet följer anvisningarna som nämnden gav vid ett seminarium 13.8.2020.

Servicenivån för Egentliga Finlands räddningsverk har fastställts så att den i enlighet med räddningslagen motsvarar de lokala behoven och olyckshoten. I fastställningsarbetet har man i enlighet med anvisningen för planering av aktionsberedskapen inom räddningsväsendet använt sig av en risknivå som fastställts enligt en regressionsmodell. I beslutet om servicenivå har verksamheten under undantagsförhållanden beaktats. I servicenivåbeslutet beslutas om skötseln av uppgifter enligt räddningslagen på det sätt lagen förutsätter och i fastställandet av aktionsberedskapen har inrikesministeriets anvisning om räddningsdykning beaktats. I servicenivåbeslutet har man på det sätt som föreskrivs i räddningslagen presenterat de hot som förekommer i området och bedömt de risker dessa förorsakar, fastställt verksamhetsmålen och de tillgängliga resurserna samt service och servicenivå. Servicenivåbeslutet innehåller också en plan för utveckling av servicenivån. Som giltighetsperiod för servicenivåavtalet har man i Egentliga Finland planerat fullmäktigeperioden 2021-2024. Den presenterade servicenivån kan förverkligas inom ramarna för en budget som motsvarar den aktuella, med beaktande av de allmänna årliga kostnadshöjningarna.

Utkastet till beslutet skickas till de 27 kommunerna i räddningsområdet för utlåtande. Inlämningstiden för utlåtandena om utkastet till servicenivåbeslutet går ut 23.10.2020. Kommunernas utlåtanden behandlas på nämndens möte 12.11.2020 och målet är att nämnden ska fatta beslut om servicenivåbeslutet på mötet 10.12.2020.

Bilaga 1Utkast till servicenivåbeslut för Egentliga Finlands regionala räddningsverk 2021-2024

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagRegionala räddningsnämnden beslutar att skicka det bifogade förslaget om servicenivåbeslut som regionala räddningsverket har uppgjort till kommunerna i Egentliga Finlands räddningsområde så att dessa kan ge utlåtanden. Inlämningstiden för utlåtandena går ut 23.10.2020.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

laupAuran kunnanhallitus
laupKaarinan kaupunginhallitus
laupKemiönsaaren kunnanhallitus
laupKosken Tl kunnanhallitus
laupKustavin kunnanhallitus
laupLaitilan kaupunginhallitus
laupLiedon kunnanhallitus
laupLoimaan kaupunginhallitus
laupMarttilan kunnanhallitus
laupMaskun kunnanhallitus
laupMynämäen kunnanhallitus
laupNaantalin kaupunki
laupNousiaisten kunnanhallitus
laupOripään kunnanhallitus
laupPaimion kaupunginhallitus
laupParaisten kaupunginhallitus
laupPyhärannan kunnanhallitus
laupPöytyän kunnanhallitus
laupRaision kaupunginhallitus
laupRuskon kunnanhallitus
laupSalon kaupunginhallitus
laupSauvon kunnanhallitus
laupSomeron kaupunginhallitus
laupTaivassalon kunnanhallitus
laupUudenkaupungin kaupunginhallitus
laupVehmaan kunnanhallitus
laupStadsstyrelsen


Bilagor:

Efrn § 63
Bilaga 1:Utkast till servicenivåbeslut för Egentliga Finlands regionala räddningsverk 2021-2024