Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd5613.08.20209

2260-2018 (10 03 02)

Beslut om brandstationsprojektet i Krossi i S:t Karins

Sammandrag: -

Efrn § 56

Räddningschef Mika Kontio 3.8.2020:

Nätverket av brandstationer har utvecklats systematiskt under det regionala räddningsväsendets hela verksamhet. I enlighet med visionen för brandstationsnätverket är det bara brandstationen i Krossi som inte har genomförts som en heltidsstation.

Räddningsverket har diskuterat brandstationsprojektet i Krossi med representanter för S:t Karins stad. På basis av diskussionerna och med gemensamma strategiska avsikter har man fattat beslut om att föra vidare projektet Krossi brandstation. Det är ändamålsenligt att den som genomför projektet är S:t Karins stad då den nya brandstationen i Krossi ligger inom S:t Karins.

S:t Karins stads tekniska nämnd har behandlat ärendet vid sitt möte 16.6.2020 (diarienummer KNA/1129/10.03.02.00.00/2019): "Egentliga Finlands regionala räddningsverk har 2018 föreslagit att S:t Karins stad inleder planeringen av brandstationen som ska ersätta brandstationen i S:t Karins centrum.

Brandstationen har planerats för kvarter nr 2632 vid Krossinkaari och nordöstra hörnet av Kaarinantie. Genomförandet på platsen i fråga förutsätter enligt planen att ändan av Krossinkaari flyttas. De kommunaltekniska planerna för Krossinkaari–Kaarinanportti har fastställts (Tekniska nämnden 14.4.2020) och entreprenören som ska genomföra arbetet har valts (Tekniska nämnden 13.5.2020). Målet är att arbetet ska vara slutfört 15.11.2020.

Ett principbeslut om genomförandet av brandstationsprojektet har fattats i samband med godkännandet av budgeten för 2020 så att beredningen av projektet kan fortsätta inom ramen för byggnadskostnaderna på 8,5 miljoner euro under förutsättning att ett hyresavtal på 20 år ingås med räddningsverket. Hyran under denna tid täcker investeringen inklusive finansieringskostnader. Fastighetsleasing fastställdes som finansieringsform i samband med upprättandet av budgeten. Hyran består av ovan beskrivna kapitalhyra, utökad med1 €/m2/år och underhållshyra enligt hyresavtalet. Räddningsverket ansvarar självständigt för driftskostnaderna för brandstationen (bl.a. vatten, värme, el). Som bilaga finns det ovan nämnda intentionsavtalet jämte övriga villkor".

För byggprojektet har upprättats en projektplan och ett rumsprogram som innehåller en kostnadskalkyl för projektet. Kostnadsberäkningen för projektet beräknad enligt målprismetoden är cirka 8,5 miljoner euro. Dessutom har man ingått ett intentionsavtal om hyrning av lokaler till det regionala räddningsverket (bilaga 3).

Bilaga 1Projektplan

Bilaga 2Rumsprogram med kostnadskalkyl

Bilaga 3Intentionsavtal om hyrning

Enligt 3 § 7 punkten i stadgarna för Egentliga Finlands regionala räddningsverk, som trädde i kraft den 1 januari 2010, bekräftar den regionala räddningsnämnden principerna som tillämpas i definieringen av räddningsväsendets servicenivå samt definierar den miniminivå som för räddningsväsendets del ska förverkligas i verksamhetsområdet.  Enligt 3 § 9 punkten i stadgarna godkänner Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd redogörelser över behov av lokalprojekt och projektplaner för hyresprojekt utan hinder av bestämmelserna för projektplaneringsanvisningen, då den hyrda lokalen är belägen inom en annan kommun än Åbo stad.

De nuvarande hyreskostnaderna för S:t Karins brandstation är cirka 154 000 euro/år. Hyreskostnaden för den nya brandstationen i Krossi uppskattas när byggprojektet är klart.

Genomförandet av projektet förutsätter utöver Egentliga Finlands regionala räddningsnämnds beslut även godkännande av intentionshyresavtalet i S:t Karins stadsstyrelse samt vidare godkännande av projektplanen och kostnadsberäkningen som innehåller rumsprogrammet i S:t Karins stadsfullmäktige.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att godkänna den preliminära projektplanen, rumsprogrammet med kostnadskalkyl och ett preliminärt utkast till intentionsavtal för brandstationen i Krossi i S:t Karins samt befullmäktigar räddningsdirektören att avtala om och underteckna hyresavtalet med S:t Karins stad. Vidare beslutar Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd att beakta de rörliga hyreskostnaderna i sitt budgetförslag.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

partKaarinan kaupunki
förkKallio Sasu
förkMäntylä Jouni
förkSärmä Mikko


Bilagor:

Efrn § 56
Bilaga 1:Projektplan
Bilaga 2:Rumsprogram med kostnadskalkyl
Bilaga 3:Intentionsavtal om hyrning