Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd4211.06.202010

2519-2020 (00 01 02)

Egentliga Finlands räddningsverks Strategi 2030

Sammandrag: -

Efrn § 42

Räddningschef Mika Kontio och utvecklingschef Torbjörn Lindström 4.6.2020:

Egentliga Finlands räddningsverks vision är att vara en utvecklingsvänlig, riksomfattande vägvisare i branschen och en aktör som tillhandahåller tjänster för förebyggande av olyckor, räddningstjänster, tjänster för civil beredskap och prehospitala akutsjukvårdstjänster av hög kvalitet. Räddningsverket har en viktig roll i byggandet av ett säkert och kriståligt Egentliga Finland. I strategin betonas att verksamheten är riskbaserad, räddningsväsendets goda beredskap, samarbete, tjänsternas kvalitet och enhetlighet samt aktiv kommunikation och utveckling. Vid utformningen av strategin har man strävat efter att inkludera megatrender som påverkar vårt samhälle och att förstå i synnerhet helhetsbilden och spänningarna mellan megatrenderna. Dessutom har man i beredningen av denna strategi beaktat strategin för den inre säkerheten och den strategi för räddningsväsendet som publicerats av inrikesministeriet. I fråga om prehospitala akutsjukvårdstjänster har man beaktat de strategiska mål som beskrivs i servicenivåbeslutet för prehospitala akutsjukvårdstjänster i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Räddningsverkets viktigaste uppgift är att rädda människoliv. Egentliga Finlands räddningsverks värderingar om att producera tjänster professionellt, snabbt och jämlikt är den röda tråd som håller ihop organisationen.

Strategin genomförs genom ledning av räddningsverkets kärnprocesser. Systematisk kommunikation är en väsentlig faktor för genomförandet av strategin och ett viktigt verktyg för ledningen. Kommunikationsaspekten beaktas i planeringen och genomförandet av insatsområdena. Kärnprocesserna vid räddningsverket, förebyggandet av olyckor, räddningsverksamheten, produktionen av prehospitala akutsjukvårdstjänster, den civila beredskapen, personalen och utvecklingsverksamheten bildar insatsområden.

De strategiska målen är enhetliga riktlinjer för hela räddningsverket, med vilka räddningsverkets grundläggande uppgifter förtydligas och betonas.

Räddningsverket har på basis av kontinuerlig analys en helhetsbild av samhällets risker och en lägesbild av den rådande situationen vid alla tidpunkter.

·       Räddningsverket har beredskap att svara på riskerna i området inom sitt eget verksamhetsområde.

·       Räddningsverket är en stark samordnare av den civila beredskapen och en pålitlig samarbetspartner.

·       Tjänsterna har ordnats på ett högklassigt, kostnadseffektivt och jämlikt sätt.

·       Var och en är medveten om och bär ansvar för sin egen och sin organisations säkerhet samt för den omgivande säkerheten.

·       Vi kommunicerar öppet, yrkeskunnigt och jämlikt.

·       Räddningsverket utvecklar aktivt sina tillvägagångssätt.

·       Vår personal mår bra.

Ledningsgruppen inledde strategiberedningen i början av 2020. Denna strategi har behandlats på regionala räddningsnämndens seminarium våren 2020. Den fortsatta beredningen av strategin har gjorts utifrån regionala räddningsnämndens riktlinjer.  Uppdateringen av strategin har behandlats vid möten för räddningsverkets olika enheter och vid samarbetsmöten. Dessutom har avtalsbrandkårerna haft möjlighet att påverka innehållet.

Man informerar om strategin via flera kanaler och engagerar personalen och avtalsbrandkårerna. Även externa intressentgrupper beaktas i kommunikationen.

Tilläggsmaterial 1Strategi 2030

Tilläggsmaterial 2Strategi 2030 kommunikationsplan

Genomförandet av Egentliga Finlands räddningsverks strategi följs kontinuerligt upp av ledningsgruppen och utfallet rapporteras årligen till den regionala räddningsnämnden.

Räddningschef Jari Sainio

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd godkänner Egentliga Finlands räddningsverks strategi fram till 2030 jämte bifogat material. Strategin 2030 träder i kraft 1.1.2021.

BeslutFörslaget godkändes.