Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd731.01.20197

1263-2019 (10 03 02)

Villnäs (Masku) brandstationsprojekt

Sammandrag: -

Efrn § 7

Räddningschef Mika Kontio 25.1.2019:

Egentliga Finlands räddningsverk ansvarar för och sköter räddningsverksamheten i 27 kommuner. Kommunerna i Egentliga Finland ansvarar tillsammans för organiseringen av räddningsväsendet i Egentliga Finlands område. Huvudorganisation är Åbo stad, som har räddningsverket som en självständig enhet i sin budget. Räddningsverkets kostnader delas upp enligt kommunernas invånarantal.

Enligt 29 § i räddningslagen (379/2011) ska det lokala räddningsväsendet göra upp ett beslut om servicenivå. Det lokala räddningsväsendet beslutar om servicenivån efter att ha hört kommunerna. I beslutet ska redogöras för vilka faror som finns i området, bedömas vilka risker de medför, fastställas verksamhetsmål och tillgängliga resurser samt service och servicenivå. Servicenivåbeslutet ska också innehålla en plan för utveckling av servicenivån.

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har vid sitt möte den 15 februari 2007, 23 §, beslutat att nämnden godkänner visionen för 2017 gällande brandstationsnätverket som bas för den fortsatta planeringen, så att varje enskild projektplan alltid godkänns separat i nämnden. Visionen för brandstationsnätverket uppdaterades i den regionala räddningsnämnden 4.5.2011 40 §, 27.2.2014 21 § och 30.2017 29 §. Ett ändamålsenligt brandstationsnätverk är således grunden för räddningsväsendets servicenätverk och stöder för sin del genomförandet av beslutet om servicenivån som fastställts av Egentliga Finlands regionala räddningsverk.

Enligt 3 § 9 punkten i stadgarna för Egentliga Finlands regionala räddningsverk, som trädde i kraft 1.1.2010, godkänner den regionala räddningsnämnden redogörelser över behov av lokalprojekt och projektplaner för hyresprojekt utan hinder av bestämmelserna för projektplaneringsanvisningen, då den hyrda lokalen är belägen inom en annan kommun än Åbo stad.

Villnäs brandstationsprojektet som nu bereds är förenligt med både servicenivåbeslutet och visionen för brandstationsnätverket. Projektet har tjänstemannaberetts i god samverkan mellan Masku kommuns och Egentliga Finlands räddningsverk. Även Villnäs FBK rf har deltagit i beredningen. Det planerade nybygget samt det anknutna hälsohusutrymmet som hyrs ut till avtalsbrandkåren har dimensionerats att motsvara räddningsverkets behov och byggnadens dimensioner överensstämmer med motsvarande tidigare byggnadsprojekt (t.ex. Pikis och Tarvasjoki).

Projektplanen omfattar bestämmelser för lokaler som behövs för avtalsbrandkåren På samma sätt som för ifrågavarande projekt har man även i räddningsverkets tidigare byggnadsprojekt bestämt noggranna villkor för dimensioner och ekonomi, eftersom målet är att avtalskommunerna och användarna (t.ex. avtalsbrandkårer) behandlas jämlikt. I praktiken betyder detta planering av cirka 500 kvadratmeters brandstationer och enhetliga hyresavtal mellan räddningsverket och avtalskommunerna.

Kommunen har fastställt en fastighet/tomt i Villnäs (Masku) på Vesiläntie 3 där det sedan tidigare finns en före detta hälsostations utrymmen. Det är meningen att brandstallet byggs intill den gamla fastigheten vilket skulle skapa användningsbart utrymme för avtalsbrandkåren. Anläggningskostnaden för projektet är 950 000 euro (moms 0 %). Respektive kostnader för både lösöre och maskiner uppskattas till 5 000 euro. Användaren bör beakta kostnaderna för lösöre och maskiner i sin budget. Kostnaderna motsvarar projekt som tidigare genomförts. Ett hyreskontrakt mellan Masku kommun och räddningsverket görs upp på brandstallet och de utrymmen i hälsostationen som ska hyras ut/renoveras. Hyreskontraktet presenteras tillsammans med projektplanen för nämnden i samband med mötet.

Räddningsverken överförs från kommunerna till landskapen i samband med den möjliga landskapsreformen. Samtidigt kommer befintliga hyresavtal att uppdateras och göras enhetliga (Maakuntien tilalaitos Oy).

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finland regionala räddningsnämnd beslutar för sin del att godkänna projektplanen, hyreskontraktsutkastet och kostnadskalkylen på 950 000 euro för Villnäs (Masku) brandstation. Därtill beslutar Egentliga Finlands räddningsnämnd att befullmäktiga räddningsdirektören att förhandla om och skriva under hyresavtalet enligt enhetliga principer för hyresavtal som förhandlats med andra avtalskommuner.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkMaskun kunta
förkKallio Sasu
förkMäntylä Jouni
förkSärmä Mikko