Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd8405.12.201820

14133-2018 (09 05 00)

Anordnande av sotningstjänster från 1.1.2019

Sammandrag: -

Efrn § 84

Räddningschef Mika Viljanen 28.11.2018:

Vid inrikesministeritet har pågått ett projekt för förnyelse av räddningsväsendet, i syfte att gallra bland kommunernas uppgifter, bryta normerna och öka konkurrensen. I samband med förnyelseprojektet har styrelsen lämnat en proposition till riksdagen om förnyande av regleringen som gäller sotning i räddningslagen. Riksdagen har den 13.11.2018 godkänt regeringens proposition och den ändrade räddningslagstiftningen träder i kraft från 1.1.2019. Då räddningslagen träder i kraft upphör också de gällande avtalen om avtalssotning.

I praktiken innebär lagändringen att regionens räddningsverk inte längre har skyldighet att anordna sotningstjänster i området. Detta innebär att systemet som begränsat näringsidkande genom distriktningssotning och prisreglering av sotningstjänster upphör. Regionens räddningsverk kan inte heller längre producera sotningstjänster som eget arbete. Marknaden för sotningstjänster blir fri i hela landet 30.6.2019.

Enligt den nuvarande räddningslagen kan regionens räddningsverk ansvara för anordnandet av sotningstjänster i enlighet med det gällande beslutet om servicenivå. Inom Egentliga Finlands räddningsväsendes område organiseras sotningsverksamheten enligt den regionala räddningsnämndens beslut på det sättet att det finns ett distriktssotningssystem. I Egentliga Finland finns det för närvarande 61 sotningsdistrikt. Alla sotningsdistrikt har en distriktssotare som är egenföretagare. Enligt beslutet om serviceivå kan indelningen i sotningsdistrikt eller sättet att producera tjänsterna ändras med ett separat beslut av den regionala räddningsnämnden under servicenivåbeslutets giltighetstid.

Egentliga Finlands räddningsverk och sotningsföretagaren har ingått avtal om sotningstjänster. I villkoren i de gällande avtalen om sotningstjänster finns ett omnämnande enligt vilket avtalet kan sägas upp också av en annan viktig orsak utan sex månaders uppsägningstid. Räddningsverket har konsulterat Åbo stads experter på avtalsjuridik i frågan, och enligt deras tolkning är den centrala ändringen gällande anordnande av sotningstjänster i lagstiftningen tillräcklig grund för att snabba upp processen för uppsägning av avtalet. En snabbare uppsägningsprocess kan inledas i det fall att båda parterna vill det.

En del av de befintliga distrikssotarna har redan uttryckt önskan att för egen del säga upp avtalen om sotningstjänster med en snabbare tidtabell och utan 6 månaders uppsägningstid. Egentliga Finlands räddningsverk ser inga hinder för en snabbare uppsägningsprocess gällande avtalen om sotningstjänster. Efter att avtalen om sotningstjänster upphört i sotningsdistriktet kan näringsverksamhet med sotningstjänster idkas fritt i enlighet med lagstiftarens vision.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagRegionala räddningsnämnden antecknar för kännedom ändringen i räddningslagstiftningen gällande anordnande av sotningstjänster. Dessutom beslutar regionala räddningsnämnden bemyndiga räddningsdirektören att säga upp avtalen om sotningstjänster med producenterna av sotningstjänsterna i fråga utan uppsägningstid.


BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkVarsinais-Suomen alueen piirinuohoojat