Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd8305.12.201819

14060-2018 (01 02 01)

Resultatpremien 2019 vid Egentliga Finlands räddningsverk (serviceenheterna för tillsyn, beredskap, räddningsverksamhet, prehospital akutsjukvård, utbildning och kommunikation, förvaltning och teknik)

Sammandrag: -

Efrn § 83

Förvaltnings- och personalchef Pertti Soininvaara och personalplanerare Anita Reiman

Egentliga Finlands räddningsverk har haft som mål att utnyttja de befintliga resurserna mer effektivt, få mer resurser för förebyggande arbete genom att bland annat centralisera förvaltningen samt att göra funktionerna effektivare genom att utveckla och upprätthålla yrkeskunnigheten. För att målen ska uppnås måste man gå igenom, förenhetliga och effektivera de nuvarande förfarandena. Dessutom behöver man utveckla nya förfaranden och framför allt förbinda hela personalen till att uppnå de gemensamma målen. De gemensamma målen definieras i räddningsväsendets beslut om servicenivå.  Syftet är att få personalen att helhjärtat engagera sig och delta i genomförandet av beslutet om servicenivå.

Utgångspunkten för mätarna för resultatpremien (tillsyn, beredskap, räddningsverksamhet, akutvård och utbildning) är att arbetstagaren genom sin egen aktivitet och de mål som arbetsgivaren fastställt kan påverka hela räddningsverkets verksamhet så att den förbättras. Resultatpremiesystemet fungerar som en arbetsledningsmetod för cheferna och har en viktig roll i utvecklingen och produktionen av funktionerna.

Resultatpremiesystemet har bland annat lett till att räddningsverkets verksamhetsutgifter är lägre än det nationella genomsnittet, användningen av arbetskraft är mindre och arbetseffekten har kunnat framhävas.

Egentliga Finlands räddningsverk konstaterar att utgångspunkterna och målen för räddningsverkets betalning av resultatpremier har grundat sig på räddningsväsendets beslut om servicenivå och det genomförandeprogram (strategi) som har upprättats utifrån beslutet, på BSC-korten samt på personalplanen. Kvaliteten på räddningsväsendets tjänster och verksamhetens lönsamhet är beroende av personalens engagemang i de gemensamma målen.

Egentliga Finlands räddningsverk har berett ett förslag om personalens resultatpremier 2019 för serviceenheterna för tillsyn, beredskap, räddningsverksamhet, prehospital akutsjukvård, utbildning, förvaltning och teknik. Resultatpremiesystemen indelas i undersystem som skiljer sig från varandra främst vad gäller vägningskoefficienterna samt de sektorspecifika mätarna för olika personalgrupper. Den gemensamma mätaren är lönsamhet. Lönsamheten mäts genom en jämförelse av budgeten och utgifterna i bokslutet. Om utgifterna i budgeten utfaller till 99–100,2 procent, berättigar detta enligt lönsamhetsmätaren till en resultatpremieandel på 50–100 procent.

Resultatpremien har hanterats i mötet för regionala räddningsverkets samarbetskommitté 19.11.2018.

Vem omfattas av resultatpremierna?

År 2019 omfattas all personal inom serviceenheterna för tillsyn, beredskap, räddningsverksamhet, prehospital akutsjukvård, utbildning, förvaltning och teknik av resultatpremierna.    

Uppföljningsperiod:

Uppföljningsperioden är hela året 2019.

Resultatpremiens belopp:

Som resultatpremie betalas högst 4 procent av årsförtjänsten som beräknas enligt den ordinarie lönen, dock högst 1 500 euro, till de personer som omfattas av resultatpremierna. Varje anställds personliga betalningsprocent fastställs enligt individnivå och de egna gruppnivåmätarnas värden multiplicerade med vägningskoefficienterna på dessa nivåer.

Effekten av anställningens inledande och upphörande:

En person vars anställning inleds mitt under en uppföljningsperiod får resultatpremie i förhållande till hur länge personen varit i arbete. En person vars anställning upphör mitt under en uppföljningsperiod av annan orsak än pensionering får ingen resultatpremie för den aktuella uppföljningsperioden.

Utbetalning av en resultatpremie förutsätter minst 6 månaders anställning/arbetstid före utgången av uppföljningsperioden.

Effekten av ett tidsbestämt avbrott i arbetet på resultatpremien:

Ifall arbetet avbryts under en bestämd tid betalas resultatpremie bara i förhållande till årsarbetstiden.

Ifall arbetet avbryts för oavlönad tjänsteledighet på grund av anställning hos en annan arbetsgivare, betalas ingen resultatpremie.

Fastställande av storleken på resultatpremierna:

En persons resultatpremiebelopp fastställs utifrån summan av produkterna av vägningskoefficienterna och poängen på den uppnådda nivån, vilken divideras med en divisor som fastställs enligt det maximala poängantalet och den övre gränsen för resultatpremierna på 4 procent. Det erhållna procenttalet multipliceras sedan med ett procenttal som beror på uppgifternas andel av personens befattningsbeskrivning och uppgifter. Det erhållna resultatet är betalningsprocenten för resultatpremien av årsförtjänsten för den personen.

Resultatpremien för ledningsgruppen och för befälen (bl.a. brandchefen, brandmästaren, skiftmästaren, stationsmästaren) inom förvaltningen och det tekniska och det operativa serviceområdet bestäms utifrån medelvärdet av prestationerna inom räddningsverksamheten, den prehospitala akutsjukvården, tillsynen, beredskapen och utbildningen. Arbetsuppgifterna och prestationerna inom serviceenheten för förvaltning och teknik är olika från person till person och därför finns det inga mätare som mäter prestationer där. För att det ska vara rättvist beräknas resultatpremieprocenten för serviceenheten för förvaltning och teknik samt för räddningsbefälen utifrån medelvärdet i de andra serviceenheterna. Arbetsuppgifterna inom serviceenheten för förvaltning har ökat, medan personalen har minskat betydligt (bl.a. genom pensioneringar), vilket beaktas när resultatpremieprocenten för förvaltningen fastställs.

Bifogade finns grunderna för betalning av resultatpremier per serviceenhet/målen för Egentliga Finlands räddningsverk 2019

Bilaga 1Resultatpremiemodell och förklaringsdel för serviceenheten för räddningsverksamhet 2019

Bilaga 2Resultatpremiemodell och förklaringsdel för serviceenheten för prehospital akutsjukvård 2019

Bilaga 3Resultatpremiemodell och förklaringsdel för serviceenheten för beredskap 2019

Bilaga 4Resultatpremiemodell och förklaringsmodell för serviceenheten för utbildning och kommunikation 2019

Bilaga 5Resultatpremiemodell och förklaringsdel för serviceenheten för tillsyn 2019

Bilaga 6Resultatpremiemätare för kommunikations- och ledningscentralen 2019 (VIKE)

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands räddningsverk beslutar om resultatpremiesystemen 2019 för det regionala räddningsverkets serviceenheter för tillsyn, beredskap, räddningsverksamhet, prehospital akutsjukvård, förvaltning, utbildning och teknisk verksamhet enligt de principer som presenteras i bilagorna 1-6. Den övre gränsen för resultatpremierna bestäms enligt räddningsverkets ekonomiska resultat och budgeten för år 2019.

Räddningsdirektören godkänner de beräknade personliga eurobeloppen innan premierna betalas med beaktande av den övre gränsen för resultatpremierna och en eventuell justering av lönesystemet.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkKonsernihallinto, strateginen HR
förkJokinen Kaija
förkJyrkkänen Vesa
förkKaituri Juho
förkKontio Mika
förkKoskinen Kirsi
förkLahtinen Timo
förkLeino Kari
förkLindström Torbjörn
förkNenonen Petri
förkSoininvaara Pertti
förkSärmä Mikko
förkTassila Petri
förkViljanen Mika
förkVirto Juha


Bilagor:

Efrn § 83
Bilaga 1:Resultatpremiemodell och förklaringsdel för serviceenheten för räddningsverksamhet 2019
Bilaga 2:Resultatpremiemodell och förklaringsdel för serviceenheten för prehospital akutsjukvård 2019
Bilaga 3:Resultatpremiemodell och förklaringsdel för serviceenheten för beredskap 2019
Bilaga 4:Resultatpremiemodell och förklaringsmodell för serviceenheten för utbildning och kommunikation 2019
Bilaga 5:Resultatpremiemodell och förklaringsdel för serviceenheten för tillsyn 2019
Bilaga 6:Resultatpremiemätare för kommunikations- och ledningscentralen 2019 (VIKE)