Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd4307.06.20188

6394-2018 (00 01 01)

Språkprogrammet för Egentliga Finlands räddningsverk

Sammandrag: -

Efrn § 43

Utvecklingschef Torbjörn Lindström 28.5.2018:

Enligt 17 § i Finlands grundlag är Finlands nationalspråk finska och svenska. Det är den offentliga maktens skyldighet att tillgodose de samhälleliga behoven hos landets finsk- och svenskspråkiga befolkning enligt samma grunder. Inom räddningsväsendets konkretiseras den offentliga maktens skyldighet genom bestämmelserna i språklagen.

I räddningsväsendets område bor det sammanlagt 475 543 personer (år 2016), varav 5,72 % enligt befolkningsdatasystemet har angett svenska som modersmål. Personer som talar ett annat språk i området är sammanlagt 5,77 %. Egentliga Finlands räddningsverks område är finskspråkigt för finskspråkiga kommuner, svenskspråkigt för svenskspråkiga kommuner och tvåspråkigt för tvåspråkiga kommuner. Vid Egentliga Finlands räddningsverk har man redan tidigare satsat på tvåspråkig service i synnerhet i Åbolands område.

Räddningsverket utför också akutvårdsuppgifter (sjuktransport, första insats). I lagen om patientens ställning och rättigheter nämns patientens rätt till information och självbestämmanderätt. Att erbjuda en tjänst på patientens modersmål är en prioritet när det kommer till detta. Vården ska ske i samförstånd med patienten. För att patienten ska kunna ge informerat samtycke till sin vård måste informationen om vården förmedlas till honom eller henne och patienten måste kunna förstå betydelsen av den info som tagits emot. Om patienten inte får tillräcklig språklig service går det inte att garantera att han eller hon får tillräckligt med information om lösningarna som gäller hans eller hennes vård. I sådana fall kvaliteten på vården inte hög ur patientens synvinkel.  Om kunden inte får service på sitt eget modersmål har det betydelse för kundens autonomi i vårdarbetet. Med språkprogrammet för Egentliga Finlands räddningsverk vill man erbjuda högkvalitativ, kundnära vård.

I utarbetandet av språkprogrammet har man beaktat synpunkter från Åbolands svensk- och tvåspråkiga avtalsbrandkårer i förhållande till programmet. Språkärenden har behandlats av den ansvariga brandmästaren under de lokala chefsmötena. Man har bett om avtalsbrandkårernas samlade åsikter via Åbolands brandkårsförbund rf.

Syftet med det här programmet är att konkretisera hur man ska nå målet i strategin och servicenivåbeslutet. Programmet är organiserat i enlighet med strategin så att varje prioritetsområde i strategin har kopplats ihop med ett eller flera mål som man genomför ovan nämnda språkliga mål med. För varje mål har man slagit fast separata målnivåer, åtgärder och mätare. Programmets måltidtabell är slutet av 2020. Man har uppskattat att det är möjligt att uppnå målen före det.  Språkprogrammets genomförandeplan blir klar i maj 2018. Genomförandeplanen har gjorts upp för räddningsverkets enheter.

Bilaga 1Språkprogrammet för Egentliga Finlands räddningsverk

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att ta i bruk det språkprogram som uppgjorts. Genomförandet följs upp årligen i nämnden och i slutet av 2020 görs en bedömning över hur programmet har lyckats.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

åtgAlanko Kari
åtgKaituri Juho
åtgKontio Mika
åtgLahtinen Timo
åtgLeino Kari
åtgLindström Torbjörn
åtgNenonen Petri
åtgRajamäki Markku
åtgSoininvaara Pertti
åtgSärmä Mikko
åtgTassila Petri
åtgViljanen Mika
åtgVirto Juha


Bilagor:

Efrn § 43
Bilaga 1:Språkprogrammet för Egentliga Finlands räddningsverk