Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd3319.04.20188

4363-2018 (00 01 02)

Beredningsläget i fråga om Egentliga Finlands räddningsverks beredskap i samband med reformen av räddningsväsendet och landskapsreformen

Sammandrag: -

Efrn § 33

Räddningschef Mika Viljanen 12.4.2018:

I samband med reformen av räddningsväsendet och landskapsreformen förekommer betydande operativa ändringsbehov i fråga om beredskap och beredskapsplanering. I förslaget till lagstiftning gällande förändringen har de kommande landskapen getts en betydande samhällelig och regional roll när det gäller beredskap. I reformen av räddningsväsendet betonas däremot att verksamhetsanvisnings- och planeringsarkitekturen förnyas. Eftersom de kommande landskapen i framtiden även kommer att ordna tjänster tillhörande räddningsväsendet påverkar de båda reformhelheterna naturligtvis även räddningsväsendets beredskapshelhet.

Beredning av landskapets beredskapsplanering och beredskap

Som stöd för förändringsorganisationen som bereder landskapshelheten har inrättats flera tväradministrativa arbetsgrupper. Egentliga Finlands räddningsverk ska ansvara för samordningen av beredningsgruppen för räddningsväsendet och beredskap. Beredningsarbetsgruppen består av representanter för kommunerna i landskapet, NTM-centralen, Regionförvaltningsverket och sjukvårdsdistriktet. Målet för den beredande arbetsgruppen är att utarbeta ett gemensamt förslag till ordnande av beredskapsprocesserna för landskapets uppgifter. Beredskapshelheten består av tre huvuddelar:

 1.    Beredskapsarrangemang inom landskapets verksamhetsområden samt lagstadgade skyldigheter för verksamhetsområdena att tväradministrativt samordna beredskapen

 2.    Beredskap inom landskapskoncernen och samordning av beredskapen inom verksamhetsområdena

 3.    Samordning av landskapets regionala beredskap (beredskapen hos myndigheterna, kommunerna, näringslivet och organisationerna i regionen ska samordnas genom att uppgifterna gällande gemensam beredskap sköts)

Beredningsarbetsgruppens arbete har framskridit enligt de uppsatta målen och tidtabellen.

Beredning av räddningsväsendets beredskapsplanering och beredskap

För beredning av reformen av räddningsväsendet har med inrikesministeriets beslut inrättats 15 beredningsarbetsgrupper. För att bereda reformprojektet gällande helheten för räddningsväsendes beredskap har tillsatts en arbetsgrupp för regionalt samarbete inom räddningsväsendet och vid undantagsförhållanden, där Egentliga Finlands räddningsverk är representerat. Den riksomfattande arbetsgruppen består av representanter för räddningsverken, Kommunförbundet, inrikesministeriet och Regionförvaltningsverket. Arbetsgruppen har i uppgift att bland annat förenhetliga och utveckla räddningsväsendets beredskapsplanering. Arbetsgruppens beredskapshelhet delas in i bl.a. två delhelheter:

 1.    Planerings- och planarkitektur för räddningsväsendet och beredskap

 2.    Samarbetsinstanser för landskapets räddningsväsende samt kartläggning av samarbetsbehov

Den riksomfattande arbetsgruppens arbete har framskridit enligt de uppsatta målen och tidtabellen.

I båda reformprojekten har både beredskapen och den så kallade civila säkerhet framhävts. De landskap som bildas kommer att spela en betydande roll i upprätthållande av beredskapen inom sina egna tjänster samt i samordningen av beredskapen hos samhällsviktiga aktörer och tjänsteproducenter som är verksamma i landskapet. Landskapets räddningsväsende är en stark producent av säkerhetstjänster i denna miljö. Målet är att man även vid störningssituationer eller undantagsförhållanden i landskapet ska kunna producera tjänsterna så problemfritt som möjligt för landskapets kunder. 

Beredningsläget presenteras närmare på mötet.

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd antecknar för kännedom beredningsläget i fråga om beredskapen i samband med reformen av räddningsväsendet och landskapsreformen.

BeslutFörslaget godkändes.