Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd2208.03.201811

2499-2018 (01 01 00)

Uppdatering av behörighetskraven eller beteckningarna för vissa vakanser inom det regionala räddningsväsendet

Sammandrag: -

Efrn § 22

Förvaltnings- och personalchef Pertti Soininvaara 28.2.2018:

Serviceenheten för förvaltning föreslår att det är ändamålsenligt att uppdatera behörighetskraven eller beteckningen för en del vakanser inom räddningsväsendet. Behörighetskraven eller beteckningen uppdateras enligt följande:

förstavårdare, grundnivå

Ändring av tjänstebeteckningen: Beteckningen ambulansförare ändras till beteckningen förstavårdare, grundnivå

På grund av de ändringar som gjorts i lagstiftningen är det motiverat att ändra tjänstebeteckningen för ambulansförare enligt följande: förstavårdare, grundnivå. För en del gamla vakanser finns dessutom brandmännens arbetstid med undantagstillstånd kvar i vakansregistret och den uppdateras nu för att uppfylla kraven i det lokala avtalet (allmän arbetstid/två skift, 38,25 h/vecka och effekt av konkurrenskraftsavtalet 38,75 h/vecka). De övriga grundläggande uppgifterna om vakanserna och villkoren i tjänsteförhållandet ändras inte.

Sammanfattning: Ändring av tjänstebeteckningen ambulansförare --> förstavårdare, grundnivå. Uppdatering av arbetstiden i registret enligt avtal.

förstavårdare, vårdnivå

Ändring av tjänstebeteckning och behörighetskrav: beteckningen förstavårdare ändras till beteckningen förstavårdare, vårdnivå.

På grund av de ändringar som gjorts i lagstiftningen är det motiverat att ändra tjänstebeteckningen för förstavårdare enligt följande: förstavårdare, vårdnivå. För en del gamla vakanser finns dessutom brandmännens arbetstid med undantagstillstånd kvar i vakansregistret och den uppdateras nu för att uppfylla kraven i det lokala avtalet (allmän arbetstid/två skift, 38,25 h/vecka och effekt av konkurrenskraftsavtalet 38,75 h/vecka). Villkoren i tjänsteförhållandet ändras inte.

Nuvarande behörighetskrav: Sjukskötarexamen och giltig legitimation på vårdnivå samt minst ett års erfarenhet av prehospital akutsjukvård i brådskande situationer och minst B-körkort.

I de grundläggande uppgifterna om vakansen uppdateras behörighetskraven enligt följande: Utbildningskrav för vårdnivån enligt 8 § a) i förordningen 340/2011 och giltig legitimation på vårdnivå samt minst B-körkort och minst ett års erfarenhet av prehospital akutsjukvård i brådskande situationer i ambulans.

Sammanfattning: Ändring av tjänstebeteckningen förstavårdare --> förstavårdare, vårdnivå samt uppdatering av behörighetskravet enligt nuvarande lagstiftning. Uppdatering av arbetstiden i registret enligt avtal.

Operatör

Ändring av tjänstebeteckning och behörighetskrav

Nuvarande behörighetskrav: God förtrogenhet med räddningsverkets verksamhet och den operativa verksamheten samt praktisk erfarenhet av branschen, minst fem års yrkeserfarenhet, kunskaper i finska och minst AB-körkort.

Behörighetskraven för operatör ändras enligt följande: God förtrogenhet med räddningsverkets verksamhet och den operativa verksamheten samt praktisk erfarenhet av branschen, minst fem års yrkeserfarenhet, kunskaper i finska och minst B-körkort.

Sammanfattning: kravet på körkortsnivå i behörighetskraven ändras AB --> B.

Bilaga 1Blankett för ändring av tjänstebeteckningen ambulansförare

Bilaga 2Blankett för ändring av beteckningen förstavårdare och uppdatering av behörighetskravet

Bilaga 3Blankett för ändring av behörighetskraven för operatörstjänster

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att uppdatera behörighetskraven eller beteckningarna och arbetstidssystemet för vissa vakanser (vakansnummer) så att de överensstämmer med dagens praxis. Ändringarna gäller vakanserna ambulansförare (ändring av tjänstebeteckningen ambulansförare --> förstavårdare, grundnivå. Uppdatering av arbetstiden i registret enligt avtal.), förstavårdare (ändring av tjänstebeteckningen förstavårdare --> förstavårdare, vårdnivå samt uppdatering av behörighetskravet enligt nuvarande lagstiftning. Uppdatering av arbetstiden i registret enligt avtal.), operatör (kravet på körkortsnivå i behörighetskraven ändras AB --> B) från och med 1.4.2018.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkJokinen Kaija
förkKoskinen Kirsi
förkReiman Anita
förkSoininvaara Pertti


Bilagor:

Efrn § 22
Bilaga 1:Blankett för ändring av tjänstebeteckningen ambulansförare
Bilaga 2:Blankett för ändring av beteckningen förstavårdare och uppdatering av behörighetskravet
Bilaga 3:Blankett för ändring av behörighetskraven för operatörstjänster