Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd1808.03.20187

2260-2018 (10 03 02)

Byggandet av Krossi brandstation

Sammandrag:

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har vid sitt möte den 15 februari 2007, 23 §, beslutat att nämnden godkänner visionen för 2017 gällande brandstationsnät-verket som bas för den fortsatta planeringen, så att varje enskild projektplan alltid godkänns separat i nämnden. Visionen har senare uppdaterats 2011, 2014 och 2017. Under de gångna verksamhetsåren har brandstationsprojekt genomförts enligt pro-jektplaner som separat godkänts av nämnden och enligt visionen 2017. Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd föreslår för S:t Karins stad att planeringen av Krossi brandstation inleds under 2018 och genomförandet inleds 2019.

Efrn § 18

Räddningschef Mika Kontio 17.2.2018

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutade att efter åhörande av kommunerna 24.11.2016 under § 89 godkänna ett beslut om servicenivå enligt räddningslagen. Beslutet om servicenivå gäller för varje fullmäktigeperiod och är i kraft i fyra år. Det nuvarande servicenivåbeslutet är i kraft 2017–2020.

Det nuvarande beslutet om servicenivå definierar bland annat den operativa servicenivå (räddningsverksamhet) som varje räddningsverk ska uppnå på sitt område. Den operativa verksamheten planeras på basis av riksomfattande riskanalyser. Vad räddningsverksamheten gäller konstaterar det nuvarande beslutet om servicenivå bland annat följande:

Man strävar efter att dimensionera resurserna för räddningsverksamheten så att de resurser som har allokerats till verksamheten är tillräckliga för att agera effektivt och säkert i sådana olyckssituationer som är sannolika på basis av bedömningar av hot. Hoten bedöms regelbundet samt då det sker förändringar i förhållandena eller verksamhetsmiljön som är betydande med tanke på räddningsverksamheten. Vid bedömning av hot definieras riskområden, olika olyckstyper och särskilda riskobjekt med beaktande av nationella anvisningar. De sannolika hoten fungerar som utgångspunkt för dimensioneringen av personal, utrustning, verksamhetsställen och aktionsberedskapstid.

Räddningsverksamhetens tjänster produceras av den heltidsanställda, halvordinarie (med uppdragsbaserad lön) och frivilliga personalen (FBK, avtalsbrandkåristerna). Räddningsverket har sammanlagt 83 brandstationer i landskapets område. Det nuvarande antalet brandstationer och deras läge tillgodoser inte i alla avseenden tjänster på den nivå som beslutet om servicenivå förutsätter.  Enligt konditionskartläggningen av brandstationerna i Egentliga Finland som utfördes med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) har brandstationerna rangordnats enligt kondition/reparationskostnader. Konditionskartläggningens slutrapport har tidigare presenterats i nämnden (Regionala räddningsnämnden 19.10.2011 § 78). Enligt slutrapporten kan man konstatera att majoriteten av brandstationsbyggnaderna i dag är i åtminstone måttligt skick och tjänar visionen utan större ändringar/reparationer fram till 2020. Däremot kommer en del av brandstationerna att under de närmaste åren behöva renoveras grundligt eller i vissa fall till och med ersättas av helt nya byggnader för att verksamheten ska kunna fortsätta fram till 2020.

Allt eftersom riskerna ökar blir också behovet för räddningsverksamhetens tjänster större. Riskökningen beror på nya så kallade riskobjekt, såsom det allmänna byggandet, det ökade invånarantalet och trafikmängden. För att räddningsväsendets tjänster ska kunna produceras på den nivå som de ökade riskerna förutsätter behövs antingen nya brandstationer eller en förbättring av beredskapen (manskap, materiel, utryckningstid) på de nuvarande brandstationerna (en utveckling av servicenivån).

 Ändringar som är nödvändiga för att bevara servicenivån

För brandstationerna med bemanning dygnet runt (24 h) är det inför 2020 motiverat att utföra omfattande grundrenoveringar av byggnaderna i Pargas, Åbo centralstation och Kärsämäki i Åbo. De ovan nämnda behov har man även beaktat i tidigare beslut. För Kärsämäkis del har situationen ändrats något jämfört det som presenterades inför det tidigare beslutet, eftersom man kommer att ändra verksamheten i Kärsämäki med tanke på utbildningsbehovet (det interna och externa) samt ställningen som kommande brandstation för en avtalsbrandkår.  För stationerna i Nystad och Letalas del har det under de senaste åren framkommit fuktproblem som genast börjat repareras, men situationen kräver ännu uppföljning.

Till följd av ändringar som sker/har skett i verksamhetsmiljön är den ändamålsenliga placeringen av S:t Karins brandstation i området Krossi. Även områdets FBK placeras på den nya ersättande brandstationen. Det är ändamålsenligt att inleda projektplaneringen så snabbt som möjligt, bland annat för att man blev tvungna att stänga Jaani brandstation i Åbo på grund av sanitära olägenheter som upptäcktes i december 2017. Räddningsverket kan för närvarande inte i alla avseenden uppfylla kraven på aktionsberedskapstider för räddningsverksamheten och den prehospitala akutsjukvården i de östra delarna av Åbo och en del av S:t Karins stad. Då Krossi brandstation färdigställs är nätverket med brandstationer som har bemanning dygnet runt klart för den här gången och bland annat kriterierna gällande aktionsberedskapstider kan uppfyllas enligt kraven.

Tilläggsmaterial 1Ändamålsenlig placering av Krossi brandstation

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd föreslår för S:t Karins stad att planeringen av Krossi brandstation inleds våren 2018 och genomförandet inleds utifrån planerna under 2019.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förKaarinan kaupunki