Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd3927.04.20177

4701-2017 (220, 640)

Utveckling av lägescentralen

Sammandrag: -

Efrn § 39

Räddningschef Mika Kontio 20.4.2017:

Enligt beslutet om servicenivå som Egentliga Finlands räddningsverk godkänt för åren 2017–2020: ”Räddningsverkets befintliga kommunikations- och ledningscentral är bemannad dygnet runt (24/7). Kommunikationscentralen har till uppgift bland annat att vidta omedelbara åtgärder som stöd för de så kallade fältåtgärderna, att upprätthålla den operativa och dagliga lägesbilden samt att producera information om både dagliga lokala och mer sällsynta störningssituationer i samhället för räddningsväsendet och sina ägare. Information om resurserna upprätthålls både under larm och när läget är normalt. Enligt planen ska fem lägescentraler (TIKE) inrättas på riksnivå, varav en finns i Åbo.

 

Räddningsverkets nuvarande kommunikations- och ledningscentral har varit i användning sedan 2004 och dess funktioner har hela tiden utvecklats i takt med samhället omkring den. För att utveckla lägescentralen har räddningsverket gjort upp en projektplan, vars mål är att vidareutveckla den befintliga kommunikations- och ledningscentralsverksamheten så att den motsvarar den framtida TIKE-miljön. Syftet med projektet var att utreda vilka uppgifter och tjänster TIKE kommer att producera och med vilka resurser, då målet är att upprätthålla en lägesbild för landskapet. Även andra myndigheters verksamheter kan i framtiden få plats i lägescentralen, så att ledningen och koordinationen blir smidigare. En gemensam lägescentral gör det möjligt att upprätthålla en gemensam lägesbild och samtidigt använda samhällets resurser på bästa möjliga sätt i situationen. Lägescentralen kan ge kommunerna stöd vid störningssituationer i vardagen och under undantagsförhållanden. I lägescentralen inrättas vid behov en ledningscentral för flera myndigheter. Målet är att både kommunerna och kommuninvånarna får service på samma ställe.”  

Enligt utvecklingsbeslut (1) under punkten ”utveckling av lägescentralen” i beslutet om servicenivå: ”Lägescentralen, verksamheten och allokeringen av resurser genomförs enligt slutsatserna i projektplanen.” (Servicenivåbeslut 2017–2020). Slutsatserna presenteras vid den regionala räddningsnämndens möte.

Enligt utvecklingsbeslut (2) under punkten ”utveckling av lägescentralen” i beslutet om servicenivå: ”Lägescentralens lokaler för jour och ledning planeras och förverkligas så att de motsvarar de nya kraven. Samtidigt bedöms de befintliga ledningslokalernas behov (ledningscentraler under undantagsförhållanden).” (Servicenivåbeslut 2017–2020). En utredning om lokalbehoven presenteras vid den regionala räddningsnämndens möte.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att godkänna genomförandet av projektplanen för lägescentralen jämte slutsatser och utredning om lokalbehoven. Räddningsdirektören befullmäktigas att underteckna ändringar gällande hyreskontrakten.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.