Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd2930.03.201711

3582-2017 (220)

Visionen för brandstationsnätverket

Sammandrag:

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har vid sitt möte den 15 februari 2007, 23 §, beslutat att nämnden godkänner visionen för 2017 gällande brandstationsnätverket som bas för den fortsatta planeringen, så att varje enskild projektplan alltid godkänns separat i nämnden. Visionen har senare uppdaterats 2011 och 2014. Under de gångna verksamhetsåren har brandstationsprojekt genomförts enligt pro-jektplaner som separat godkänts av nämnden och enligt visionen 2017. Nu är det ändamålsenligt att igen uppdatera visionen för brandstationsnätverket så att den motsvarar den nuvarande situationen och ut-vecklingen och det gällande servicenivåbeslutet för perioden 2017€2020.

Efrn § 29

Räddningschef Mika Kontio 22.3.2017:

Vision 2017 (2017–2020)

Räddningsnämnden beslutade att efter åhörande av kommunerna 24.11.2016 under § 89 godkänna ett beslut om servicenivå enligt räddningslagen. Beslutet om servicenivå gäller för varje fullmäktigeperiod och är i kraft i fyra år. Det nuvarande servicenivåbeslutet är ikraft 2017–2020.

Det nuvarande beslutet om servicenivå definierar bl.a. den operativa servicenivå (räddningsverksamhet) som varje räddningsverk ska uppnå på sitt område. Den operativa verksamheten planeras på basis av riksomfattande riskanalyser. Vad räddningsverksamheten gäller konstaterar det nuvarande beslutet om servicenivå bl.a. följande:

Man strävar efter att dimensionera resurserna för räddningsverksamheten så att de resurser som har allokerats till verksamheten är tillräckliga för att agera effektivt och säkert i sådana olyckssituationer som är sannolika på basis av bedömningar av hot. Hoten bedöms regelbundet samt då det sker förändringar i förhållandena eller verksamhetsmiljön som är betydande med tanke på räddningsverksamheten. Vid bedömning av hot definieras riskområden, olika olyckstyper och särskilda riskobjekt med beaktande av nationella anvisningar. De sannolika hoten fungerar som utgångspunkt för dimensioneringen av personal, utrustning, verksamhetsställen och aktionsberedskapstid.

Räddningsverksamhetens tjänster produceras av den heltidsanställda, halvordinarie (med uppdragsbaserad lön) och frivilliga personalen (FBK). Räddningsverket har sammanlagt 83 brandstationer i landskapets område. Det nuvarande antalet brandstationer och deras läge möjliggör tjänster på den nivå som beslutet om servicenivå förutsätter.  Enligt konditionskartläggningen av brandstationerna i Egentliga Finland som utfördes med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) har brandstationerna rangordnats enligt kondition/reparationskostnader. Konditionskartläggningens slutrapport har tidigare presenterats i nämnden (Regionala räddningsnämnden 19.10.2011 § 78). Enligt slutrapporten kan man konstatera att majoriteten av brandstationsbyggnaderna i dag är i åtminstone måttligt skick och betjänar utan större ändringar/reparationer fram till visionens år 2020. Å andra sidan kommer en del av brandstationerna att under de närmaste åren behöva grundrenoveras eller i vissa fall t.o.m. ersättas av helt nya byggnader för att verksamheten skall kunna fortsätta fram till 2020.

Allt eftersom riskerna ökar blir också behovet för räddningsverksamhetens tjänster större. Riskökningen beror på nya s.k. riskobjekt, det allmänna byggandet, det ökade invånarantalet och trafikmängden osv. För att räddningsväsendets tjänster ska kunna produceras på den nivå som de ökade riskerna förutsätter behövs antingen nya brandstationer eller en förbättring av beredskapen (manskap, materiel, utryckningstid) på de nuvarande brandstationerna (en utveckling av servicenivån).

Ändringar som är nödvändiga för att bevara servicenivån

För brandstationerna med bemanning dygnet runt (24 h) är det inför 2020 motiverat att utföra omfattande grundrenoveringar av byggnaderna i Pargas, Åbo centralstation och Kärsämäki i Åbo. De ovan nämnda behov har man även beaktat i tidigare beslut. För Kärsämäkis del har situationen ändrats något jämfört det som presenterades inför det tidigare beslutet, eftersom man kommer att ändra verksamheten i Kärsämäki med tanke på utbildningsbehovet (det interna och externa) samt ställningen som kommande brandstation för en avtalsbrandkår.  För stationerna i Nystad och Letalas del har det under de senaste åren framkommit fuktproblem som genast börjat repareras, men situationen kräver ännu uppföljning. Till följd av ändringar som sker/har skett i verksamhetsmiljön är den ändamålsenliga placeringen av S:t Karins brandstation i området Krossi. Även områdets FBK placeras på den nya ersättande brandstationen. Det är ändamålsenligt att börja inleda projektplaneringen så snabbt som möjligt. Då Kross brandstation färdigställs är nätverket med brandstationer som har bemanning dygnet runt klart för den här gången.

Vad gäller de fastigheter som används av avtalsbrandkårerna pågår projektplanering och eventuellt även beslutsfattande av antingen en grundrenovering eller nybygge (ersättande utrymmen) för brandstationerna i Villnäs, Koskis, Bjärnå, Rimito, Åbo Jäkärlä, Åbo Kakskerta och Åbo Patis innan 2020. I planeringen av Åbo Kakskerta brandstation är det mest ändamålsenligt att beakta att när områdets befolkning eventuellt ökar måste stationens utrymmen vara redo för att även den ordinarie personalens service placeras på brandstationen.

Andra eventuellt akuta projektförslag som kommer fram (innan 2020) presenteras alltid för den regionala räddningsnämnden i samband med budgetseminariet eller till det andra beslutsfattarorgan med flera medlemmar som utses i samband med landskapsreformen.

Utveckling av servicenivån

Behovet av en framtida utveckling av servicenivån (= höjning från nuvarande nivå) gäller de områden där risknivån kommer att stiga under de närmaste åren. Denna riskhöjning beror på att invånarantalen och trafikmängden ökar och på industriellt byggande och eventuella nya riskobjekt. Under beslutet som sträcker sig till 2020 finns inga väsentliga ökade risknivåer i sikte.

Räddningschef Jari Sainio

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att med de delar som anges i presentationstexten ändra den vision för brandstationsnätverket som fastställts 2007 och uppdaterats 2011 och 2014.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkMäntylä Jouni
förkSärmä Mikko
förkTuominen Jani