Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd1802.03.2017

1493-2016 (658, 642)

Brandstationsprojektet i Reso Kuninkoja

Sammandrag: -

Efrn § 18

Brandstationsprojektet i Reso Kuninkoja

Räddningschef Mika Kontio 9.2.2016:

Nätverket av brandstationer har utvecklats systematiskt under det regionala räddningsväsendets hela verksamhet. I enlighet med visionen för nätverket av brandstationer har endast två projekt som ingår i helheten av stationer som fungerar på heltid (24/7) inte genomförts. Av de tidigare projekten stöder i synnerhet genomförandet av brandstationsprojekten i Lundo och Luolala det att kommande projekt kan slutföras ekonomiskt, emedan de inte kräver nya personalresurser och hyreskostnaderna kan delvis finansieras med tidigare effektiviseringsåtgärder. Ur funktionell synpunkt förbättrar de kommande projekten räddningsväsendets beredskap i synnerhet i områdets östra del.

Räddningsväsendet har diskuterat om Kuninkoja brandstationsprojekt med bl.a. Reso stad och Åbo flygstation. På basis av diskussionerna och med gemensamma strategiska avsikter har man fattat beslut om att föra vidare projektet Kuninkoja brandstation. Det är ändamålsenligt att projektet genomförs av Reso stad emedan Kuninkoja brandstation uppförs inom Reso stads område. Ur Åbo flygstations synpunkt placeras den nya brandstationen i praktiken i ändan på start- och landningsbanan, varifrån räddningsväsendet i nödfall har förbindelse till flygstationsområdet. Avsikten är att utveckla Kärsämäki brandstation, som ligger inom flygfältsområdet, till en utbildnings- och avtalsbrandkårsstation. En av dess uppgifter är att verkställa fortbildningen och brandkårsutbildningen i landskapet. Diskussionen med avtalsbrandkårerna har inte ännu inletts. Denna diskussion börjar när projektet fastställs.

Enligt 3 § 7 punkten i stadgarna för Egentliga Finlands regionala räddningsverk, som trädde i kraft den 1 januari 2010, bekräftar den regionala räddningsnämnden principerna som tillämpas i definieringen av räddningsväsendets servicenivå samt definierar den miniminivå som för räddningsväsendets del ska förverkligas i verksamhetsområdet. Enligt 3 § 9 punkten i stadgarna godkänner Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd redogörelser över behov av lokalprojekt och projektplaner för hyresprojekt utan hinder av bestämmelserna för projektplaneringsanvisningen, då den hyrda lokalen är belägen inom en annan kommun än Åbo stad.

Egentliga Finlands räddningsverk har tillsammans med experter utarbetat en preliminär projektplan, preliminära referensplaner, en preliminär kostnadsberäkning och planskiss för de ersättande brandstationslokalerna. Dessutom har Reso stad reserverat i sin stadsplan en brandstationstomt i Kuninkoja-området i Reso stad. Kostnadsberäkningen kan ännu ändras i samband med Nådendals stads mera detaljerade planering och konkurrensutsättning och är således riktgivande.

Egentliga Finlands räddningsverk och representanter för Reso stad har förhandlat gemensamt om hyresavtalet och dess principer. Man har fattat beslut om att använda hyreskontraktet för Luolala brandstation med uppdateringar som grundmodell. Avvikande är främst lokalarean och hyresbeloppet, som fastställs enligt faktiska kostnader. Den preliminära kostnadsberäkningen för projektet är cirka 1,5 miljoner euro (moms 0 %).

Tilläggsmaterial 1 Projektplan

Tilläggsmaterial 2 Utredning av utrymmesbehovet

Tilläggsmaterial 3 Kostnadsberäkning

Tilläggsmaterial 4 Tabell över ansvarsfördelningen

Tilläggsmaterial 5 Utkast till intentionsavtal

Genomförandet av projektet förutsätter motsvarande beslut av Reso stad och ärendet behandlas separat i Reso stads beslutsfattande organ.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att godkänna den preliminära projektplanen, de preliminära referensplanerna och ett preliminärt utkast till intentionsavtal inklusive kostnadsberäkning för Kuninkoja brandstationslokaler samt befullmäktigar räddningsdirektören att avtala med Reso stad om villkoren i hyresavtalet.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

 

 

Räddningschef Mika Kontio 26.2.2017:

Intentionsavtalet mellan Egentliga Finlands regionala räddningsverk och Reso stad som krävs för inledandet av nybyggnadsprojektet för Kuninkoja brandstation godkändes av Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd 18.2.2016 § 13 och Reso stadsfullmäktige 13.6.2016 § 53. Reso stads tekniska nämnd godkände utkastet till projektplaner vid sitt möte 13.12.2016 § 173.

En nationell upphandlingsannons om projektet har publicerats i Hilma 18.1.2017 och anbud ska lämnas in till upphandlingsenheten vid Reso stad senast 20.2.2017 kl. 13.00. Projektets slutliga byggnadskostnadsberäkning som räknats ut på grund av de inkomna anbuden är 2 300 000 euro (moms 0 %), som är densamma som den byggnadskostnadsberäkning som räknats ut enligt planutkastet i kostnadsnivån 11/2016.

 Byggnadskostnadsberäkningen avviker från den regionala räddningsnämndens beslut 18.2.2016 § 13 med över 10 %. Således återförs ärendet till den regionala räddningsnämnden för beslut. De största avvikelserna gäller byggnadstekniska kostnader, VVS-arbeten samt elarbeten. Närmare siffror läggs fram för den regionala räddningsnämnden vid mötet. Det är möjligt att få särskilt understöd från brandskyddsfonden som uppgår till högst 220 000 euro.

Det är möjligt att inleda byggarbetena 8.5.2017 och de ska vara färdiga senast 15.6.2018.

Räddningschef Jari Sainio

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att för sin del godkänna den ändrade kostnadsberäkningen och befullmäktiga räddningsdirektören att underteckna hyresavtalet för Kuninkoja brandstation i Reso.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkRaision kaupunki