Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd1702.03.20179

1058-2017 (101)

Precisering av regionala räddningsverkets personalplan för 2017

Sammandrag: -

Efrn § 17

Förvaltnings- och personalchef Pertti Soininvaara och räddningschef Mika Kontio 22.2.2017:

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd godkände vid sitt möte den 1.2.2017 § 6 den långsiktiga personalplanen som grundar sig på servicenivåbeslutet. Den långsiktiga personalplanen uppdateras årligen. För 2017 gäller preciseringen av personalplanen i huvudsak utveckling av karriärerna, som främjas främst genom att utveckla den fysiska arbetsförmågan och kompetensen. I utvecklingen av karriärerna i branschen och i den därmed anknutna arbetsgruppen har Egentliga Finlands räddningsverk verkat som ordförande.

Tyngdpunkten i kommande års personalärenden ligger på grunderna i utvecklingen av karriärerna i enlighet med den riksomfattande beredningen.  Arbetsgivarens/organisationens skyldighet är att skapa ett system för kontroll av både den fysiska och psykiska funktionsförmågan och kompetensen med tanke på karriärutvecklingen. Den andra skyldigheten är att skapa mekanismer som stöder arbetstiden, lönesättningen och utvecklingen av kompetensen, och som dessutom främjar realiseringen av karriärerna. Arbetstagaren bör upprätthålla och utveckla sin fysiska och psykiska arbetsförmåga (räddningsväsendets lagstadgade skyldighet) samt utvidga sin kompetens för att möjliggöra olika alternativ till karriärvägar. Med tanke på den rådande situationen i samhället bör lösningarna/besluten vara hållbara så att beslutens produktivitet kan påvisas funktionellt och ekonomiskt. Med tanke på denna helhet har personalplanen för Egentliga Finlands räddningsverk 2017 beretts.

Nyckelord i personalplanen är: utveckling av karriärerna, arbetstid, lönesättning, utveckling av kompetensen. Genomförandet av personalplanen ökar inte räddningsverkets personalutgifter, men personalanslagen måste anvisas på ett nytt sätt. Detta förutsätter bl.a. att anslagen som berör resultatpremiesystemet styrs på ett nytt sätt, de personliga lönedelarna bedöms kontinuerligt genom att beakta faktorer som ändrats, uppgifternas kravnivå bedöms med tanke på bl.a. ändrade arbetsbeskrivningar och bedömningsbeslut av alla dessa.

Bilaga 1                               Personalplan på kort sikt 2017

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att godkänna Personalplanen på kort sikt för 2017.


BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkKonsernihallinto, strateginen HR


Bilagor:

Efrn § 17
Bilaga 1:Personalplan på kort sikt 2017