Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd9024.11.20168

12051-2016 (220)

Egentliga Finlands räddningsverks tillsynsplan för åren 2017-2020

Sammandrag:

Räddningslagen 379/2011, som trädde i kraft 1.7.2011, ändrade förfarandet och de strategiska målen i förebyggandet av olyckor. Målen gäller bl.a. brandsyn som görs i olycksförebyggande syfte. I förebyggandet av olyckor övergår man allt mer från en verksamhet som baserar sig på traditionella brandsyner till en mera omfattande be-dömning av risker och riktad myndighetstillsyn. Räddningslagen kräver att man gör upp en tillsynsplan för fullgörande av tillsynsuppgiften. Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar om tillsynsplanen.

Efrn § 90

Enligt 79 § i räddningslagen ska räddningsverket göra upp en tillsynsplan för fullgörande av tillsynsuppgiften. Tillsynen ska basera sig på riskbedömning, och den ska vara av hög kvalitet, regelbunden och effektiv. I tillsynsplanen anges de brandsyner som ska förrättas och andra tillsynsåtgärder som ska vidtas samt beskrivs hur genomförandet av tillsynsplanen bedöms. Tillsynsplanen ska basera sig på det lokala räddningsväsendets servicenivåbeslut.

Egentliga Finlands räddningsverks tillsynsplan har gjorts upp enligt modellen som producerats av en arbetsgrupp som inrikesministeriet och räddningsverkens partnerskapsnätverk tillsatt. Egentliga Finlands räddningsverks tillsynsplan följer räddningsverkens gemensamma grunder i genomförandet av tillsynen. I Egentliga Finlands räddningsverks tillsynsplan har dessutom beaktats räddningsverkets vision, strategiska mål och verksamhetsidé, vilkas syfte är att förbättra riskhanteringens serviceproduktion i den direkta kundkontakten.

De regelbundna brandsyns- eller tillsynsbesöken, som baserar sig på byggnadernas användningsändamål, utgör fortfarande grunden i riskhanteringsarbetet. Den viktigaste ändringen till det tidigare är att intervallen mellan tillsynerna av fastigheterna definieras både av användningsändamålet och riskbedömningen av objektet.   Tillsynen av boendesäkerheten kommer att utföras både med riktade tillsynsbesök och genom det så kallade egenkontrollförfarandet, där fastighetens ägare utför tillsynen. Målet med de nya förfarandena är att öka genomslagskraften i räddningsverkets riskhanteringsarbete samt att förbättra säkerhetskulturen för regionens invånare, samfund och företag.

Tillsynsplanen har uppgjorts så att den följer giltighetstiden för räddningsverkets servicenivåbeslut 1.1.2017 - 31.12.2020. Tillsynsplanen sänds till regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland för kännedom.

Bilaga 1Tillsynsplan för Egentliga Finlands regionala räddningsverk 2017-2020

Suppleanten för räddningsdirektören, räddningschef Mika Kontio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att godkänna den bifogade tillsynsplanen för servicenivåbeslutsperioden 2017 - 2020.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.


Bilagor:

Efrn § 90
Bilaga 1:Tillsynsplan för Egentliga Finlands regionala rädd-ningsverk 2017-2020