Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd8020.10.201610

10732-2016 (641, 642)

Utvecklande av brandstationsområdet i Kärsämäki

Sammandrag: -

Efrn § 80

Räddningschef Mika Kontio 11.10.2016:

Egentliga Finlands räddningsverk har under sina verksamhetsår utfört lokalprojekt enligt beslutet om brandstationsnätverket samt nybyggnadsprojekt och totalrenoveringar. Det senaste projektet har varit beslutet att hyra Kuninkoja brandstation av Reso stad. Projektet framskrider enligt den planerade tidtabellen.

I samband med projektet för Kuninkoja brandstation har det varit ändamålsenligt att också granska verksamheten vid Kärsämäki brandstation, räddningsväsendets allmänna lokalbehov i området, de regionala utbildnings-/träningsbehoven, samarbetsbehoven samt avtalsbrandkårernas behov av lokaler. Utifrån dessa utgångspunkter har räddningsverket bildat sig en helhetsbild av utvecklingen av Kärsämäkis verksamheter (i omedelbar närhet till flygplatsen) och innan detta fört diskussioner med bl.a. Åbo stad, Finavia Abp Åbo flygplats, Västra Finlands Räddningsförbund och avtalsbrandkårerna.

På basis av de förda diskussionerna är det räddningsverkets åsikt att räddningsväsendet/brandkårsverksamheten i flygplatsens omedelbara närhet bör upprätthållas och utvecklas enligt följande:

 - räddningsberedskapen, utförd på Kärsämäki brandstation, med avtalsbrandkårens aktionsberedskap (S:t Marie FBK rf)

 - utbildningsmässig utveckling i samarbete med Västra Finlands Räddningsförbund enligt en separat plan, men ändå så att räddningsverket hyr Medi-Heli rf:s gamla lokaler på Finavia Abp Åbo flygplats. Lokalerna förenas till sina verksamheter och markområden med Kärsämäki brandstations lokaler. Räddningsverket hyr vidare en del av lokalerna åt Västra Finlands Räddningsförbund.

 - regionalt samarbete för att främja säkerheten tillsammans med Åbo stad, Egentliga Finlands räddningsverk, Finavia Abp Åbo flygplats samt andra regionala aktörer och myndigheter.

Räddningsverkets förslag i sin helhet är alltså att ett träningsområde byggs i samband med Kärsämäki brandstation. Denna verksamhet stöder en helhetsmässig utveckling av säkerheten. Målet är att träningsområdet skulle betjäna andra myndigheter, kommuninvånarna och offentliga samfund samt företagsvärlden med sina möjligheter, genom att beakta frivilliga hjälpare så som till exempel avtalsbrandkårer och räddningshundar.

Ekonomiska synpunkter:

 - Syftet är att träningsområdet genomförs med så många befintliga redskap och simulatorer som möjligt. För de kostnader som uppstår söks bidrag från Brandskyddsfonden.

 - Den lokal som hyrs orsakar hyreskostnader på ca 60 000 euro/år för räddningsväsendet, en stor del av kostnaderna kan finansieras genom att hyra ut lokalen vidare till en tredje part (Västra Finlands Räddningsförbund).

Helheten/planen presenteras närmare för Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd i samband med mötet.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd godkänner utvecklandet av Kärsämäki brandstationsområde till ett träningsområde och ger räddningsdirektören fullmakt att underteckna hyresavtalet med Finavia Abp Åbo flygplats.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkFinavia/Turun Lentoasema
förkLänsi-Suomen Pelastusalan liitto ry
förkMaarian Vapaaehtoinen Palokunta ry
förkAaltonen Tiina