Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd5026.05.201610

4457-2016 (220)

Beredning av servicenivåbeslutet

Sammandrag: -

Efrn § 50

Räddningsdirektör Jari Sainio, räddningschef Mika Kontio, utvecklingschef Torbjörn Lindström 17.5.2016:

Enligt 29 § i räddningslagen (379/2011) ska det lokala räddningsväsendet uppgöra ett servicenivåbeslut. Det lokala räddningsväsendet beslutar om servicenivån efter att ha hört kommunerna. I beslutet ska man redogöra för vilka faror som finns i området, bedöma vilka risker de medför, fastställa verksamhetsmål och tillgängliga resurser samt servicen och servicenivån. Servicenivåbeslutet ska också innehålla en plan för utvecklande av servicenivån.

Beslutet ska uppgöras för att gälla en viss tid, vilken i Egentliga Finland är fullmäktigeperioden (2017–2020).

Närmare bestämmelser om beslutets innehåll och form kan utfärdas genom inrikesministeriets förordning. År 2012 gav inrikesministeriet anvisningar om servicenivåbeslutets innehåll och form, SM18:00/2012. Enligt anvisningen ska räddningsväsendets servicenivå omfatta de uppgifter som anges i räddningslagen och statsrådets förordning och som det lokala räddningsväsendet ska ordna.

Servicenivåbeslutet som godkänts av den regionala räddningsnämnden ska sändas till Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.

Regionala räddningsverket har uppgjort ett utkast till servicenivåbeslutet. Utkastet följer anvisningarna som nämnden gav vid ett seminarium den 20 augusti 2015 och ett möte den 28 april 2016.

Utkastet som godkänts av den regionala räddningsnämnden skickas till 27 kommuner i räddningsområdet för utlåtanden. Inlämningstiden för utlåtandena om utkastet till servicenivåbeslutet går ut den 31 augusti 2016. Kommunernas utlåtanden behandlas på nämndens möte i september 2016 och målet är att nämnden ska fatta beslut om servicenivåbeslutet på mötet i oktober.

Tilläggsmaterial 1Utkast till servicenivåbeslut för Egentliga Finlands regionala räddningsverk 2017–2020

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagRegionala räddningsnämnden beslutar att skicka det bifogade förslaget om servicenivåbeslut som regionala räddningsverket har uppgjort till kommunerna i Egentliga Finlands räddningsområde så att dessa kan ge utlåtanden. Inlämningstiden för utlåtandena går ut den 31 augusti 2016.

Medlem Tanja Raisto-Elo gjorde under behandlingen av ärendet följande ändringsförslag för punkten utvecklande, kompetent och motiverad personal: "Utvecklande av brandstationer som är bemannade dagtid genomförs under perioden för beslut om servicenivå i samarbete med de brandstationer med heltidsanställda i grannkommunerna".

När diskussionen fortsatte förföll Raisto-Elos förslag då det saknade stöd.

BeslutRegionala räddningsnämnden beslutar att skicka det bifogade förslaget om servicenivåbeslut som regionala räddningsverket har uppgjort till kommunerna i Egentliga Finlands räddningsområde så att dessa kan ge utlåtanden. Inlämningstiden för utlåtandena går ut den 30 september 2016.

Beslutet fattades på grundval av föredragandes ändrade beslutsförslag och var enhälligt.

Sändlista

laupAuran kunnanhallitus
laupKaarinan kaupunginhallitus
laupKemiönsaaren kunnanhallitus
laupKosken Tl kunnanhallitus
laupKustavin kunnanhallitus
laupLaitilan kaupunginhallitus
laupLiedon kunnanhallitus
laupLoimaan kaupunginhallitus
laupMarttilan kunnanhallitus
laupMaskun kunnanhallitus
laupMynämäen kunnanhallitus
laupNaantalin kaupunki
laupNousiaisten kunnanhallitus
laupOripään kunnanhallitus
laupPaimion kaupunginhallitus
laupParaisten kaupunginhallitus
laupPyhärannan kunnanhallitus
laupPöytyän kunnanhallitus
laupRaision kaupunginhallitus
laupRuskon kunnanhallitus
laupSalon kaupunginhallitus
laupSauvon kunnanhallitus
laupSomeron kaupunginhallitus
laupTaivassalon kunnanhallitus
laupUudenkaupungin kaupunginhallitus
laupVehmaan kunnanhallitus
laupStadsstyrelsen