Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd4826.05.20168

5777-2016 (041)

Åbo stads avtalsstyrning - strategiskt avtal

Sammandrag: -

Efrn § 48

Räddningschef Mika Kontio 19.5.2016:

Åbo stad/stadsstyrelsen beslöt 16.6.2014 § 267 om en avtalsstyrningsmodell, som grundar sig på Åbo stads verksamhetsmodell och är en del av ledningssystemet inom alla sektorer och inom koncernförvaltningen. Med hjälp av avtalsstyrningsmodellen verkställer man under varje budgetperiod de mål som har härletts ur strategin. Inom ramen för avtalsstyrningsmodellen ingår man varje år ett strategiskt avtal mellan stadsstyrelsen och sektorerna. Enligt beslutet görs regionala räddningsverkets avtal upp i samband med det strategiska avtalet för Åbo stads koncernförvaltning som en egen avtalsdel, så att regionala räddningsnämnden godkänner ifrågavarande delar av avtalet för sin egen del.

Egentliga Finlands räddningsverk har berett det strategiska avtalet utifrån det gällande servicenivåbeslutet, en diskussion med Åbo stadsdirektör och biträdande stadsdirektören den 31 mars 2016 samt avtalsförhandlingar med stadsstyrelsens ordförande den 4 maj 2016. I avtalsförhandlingarna deltog stadsstyrelsens ordförande Olli A. Manni, ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen, regionala räddningsnämndens ordförande Pia Lindell, regionala räddningsnämndens viceordförande Kaarlo Alanko, regionala räddningsnämndens föredragande Jari Sainio och regionala räddningsnämndens sekreterare Mika Kontio.

Räddningsverkets representanter har i olika sammanhang konstaterat att räddningsväsendets servicenivåbeslut som följer räddningslagen och grundar sig på riskanalys är det dokument som styr verksamheten i Egentliga Finlands räddningsverk. Det gällande servicenivåbeslutet upphör att gälla i slutet av 2016 och på hösten 2016 fattar man beslut om ett nytt servicenivåbeslut för 2017–2020 efter att landskapets kommuner har hörts. Dessutom har man i diskussionerna fört fram separata dokument som påverkar servicenivån, såsom tillsynsplanen (riskhanteringen) och avtal om bl.a. produktion av akutvårdstjänster. Som stöd för ovan nämnda dokument har man för servicenivåbeslutsperioden gjort upp en långsiktig investeringsplan, ett beslut om nätverket av brandstationer i landskapet samt en personalplan.

I anslutning till ovan nämnda helhet har Egentliga Finlands räddningsverk berett ett strategiskt avtal som en del av budgetplaneringen. Det bör observeras att det torde vara nödvändigt att precisera det strategiska avtalet i samband med uppgörandet av budgeten med beaktande av det servicenivåbeslut för 2017–2020 som håller på att beredas. Vad gäller lokalfrågorna bereder räddningsverket utifrån diskussioner separata utredningar om lokalbehovet. Dessa gäller behovet av fastighetsinvesteringar i Åboområdet (Centralbrandstationen, Kärsämäki brandstation, Jäkärlä FBK:s brandstation, S:t Marie FBK:s brandstation, Patis FBK:s brandstation och Kakskerta FBK:s brandstation).

Tilläggsmaterial 1Strategiskt avtal 2017

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar godkänna det strategiska avtalet, men förbehåller sig rätten till ändringar för att räddningsväsendets servicenivåbeslut ska kunna genomföras.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkStadsstyrelsen