Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd3928.04.201610

4976-2016 (220)

Projekt för reform av räddningsväsendet

Sammandrag: -

Efrn § 39

Räddningsdirektör Jari Sainio föreslog ett projekt för reform av räddningsväsendet:

”Enligt regeringsprogrammet ska den riksomfattande ledningen, planeringen, styrningen, övervakningen och samordningen av räddningsväsendet och beredskapen stärkas och förbättras. Inrikesminister Petteri Orpo har inrättat ett projekt (15.12.2015–31.12.2018) för reform av räddningsväsendet. Till vår regions representant i projektets styrgrupp har man genom räddningsöverdirektörens beslut av den 12 april 2016 utsett räddningsdirektör Jari Sainio vid Egentliga Finlands räddningsverk. 

Reformen av räddningsväsendet ska genomföras som en del av inrättandet av självstyrande områden. Reformen av räddningsväsendet ska ske enligt samma tidtabell som social- och hälsovårdsreformen så att uppgifterna överförs från kommunerna till de självstyrande områdena från ingången av 2019. 

I framtiden ordnas räddningsväsendet och akutvården av fem landskap enligt samarbetsområde. I praktiken kommer det att finnas fem räddningsverk framöver (Nyland, Birkaland, Egentliga Finland, Östra Finland och Norra Finland) istället för de nuvarande 22 regionala räddningsverken. Ur räddningsväsendets perspektiv innebär reformen att i framtiden kommer i Egentliga Finlands samarbetsområde att ingå räddningsverken i Egentliga Finland, Satakunta och Österbotten samt en del av räddningsverket i Mellersta Österbotten och Jakobstad. Om landskapens samarbetsområden föreskrivs genom kommande lagar om ordnandet av social- och hälsovården och av räddningsväsendet. ”

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd antecknar för kännedom.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.