Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd521.01.20165

12402-2015 (112, 113)

Svar på rättelseyrkande angående tillsättandet av en tidsbunden tjänst som ledande brandinspektör

Sammandrag: -

Efrn § 5

Räddningschef Mika Viljanen och förvaltnings- och personalchef Pertti Soininvaara:

Brandinspektör Janne Aso har i ett rättelseyrkande som mottagits av räddningsverket den 28 december 2015 krävt en ändring av räddningsdirektörens beslut av den 8 december 2015 49 § (dnr 12402-2015), angående tillsättandet av en tidsbunden tjänst som ledande brandinspektör (vakansnummer 100569). Ovan nämnda tidsbundna tjänst tillsattes genom intern rekrytering och det fanns fyra sökande. I platsannonsen presenterades uppgiftens krav och nämndes att en befälsexamen inom räddningsbranschen betraktas som en merit. Enligt annonsen skulle också eventuella studie- och arbetsintyg bifogas ansökan.

Enligt 125 § 2 mom. i grundlagen är de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Bestämmelsen i grundlagen förutsätter att de sökandes meriter jämförs. Utöver utbildning och yrkeserfarenhet bedöms också personliga egenskaper som är viktiga med tanke på tjänsten. Utifrån dessa överväganden väljs den sökande som är mest meriterad. Den kommunala myndighet som tillsätter tjänsten har rätt att grunda sitt val på en helhetsbedömning av de sökande och deras lämplighet för uppgiften.

Alla sökande är kända vid räddningsverket. Alla sökande arbetar inom serviceområdet för riskhantering, som leds av räddningschef Mika Viljanen. Deras närmaste chefer är riskhanteringschef Petri Tassila och beredskapschef Kari Leino.  De sökandes personliga egenskaper och förmåga att sköta ledande brandinspektörens uppgifter i fråga har klarlagts redan tidigare i samband med medarbetarsamtal/utvecklingssamtal samt arbetsuppgifter. På ovan nämnda grunder har alla sökande i viss mån skött och/eller skulle klara av att sköta de uppgifter som beskrivs i platsannonsen, så inga egentliga intervjuer gjordes med anknytning till detta.

Janne Aso anför att en befälsexamen inom räddningsbranschen inte kan erkännas i jämförelsen av de sökande. I platsannonsen har emellertid angetts att "en befälsexamen inom räddningsbranschen betraktas som en merit" i behörighetsvillkoren för tillsättandet av den tidsbundna tjänsten som ledande brandinspektör. I övrigt presenterades i platsannonsen de uppgifter som bl.a. hör till befattningsbeskrivningen för en tidsbunden tjänst som ledande brandinspektör. Av de personer som sökte den tidsbundna tjänsten hade endast en avlagt befälsexamen inom räddningsbranschen (yrkeshögskoleingenjör). 

Brandinspektör Janne Aso anför i sitt rättelseyrkande att man i valet har förbigått sådana sökande som måste anses vara mer meriterade på basis av sin yrkeserfarenhet än den valde. Enligt honom får man beakta endast yrkeserfarenhet. Mer yrkeserfarenhet gör emellertid inte automatiskt en sökande bättre än en annan med mindre yrkeserfarenhet (se högsta domstolens årsboksavgöranden KKO:2005:24 och KKO:1996:141). Den som tillsätter tjänsten har även i övrigt rätt att avgöra hur de sökandes personliga egenskaper betonas.

Enligt 45 § i förvaltningslagen ska ett beslut motiveras. I motiveringen ska det anges vilka omständigheter och utredningar som har inverkat på avgörandet. Som grund för beslutet har fastställts att valet gjordes utifrån ansökningar, utbildning och yrkeserfarenhet. I valet beaktades de sökandes utbildning, yrkeserfarenhet och personliga egenskaper som krävs för ett resultatrikt arbete (bl.a. organisationsförmåga, sociala färdigheter, förmåga till interaktion och teamarbete, initiativförmåga, flexibilitet och andra färdigheter som är nödvändiga med tanke på den tidsbundna tjänsten).

Med beaktande av ovan nämnda faktorer grundar sig valet på en helhetsbedömning. Även de sökandes personliga egenskaper var avgörande med tanke på slutresultatet, dvs. vem som betraktas som mest meriterad för uppgiften. Motiveringarna till beslutet ges i det avseendet på en allmän nivå. Enligt sekretessbestämmelserna är det inte möjligt att inkludera detaljer som grundar sig på den personliga bedömningen i beslutet. 

På basis av helhetsbedömningen var det mest ändamålsenligt att till den tidsbundna tjänsten som ledande brandinspektör i fråga välja Kari Kummunsalo, som har avlagt ingenjörsexamen vid yrkeshögskola.

Janne Aso har i sitt rättelseyrkande inte anfört några motiveringar som talar för att räddningsdirektörens beslut skulle vara felaktigt, så rättelseyrkandet bör förkastas.

Bilaga 1Janne Asos rättelseyrkande (ledande brandinspektör)

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagDen regionala räddningsnämnden fattar beslut om att förkasta Janne Asos rättelseyrkande som ogrundat och vidmakthålla räddningsdirektörens beslut av den 8 december 2015 49 §.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.


Bilagor:

Efrn § 5
Bilaga 1:Janne Asos rättelseyrkande (ledande brandinspektör)