Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd421.01.20164

11725-2015 (001)

Begäran om utlåtande angående regeringens riktlinjer som underlag för indelningen av självstyrande områden och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Sammandrag: -

Efrn § 4

Räddningschef Mika Kontio den 13 januari 2016:

Egentliga Finlands räddningsverk har fått en begäran om utlåtande av social- och hälsovårdsministeriet i ett e-postmeddelande som mottagits den 19 november 2015:

"Social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet ber kommunerna i Fastlandsfinland, samkommuner och övriga instanser enligt sändlistan om utlåtanden angående regeringens riktlinjer som underlag för indelningen av självstyrande områden och social- och hälsovårdsreformens stegmärken. Andra instanser som inte finns på sändlistan kan också ge ett utlåtande i frågan. Begäran om utlåtande ska besvaras genom en elektronisk enkät som består av riktade frågor om regeringens riktlinjer. Det är möjligt att motivera enkätsvaren och dessutom har gott om utrymme reserverats för fritt formulerade kommentarer."

Bakgrund och material

Reformen av social- och hälsovården, inrättandet av självstyrande områden och regionförvaltningsreformen bereds inom ramen för social- och hälsovårdsministeriets och finansministeriets gemensamma projekt, som tekniskt administreras vid social- och hälsovårdsministeriet.

Inlämningstiden för utlåtandena går ut den 28 januari 2016 kl. 16.15.  Svaren är offentliga. I sammanfattningen över utlåtandena beaktas endast de utlåtanden som inkommit elektroniskt inom utsatt tid.

Remisstiden har förlängts genom social- och hälsovårdsministeriets e-postmeddelande som mottagits den 30 november 2015: "Tidsfristen för begäran om utlåtande angående regeringens riktlinjer som underlag för indelningen av självstyrande områden och social- och hälsovårdsreformens stegmärken har förlängts. Utlåtanden på såväl finska som svenska ska lämnas in före den 9 februari 2016 kl. 16.15."

Materialet till begäran om utlåtande finns på webbadressen: http://alueuudistus.fi/sv/begaran-om-utlatande.

Räddningsdirektörerna har samlat sin åsikt om reformen:

Tilläggsmaterial 1Räddningsdirektörerna: Räddningsverken som en del av de självstyrande områdena.

Egentliga Finlands räddningsverks ståndpunkt för ett utlåtande och som grund för remissdebatten presenteras för Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd under sammanträdet.

Räddningsdirektör Jari Sainio

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att ge räddningsdirektören fullmakt att ge ett utlåtande angående regeringens riktlinjer som underlag för indelningen av självstyrande områden och social- och hälsovårdsreformens stegmärken utifrån den remissdiskussion som förts under den regionala räddningsnämndens sammanträde.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.