Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd8816.12.2015

12366-2015 (032)

Granskning av Egentliga Finlands regionala räddningsnämnds serviceavgifter

Sammandrag:

Enligt 96 § i räddningslagen kan en avgift tas ut för de uppgifter som bestäms i lagen. Det lokala räddningsväsendet beslutar om storleken på avgiften. Det lokala räddningsväsendet ska fastställa de avgifter som tas ut för dess prestationer så att de högst motsvarar räddningsväsendets totalkostnader för produktionen av prestationen.

Efrn § 88

Räddningschef Mika Viljanen och ekonomichef Juho Kaituri 7.12.2015:

Enligt 96 § i räddningslagen (379/2011) kan räddningsverket ta ut en avgift för brandsyn eller en annan tillsynsåtgärd enligt tillsynsplanen eller för ett uppdrag som har orsakats av återkommande felaktig funktion hos en brandlarmanläggning som är ansluten till nödcentralen. Dessutom kan räddningsverket även ta ut en avgift  för ett särskilt definierat uppdrag som gäller säkerhetsutbildning eller för uppdrag som är avgiftsbelagt enligt vad som föreskrivs separat i någon annan lag.

Egentliga Finlands regionala räddningsverk är medlem i räddningsverkens och kommunförbundets gemensamma partnernätverk, vars syften bland annat är att enhetliggöra räddningsväsendets taxor och serviceavgifter. Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd följer för egen del de gemensamt överenskomna nationella beräkningsprinciperna och linjerna för taxorna. Beräkningsprinciperna för de nationella avgifterna baserar sig på totalkostnaderna för produktionen av prestationen.

Prislistan som numera används har gjorts upp enligt kostnadsnivån år 2012. I den nuvarande prislistan för serviceavgifter hänvisas för kemikalielagstiftningens del till paragrafer som redan upphävts. I anslutning till ovan nämnda faktorer har Egentliga Finlands regionala räddningsverk uppdaterat sin nuvarande prislista för serviceavgifter (bilaga 1) så att den motsvarar kostnadsnivån för år 2016 samt terminologin i lagstiftningen. Prislistan som nu granskats ersätter tidigare prislistor för serviceavgifter och taxor. I prislistan för serviceavgifter ingår inte sotningstaxa eller prisgrunder, för dessa fattas beslut separat vid behov.

Bilaga 1Serviceavgifter 1.2.2016

Enligt stadgarna för Egentliga Finlands regionala räddningsväsende beslutar den regionala räddningsnämnden om serviceavgifterna.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att godkänna räddningsverkets serviceavgifter enligt bilaga 1 så att prislistan träder ikraft från 1.2.2016 . Detta beslut häver tidigare giltiga beslut om taxor för serviceprestationer i bilagan.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Efrn § 88
Bilaga 1:Serviceavgifter 1.2.2016