Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd8716.12.2015

12472-2015 (642)

Projektet för att grundrenovera brandstationen i Korpo

Sammandrag: -

Efrn § 87

Räddningschef Mika Kontio och tekniska chefen Mikko Särmä 9.12.2015:

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har under sitt sammanträde 27.2.2014  § 21 fattat beslut om brandstationsnätet: Under punkten ”Förändringar som krävs för att bibehålla servicenivån” konstateras bl.a. att: "För de byggnader som används av avtalsbrandkårer finns det i projektplaneringen och om möjligt i beslutsfattandet med en totalrenovering eller nybyggnad (ersättande lokaler) av brandstationerna i Kimito, Pikis, Villnäs, Rimito, Korpo, Hitis (Kimitoön), samt i Patis i Åbo  och i Tarvasjoki."

Räddningsverket och Pargas stad har tillsammans utrett behoven på Korpo brandstation bland annat enligt den utförda underhållsbesiktningen. Byggnaden har behov av omedelbara reparationer.

Pargas stad har låtit Rakennusinsinööritoimisto Toivonen & Keskitalo Oy  utföra en reparationskartläggning av Korpo brandstation, och enligt ingenjörsbyrån kräver byggnaden reparationer av grundrenoveringstyp.

Utifrån denna utredning har Pargas stad bett NL-Rakennuslaskenta Oy om en kostnadsberäkning för den planerade grundrenoveringen av Korpo brandstation. Kostnadsberäkningen för grundrenoveringen är 340 743 € (moms 0 %) och renoveringen gäller hela byggnaden.

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har 24.8.2004 beslutat om principerna för hyrandet av brandstationsfastigheterna. Enligt dessa principer ska man i hyrorna beakta en grundrenovering som utförs i fastigheten som en hyreshöjande faktor.

Hyran som för närvarande betalas för Korpo brandstation baserar sig på områdets marknadshyra och är för närvarande 2 311 €/månad. Efter grundrenoveringen kan hyran enligt principerna för hyrandet av brandstationsfastigheterna höjas till högst 1,5 gånger den nuvarande marknadshyran, det vill säga till 3 467 €/månad.

Tilläggsmaterial 1Underhållsbesiktning av brandstationen (Eruf)

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att ge räddningsdirektören fullmakt att underteckna det uppdaterade hyresavtalet efter grundrenoveringen för att motsvara de godkända allmänna principerna för hyrandet av brandstationsfastigheter.

BeslutFörslaget godkändes.